Pod povećalom

Trostruka zagrada Luke Popova

Luka Popov
Luka Popov

Luka Popov, do prošlog tjedna jedan od komentatora u HRT-ovoj emisiji Peti dan, ugasio je u četvrtak navečer svoje profile na Facebooku i Twitteru, da bi tijekom vikenda obznanio i da se povlači s javne televizije. U razgovoru za Direktno.hr, portal kojeg se smatra bliskim desnom krilu HDZ-a i za kojeg je Popov pisao kolumne, rekao je da se želi malo odmoriti od javnog djelovanja. Ovaj potez dolazi nakon što je zbog svog govora o djeci s Downovim sindromom postao protagonist dvije peticije – one da ga se makne s javne televizije i druge, peticije podrške, koju su potpisali čak i savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Nenad Bakić, te savjetnik bivšeg premijera Tihomira Oreškovića Davor Huić. Bakić je poveznicu prema peticiji u obranu Luke Popova naknadno uklonio sa svog Facebook profila.

[EDIT: Nakon objave ovog teksta, Nenad Bakić nam se putem e-maila javio kako bi poručio da nije potpisao predmetnu peticiju. Uvidom u listu potpisnika utvrdili smo da Bakićevog imena na njoj više nema. Online servis Peticije24 korisnicima dopušta naknadno povlačenje potpisa. Od Bakića smo zatražili dodatno pojašnjenje, upitali smo ga podržava li Popova, ali on je ostao tek pri tvrdnji da peticiju nikad nije ni potpisao. Također, tvrdi da sa svog Facebook zida nije uklonio objavu s poveznicom na peticiju, koju je prenio od Davora Huića, već da je ta objava i dalje na istom mjestu “iako možda nije nama vidljiva”.]

“…[T]ražimo od Ravnateljstva i Programskog vijeća HRT-a te uredništva emisije ‘Peti dan’ da poštuju slobodu mišljenja, govora i vjeroispovijesti u programu Hrvatske radiotelevizije”, navodi se u tekstu peticije podrške.

No, ako njegova sloboda mišljenja, govora i vjeroispovijesti nije sporna, zašto je izbrisao profile na društvenim mrežama i odlučio se povući iz javnosti? Je li želio izbjeći detaljniju analizu poruka koje je upućivao javnosti putem Facebooka i Twittera?

Na javnim profilima Luke Popova, inače potpredsjednika Zaklade Vigilare, hrvatskog ogranka radikalne katoličke grupacije TFP, može se, naime, pronaći simbolika koju se vezuje uz antisemitizam. Popov, uz povremene izravne izljeve netolerancije, tako koristi i trostruke zagrade, koje već godinama u šovinističkom svijetu služe za – označavanje Židova.

Popov bez komentara

Nastojali smo, u telefonskom razgovoru vođenom u petak poslijepodne, saznati kako on objašnjava korištenje tog kôda i što je dovelo do njegove autocenzure dok vodi bitku za slobodu govora. Nije bio susretljiv.

Luka Popov

Faktograf: Zovem Vas zbog gašenja vašeg Facebook, odnosno Twitter profila.

Luka Popov: Nemam, nemam nikakav komentar.

Faktograf: Imam i pitanje vezano za Vaše ranije objave – zanima me Vaše objašnjenje za korištenje trostrukih zagrada.

Luka Popov: Nemam komentar, hvala lijepa.

Faktograf: Vi znate da je to antisemitski sleng?

Luka Popov: Nemam komentar.

Faktograf: Nemate komentar ili tvrdite da to nije točno?

Luka Popov: Nemam komentara.

Faktograf: Ovo je prilično poznata stvar, u Americi se koristi već neko vrijeme, a Vi ste koristili takve zagrade u slučaju Noama Chomskog, ili kada biste stavljali demokrate ili demokraciju u trostruku zagradu.

Luka Popov: Ja vam nemam komentar, možete nekog drugog pitati.

Faktograf: Zašto ste ugasili profile?

Luka Popov: Za Faktograf ne želim uopće ništa govoriti, s obzirom na to kako radite i zbog načina kako pristupate.

Faktograf: Je li to dio vašeg dogovora s HRT-om?

Luka Popov: Nemam nikakvih komentara.

Simbol kojeg su lansirali neonacisti

Tu nam je spustio slušalicu, tako da nismo doznali zbog čega je Popov u online komunikaciji posezao za simbolima koje obilato koriste pripadnici američke tzv. alternativne desnice, odnosno alt-righta. Radi se o ideologiji u čijoj su srži rasističke ideje, a koja zadnjih godina poprima sofisticiraniji, novi oblik i metode kroz alt-right pokret.

Glavni promotor mu je Richard Spencer (vidljiv na gornjoj slici), američki supremacist koji je pobjedu Donalda Trumpa proslavio nacističkim salutiranjem, odnosno dizanjem ruku u pozdrav Hitleru uz povike “Heil Trump” (N1), dok je njegova majka bila inspiratorica organizacije oružanog marša u svom gradu (N1).

Zbog prodora u mainstream, straha od kaznenog progona i/ili Googleovih alata za borbu protiv govora mržnje, alt-right je bila prisiljena osmisliti vlastiti sleng i alate. Jedan od kôdova, koji cirkulira na alt-right forumima je spomenuta trostruka zagrada. Budući da nam je Popov preporučio da se obratimo nekome drugom po ovom pitanju, to smo i učinili. Ispostavilo se da o tome znaju manje više svi upućeniji u funkcioniranje digitalne sfere i također mutirane “kulture” trollova, ali i pojedinci unutar Židovske općine Zagreb.

Demian Vokši, freelance novinar i student na Centru za bliskoistočne studije pri sveučilištu u Lundu, kaže nam da je uporaba trostrukih zagrada ili „jeke“, započela je još 2014. godine na neonacističkoj stranici The Right Stuff u kontekstu njihovog podcasta The Daily Shoah.

“U tom podcastu, čiji naslov ismijava Holokaust, imena osoba židovskog podrijetla izgovarala su se uz audio efekt jeke, uz objašnjenje da židovska imena odjekuju kroz povijest, dok je kasnije taj efekt jeke dobio i svoju grafičku verziju u obliku trostruke zagrade koju su američki neonacisti i pripadnici pro-Trumpovske ‘alternativne desnice’ koristili kao svojevrsni žig kojim bi navodno prokazivali Židove i globaliste. Trostruka zagrada je, u svojoj esenciji, samo moderna online verzija i kombinacija nacističke ‘Jude’ zakrpe koju su Židovi bili prisiljeni nositi za vrijeme Trećeg Reicha i stare anti-semitske teorije zavjere o Židovima koji vladaju svijetom, ali i pojedinih neokonzervativaca”, pojašnjava nam Vokši.

Ovo je otišlo tako daleko da su alt-righteri napravili aplikaciju “The Coincidence Detector” za automatsko pronalaženje i dodavanje zagrada na imena koja zvuče židovski, koja je nakon nekog vremena ipak ukinuta (DailyBeast).

Trostruka zagrada na desničarskim forumima

Uporaba trostrukih zagrada registrirana je i u GONG-ovom Izvještaju o praćenju govora mržnje, diskriminatornog, stereotipizirajućeg i zapaljivog govora u informativnim medijima u srpnju 2016., gdje se navode primjeri upotrebe ove antisemitske šifre na forumima desničarskih portala poput Narod.hr-a, Dnevno.hr-a i Direktno.hr-a. (GONG)

U izvještaju se izriče sljedeća preporuka: “Diskriminatorno intonirani komentari, a pogotovo oni koji teško ponižavaju ili otvoreno dehumaniziraju cijele društvene skupine (čak i onda kada je to učinjeno na manje očit način, poput korištenja malo poznatih antisemitskih „trostrukih zagrada“ u posljednjem navedenom primjeru), komentari su koji ne trebaju biti tolerirani niti u jednoj elektroničkoj publikaciji, bez obzira na to što narav portala omogućava i potiče čitatelje da dijele svoja promišljanja”.

Dražen Hoffmann iz GONG-ova edukacijskog centra navodi da je stavljanje imena osoba ili skupina u trostruke zagrade predstavlja novi antisemitski simbol, kod nas prilično slabo poznat. Potječe iz prakse obilježavanja židovskih imena jekom u radijskom formatu, koja je na ovaj način dobila svojevrsnu transkripciju za korištenje u pisanom obliku.

“Možda bi netko bio sklon taj simbol interpretirati blagonaklono, poput primjerice ironijskog odmaka ili navodnika, ali nema nikakve sumnje da je on izvorno antisemitski kôd te da se mahom koristi s nakanom difamacije”, navodi on.

Da se ne radi ni o kakvoj benignoj kreativnosti u izričaju, potvrdili su nam i u Židovskoj općini Zagreb, gdje su itekako upoznati s višegodišnjom praksom korištenja trostrukih zagrada.

Popov i ranije koristio sličnu simboliku

Da je teško ovaj slučaj pripisati Popovljevom neznanju, svjedoče drugi screenshotovi Popovljevih objava, kojima on pokazuje vlastito poznavanje modernog šovinističkog slenga. Točnije, koristi supremacističku, također antisemitsku šifru “KEK”, čija primjena na forumima raste istovremeno s alt-rightom u SAD-u i paralelno s otmicom jednog crtanog lika, zvanog Pepe the Frog, od njegovog animatora (Google Trends). Ovo možda zvuči zbunjujuće, ali tim više nije čudno.

Dakle, Luka Popov je uz objavu poveznice na tekst o tome da je Zara povukla ženske haljine iz prodaje zato što na sebi nose lik žapca, upotrijebio termin “KEK” (Guardian). Tekstilna kompanija, naime, ogradila se od spomenutog žapca na haljinama, navodeći da nije imala namjeru asocirati na žapca Pepea, simbola alt-right pokreta. Zarin žabac, naveli su, tek slučajno nalikuje onome kojeg je nacrtao Matt Furie, da bi ga se kasnije odrekao jer ga je alternativna desnica počela koristiti kao avatar. Upravo to tzv. satirično božanstvo u obličju “Pepe The Froga” zove se “KEK”. Ono ima kombinirano i donekle konfuzno porijeklo, što je obilježje modernih mutacija, odnosno mimikrije govora mržnje.

KEK je, kako ga tumači gamerska zajednica, potekao iz komunikacije među igračima internetske multiplayer igre World of Warcraft, i označava smijeh – točnije, onomatopeju “Ha, ha, ha”, ali na korejskom “kekeke”. (KnowYourMeme) Osim toga, označava i egipatsko androgino božanstvo, koje se u mitologiji prikazuje kao muškarac s glavom žabe, a ono upravlja drevnom tamom, kaosom i, po novom, “meme-magijom”. Desničarski internetski “trolovi” okupljeni oko anonimnog politički nekorektnog foruma (/poI/) na 4chan.org-u, upravo su tom božanstvu i njegovoj magiji pripisali pobjedu Donalda Trumpa, što je u stvarnosti prilično složena priča o razvoju i mutacijama trolova (Vice).

“U principu smo pomiješali Pepea s nacističkom propagandom”, kazao je jedan supremacist Daily Beastu, kada je upitan o ovom fenomenu.

Šifrovnik Antidifamacijske lige

Kao što ni trolovi nisu što su nekada bili, tako i borba protiv nikad sofisticiranijeg govora mržnje nikada nije bila teža – pojedine ekstremističke desne, marginalne stranke u svojim programima obavezno uvrštavaju slobodu govora kao svoje bojno polje. Borba za slobodno ismijavanje i poticanje mržnje prema drugim vjerama, rasama, seksualnoj orijentaciji, za njih je pravednička.

Čak i komentar koji smo od Luke Popova dobili kad smo tražili pojašnjenje, u skladu je sa šifrovnikom Antidifamacijske lige SAD-a (ADL), u koji su uvrštene i trostruke zagrade. Antidifamacijska liga u svom priručniku simbola mržnje, koji služi policiji za pronalaženje ekstremističkih mrzilačkih skupina, navodi i tzv. 5 words, naputak ekstremistima da policiji kažu jedino da nemaju komentara: “I have nothing to say”.

https://www.youtube.com/watch?v=w94mQjxHkRs

 

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.