Tihomir Orešković

P.V.

Biografija

Kanadski poduzetnik hrvatskih korijena Tihomir Orešković rođen je u Zagrebu 1966. godine. S roditeljima se još kao beba preselio u Kanadu, gdje je 1989. diplomirao kemiju na Sveučilištu McMaster u Hamiltonu. Na istom je sveučilištu 1992. godine Orešković stekao MBA (magistar poslovne administracije) iz područja financija i informacijskih sustava. Čitav radni vijek Orešković je proveo u farmaceutskoj industriji; od 1994. kolovoza 2005. u kanadskoj podružnici američke firme Eli Lilly, zatim u izraelskoj Teva grupi: najprije u Novopharmu, pa u hrvatskoj podružnici Teve, a zatim od kolovoza 2012. do rujna 2014. i u zagrebačkoj Plivi. U rujnu 2014. seli u Tevinu podružnicu u Amsterdamu, gdje je najprije bio glavni financijski direktor za Europu, a zatim i glavni financijski direktor za Tevino globalno tržište generičkih lijekova. Hrvatski premijer postao je sasvim neočekivano, nakon što je MOST nezavisnih lista HDZ-u kao uvjet za formiranje vlasti nametnuo nestranačkog premijera. Ranije je HDZ s Oreškovićem pregovarao o mogućnosti da ga angažiraju kao ministra financija.

Imovinska kartica

Orešković od stupanja na dužnost prima premijersku plaću u iznosu od 31.339,79 kuna bruto, odnosno 21.924,82 kuna neto. Od nekretnina je u imovinskoj kartici prijavio stan u Zagrebu površine 284,26 kvadrata u vrijednosti od 5,5 milijuna kuna i građevinsko zemljište u Zagrebu površine 3000 kvadrata u vrijednosti od milijun kuna. Od pokretnina Orešković posjeduje automobil BMW 535 XD proizveden 2012. godine u vrijednosti od 300.000 kuna i automobil Lexus GX 470 proizveden 2008. godine u vrijednosti od 60.000 kuna. Od ostalih vrednijih pokretnina Orešković u imovinskoj kartici navodi dva sata marke Omega, oba u vrijednosti od 50.000 kuna. Od ušteđevine je Orešković prijavio 1,64 milijuna kanadskih dolara i 903 tisuće eura.

Poslovne veze

Osim angažmana koje je naveo u službenoj biografiji Orešković je, prema bazi podataka Poslovne Hrvatske, povezan s još tri poslovna subjekta. Od 2014. do 2015. bio je predsjednik uprave u firmi Europharma, Tevinoj tvrtki kćeri koja je u međuvremenu završila u procesu likvidacije. U istom razdoblju bio je i predsjednik uprave firme Aspera nekretnine, koju je osnovala Pliva, a gdje su s njim u nadzornom odboru sjedili i bivši ravnatelj Porezne uprave Mate Perković, oftalmolog i povremeni političar Nikica Gabrić i odvjetnik Oleg Uskoković.

Afere

S obzirom na specifičnu biografiju, Orešković je u političku arenu uspio ući bez tereta afera. Jedine poznate probleme sa zakonom imao je kada ga je policija u Biogradu 2013. godine prijavila zbog prometnog prekršaja, i to kao odgovornu osobu Plive. Orešković, naime, nije Prekršajnom sudu u Zadru dostavio podatke o identitetu osobe koja je počinila prometni prekršaj upravljajući Plivinim službenim vozilom. Prekršajni sud 15. prosinca 2015. godine oslobodio ga je optužbe, a presuda je na internetskoj oglasnoj ploči zadarskog suda objavljena netom nakon što je Orešković u Saboru potvrđen za predsjednika Vlade RH.