Razotkriveno

Ne, propolis ne ubija koronavirus COVID-19

Pixabay (stock)

Društvenim mrežama širi se znanstveno nepotvrđena informacija da propolis “ubija” koronavirus.

Prema informacijama koje redovito objavljuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), zasad nema lijeka ili preparata koji dokazano pomaže protiv infekcije koronavirusom COVID-19. Evo što stoji na stranicama WHO-a:

“Do danas, nema specifičnog lijeka preporučenog za prevenciju ili liječenje novog koronavirusa (2019-nCoV).

Međutim, oni koji su zaraženi virusom trebali bi primiti primjerenu njegu za olakšavanje i tretiranje simptoma, a oni teže bolesni trebali bi primiti adekvatnu njegu. Neki se mogući tretmani [za novi koronavirus] istražuju i bit će testirani kroz klinička testiranja. WHO pomaže ubrzati takva istraživanja i razvojne napore s nizom partnera”.

Neprovjerenu i izgledno netočnu informaciju da se COVID-19 može tretirati propolisom plasirao je sarajevski pčelar Samir Baralija, u razgovoru za bosansko-hercegovački portal Aura.ba.

“Po mom mišljenju corona virus je najsličniji virusu bronhitisa. Spadaju u istu porodicu. Moja višegodišnja praksa dokazuje da se može vrlo jednostavno riješiti složenom emulzijom propolisa. Naglašavam, to nije obični propolis, nego složena emulzija propolisa. Ove recepture sam pronašao u akademskim radovima iz 1976. godine. I pokazale su se veoma učinkovitim i djelotvornom kod bronhitisa, astme, zapravo disajnih puteva uopće”, kazao je Baralija portalu Aura.ba, odakle su njegovu izjavu preuzli i drugi portali i blogovi.

Baralija je u medijima ranije nastupao kao iskusni pčelar, a za sebe kaže i da je apiterapeut (Agroklub.ba). Apiterapija je vrsta alternativne medicine, koja se smatra pseudoznanošću, jer tvrdnje koje apiterapeuti propagiraju nisu znanstveno potvrđene (Wikipedia).

Propolis je pripravak koji se u narodnoj medicini uvriježeno koristi, a dokazano je da preventivno može poslužiti jačanju imuniteta, kao i da ima određeno antibakterijsko djelovanje (Vitamini.hr). Međutim, ne postoje nikakve znanstveno utemeljene informacije koje bi potkrijepile tezu da propolis može pomoći zaraženima koronavirusom COVID-19.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.