Tomislav Tolušić

N.M.

Biografija

Donedavni župan Virovitičko-podravske županije, pravnik  Tomislav Tolušić (HDZ) rođen je 12. veljače 1979. u Virovitici. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a na Fakultetu političkih znanosti od 2010. pohađa poslijediplomski specijalistički studij (Lokalna demokracija i razvoj).

Dosadašnji radni vijek proveo je lokalnoj administraciji – počeo je 2003. kao vježbenik u službi za imovinsko-pravne odnose Ureda državne uprave Virovitičko-podravske županije, da bi 2004. prešao na mjesto stručnog suradnika za protokol i odnose s javnošću u Uredu gradonačelnika Grada Virovitice. Godine 2006. postao je stručni suradnik za imovinsko-pravne i upravno-pravne poslove u Upravnom odjelu za gospodarstvo i razvoj Grada Virovitice, a 2008. sa samo 29 godina postao je najmlađi hrvatski župan Virovitičko-podravski, na kojoj je funkciji bio do imenovanja na dužnost ministra regionalnog razvoja i fondova EU.

Među važnijim županijskim projektima u svom mandatu naveo je osnivanje Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije koju je Ministarstvo gospodarstva proglasilo najboljom razvojnom agencijom u Hrvatskoj, zatim izgradnju 40 novih školskih objekata, uključujući i visokoškolske ustanove u vrijednosti 130 milijuna kuna, nove objekte u zdravstvu (Opća bolnica, Zavod za javno zdravstvo, Dom zdravlja) vrijedne 130 milijuna kuna, izgradnju trenutno najvećeg sustava navodnjavanja u Hrvatskoj SN Kapinci-Vaška (60 milijuna kuna), odobravanje više od 100 EU projekata u javnom i privatnom sektoru (uz tehničku pomoć županijske razvojne agencije Vidra (300 milijuna kuna), izgradnju jednog od najboljih poduzetničkih inkubatora u Hrvatskoj (EU projekt vrijedan 9 milijuna kuna), rekonstrukciju i obnovu devastirane Kurije Janković u hotel s četiri zvjezdice (EU projekt, 12 milijuna kuna), izgradnju biciklističkih staza u županiji (EU projekt, 15 milijuna kuna), obnovu arboretuma Lisičine (EU projekt, 5 milijuna kuna. kn), projekt Sinerot (izgradnja jedinstvene viseće solarne elektrane od 500 kW (8 milijuna kuna). Istaknuo je i kako je njegova županija lider u energetskoj obnovi javnih objekata u što je dosad uloženo oko 80 milijuna kuna), te da 50 posto ukupnog županijskog proračuna dolazi iz EU i nacionalnih fondova, što je najviše u u Hrvatskoj.

U HDZ se se učlanio 1997. čim je postao punoljetan i brzo napredovao (zahvaljujući i pokroviteljstvu Josipa Đakića čijim ga štićenikom smatraju), od člana županijskog odbora mladeži HDZ-a Grada Virovitice (2004.) do niza stranačkih funkcija koje danas obnaša: član je gradskog odbora HDZ-a Grada Virovitice i Središnjeg odbora HDZ-a, dopredsjednik je Nacionalnog odbora za lokalnu i područnu samoupravu, član Nacionalnog odbora za regionalni razvoj, te dopredsjednik Županijskog odbora HDZ-a Virovitičko-podravske županije.

Od ostalih je dužnosti naveo da je, među ostalim, dopredsjednik European Grouping of Territorial Cooperation Pannon (EGTC) i predsjednik izaslanstva Republike Hrvatske u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe.

Imovinska kartica

Prema podacima koje je naveo u imovinskoj kartici Tolušićeva ministarska plaća iznosi 31.339 kuna bruto, odnosno 16.473 kune neto. Od obaveza se navodi kredit u Hypo Alpe Adria banci u iznosu od 59.000 eura podignut 2015. na rok od 15 godina i uz kamatu od 6 posto, za koji mjesečni anuitet iznosi 490 eura.

Od nekretnina ima stan u Virovitici površine 70 četvornih metara približne tržišne vrijednosti 440.000 kuna. Od pokretnina ima osobni automobil Peugeot iz 2012. vrijedan 88.000 kuna.

Poslovne veze

Prema bazi podataka Poslovne Hrvatske Tolušić je svojedobno u Virovitici imao obrt Argus (agencija za poslovanje nekretninama) koji je odjavljen 2008., a od 2010. do 2014. bio je član Nadzornog odbora Ceste d.d. Bjelovar.

Afere

Godine 2011. Tolušića je zbog uvrede i klevete tužio virovitički SDP-ovac, sudski građevinski vještak Boro Milivojević. Općinski sud u Virovitici zaključio je da nije bilo klevete, ali uvrede jest pa je Tolušiću odredio novčanu kaznu od deset dnevnih dohodaka, odnosno 5.585 kuna, a kasnije je presudu potvrdio i Županijski sud u Bjelovaru (Virovitica.net).

Povod tužbi bilo je što je Tolušić pod nadimkom Roks na portalu Virovitica.net napisao komentar o Milivojeviću u kojem ga je nazvao „običnim lopovom“ koji „navodno uzima pinku“, aludirajući time da namješta cijene stanova ispod tržišnih cijena (Večernji list).

Osim komentiranja Bože Milivojevića, Tolušić je kao Roks komentirao i rad svoje stranke, te samoga sebe. Komentarima „Bravo Jopa, bravo Kiro, bravo Tole!“, „Župane, svaka čast!“ i slično hvalio je i svoje političke mentore Ivicu Kirina i Josipa Đakića (Virovitica.net).