Božo Petrov

J.Š.

Biografija

Božo Petrov rođen je 1979. u Metkoviću, gdje je pohađao i osnovnu školu. Klasičnu gimnaziju završio je u Sinju, a diplomirao je i magistrirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. 2010. godine specijalizirao je psihijatriju te se zapošljava kao specijalist psihijatrije na Odjelu ua akutnu psihijatriju u KB Mostar. Radio je i kako stručni suradnik na Medicinskom fakultetu za područje medicinske informatike i biostatike te asistent na predmetu “Medicinska informatika i znanstvena metodologija”.

Krajem 2012. godine zajedno s drugim društveno angažiranim pojedincima koji do tada uglavnom nisu aktivnije sudjelovali u političkom životu, osniva političku platformu MOST i postaje njezinim prvim predsjednikom. U svibnju 2013. godine na lokalnim izborima kao kandidat Mosta pobjeđuje dotadašnjeg gradonačelnika Stipu Gabrića Jamba u drugom krugu izbora sa 67,9 posto glasova. Rušenjem Jamba s vlasti u ekonomski devastiranom Metkoviću Petrov se uskoro promiče u novu nadu hrvatske politike. Simpatije javnosti pobrao je odmah po preuzimanju dužnosti gradonačelnika kada je srezao svoja i primanja gradske uprave na minimalac, a njegovi zamjenici radili su kao volonteri. Petrov je za medije izjavljivao da je radikalnim rezovima dug Metkovića smanjio sa 17,6 na 6,4 milijuna kuna (http://www.24sata.hr/news/petrov-smanjili-smo-dug-u-metkovicu-za-64-milijuna-kn-348012). Uskoro se promiče u vođu tzv. “trećeg puta” i s nezavisnom listom Most izlazi na parlamentarne izbore 2015. godine. S osvojenih 19 mandata Most na čelu s Petrovom postaje politička opcija koja odlučuje ishod izbora, te se nakon dugotrajne pregovaračke trakavice, tijekom koje ih napušta četvero zastupnika, odlučuje na “savez” s Domoljubnom koalicijom te zasjeda u fotelju potpredsjednika Republike Hrvatske.

Imovinska kartica

Petrov kao potpredsjednik Vlade prima plaću u neto iznosu od 18.783,07 kuna. Njegova supruga zaposlena je u Osnovnoj školi Stjepan Radić te prima godišnju netu plaću od 69.360,63 kune.

Petrov posjeduje kuću veličine 109 kvadrata u Metkoviću i za nju je dužan 222.000 kuna Marinu Vidoviću kojem mjesečno otplaćuje 925 kuna bez kamata. Novac je posudio 2013. godine na 240 mjeseci.

Od pokretnina vlasnik je Renault Clia Storia iz 2006. vrijednog 35.000 kuna. Automobil je kupi na kredit. Ušteđevine nema.

Afere

Nakon prvotnog oduševljenja Božom Petrovim naročito kod lijevog biračkog tijela počinju se nizati razočarenja. Na vidjelo izlazi Petrova uska povezanost s Katoličkom crkvom te bivše članstvo u stranci Hrast. Prema pisanju Dubrovačkog dnevnika, Crkva mu je indirektno omogućila i kupovinu kuće po kamati od 0,0 posto. Radi se o starijoj kući kupljenoj 2013. godine koja je u imovinsku karticu prijavljena tek 2015. i za koju mu je novac u iznosu od 222 tisuće kuna dao apostolski nuncij i nadbiskup Martin Vidović, rodom iz Metkovića. Petrov mu se obvezao vratiti novac kroz 20 godina, kroz mjesečne rate manje od tisuću kuna, bez kamata.

Petrov je na optužbe odgovorio kako je Martin Vidović njegov rođak i svećenik koji mu se sam ponudio za pomoć te mu posudio iznos od 20.000 eura iz svoje ušteđevine (Telegram). Ustvrdio je i kako je sve prijavio u imovinskoj kartici, no da u Uredu nisu vidjeli njihovu prijavu zbog nekih poteškoća, te da su grešku ispravili nakon njihova upozorenja.

Petrovljevu političku karijeru do sada je možda najviše obilježila afera s ovjeravanjem izjave iz studenog 2015. o nestupanju Mosta u postizborne koalicije. U izjavi, među ostalim, stoji i sljedeće: “Ako se MOST NEZAVISNIH LISTA jednostrano pridruži nekoj koaliciji ili koalira s nekom strankom koja je upravljala Hrvatskom u proteklih desetak godina i omogući joj time većinu u Hrvatskom saboru, jamčim da ću podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Mosta nezavisnih lista te svoj eventualni saborski mandat staviti Mostu na raspolaganje”. Petrov je, međutim, u ovom slučaju zaigrao na semantiku, te ulazak u Vladu s HDZ-om nazvao “savezom”, a ne koalicijom, i time razočarao dio svog biračkog tijela. Obećanu ostavku na mjesto predsjednika Mosta nije podnio (Jutarnji list).