Razotkriveno

Facebookom se širi poziv na ignoriranje “pozitivnih testova na Covid-19”

Foto: EPA/SIMON DAWSON / POOL

Na Facebooku se od 23. lipnja dijeli status, odnosno fotografija statusa navodne doktorice Suzane Nikolić koja netočno i opasno poručuje: “Vi koji ste pozitivni na Covid19 uopste na to ne obraćajte pažnju, bitno je kako se vi osjećate a testovi su potpuno nepouzdani” [sic].

Primjer jedne takve objave arhiviran je ovdje. Fotografija statusa kaže:

Opasan i nepromišljen savjet

Iako se u objavi navodne doktorice ne precizira o kakvom je točno testiranju riječ (molekularni test npr. PCR test ili serološki test, npr. Elisa), status se munjevito proširio društvenim mrežama. Nije, također, ništa navela o vremenskom razmaku između tih testova.

Informacija da testovi mogu dati lažno pozitivne ili lažno negativne rezultate nisu nikakvo novo otkriće te je Faktograf već o tome pisao. No, savjet da oni “pozitivni na Covid-19 na to ne trebaju obraćati pažnju” opasan je i nepromišljen, pogotovo ako ga se tumači kao poziv na ignoriranje preporuka epidemiologa i liječnika. Takav poziv nipošto ne treba slijediti jer se njime ozbiljno ugrožava javno zdravlje.

O testiranju i samoizolaciji se 24. lipnja oglasio i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Objašnjavaju da su testiranje i samoizolacija alati kojima raspolažu epidemiolozi u suzbijanju širenja zaraze i da je testiranje “ciljano usmjereno ponajprije, ali ne isključivo, na one osobe koje su počele razvijati simptome i osobe koje su unutar 48 sati imale kontakt procijenjen od epidemiologa kao visoko rizičan”.

Testiranje može samo kod zaražene osobe potvrditi da je zaražena, bilo da je razvila simptome ili ne, ali za one koje su negativne nije jamstvo da neće kroz koji dan razviti bolest i postati zarazna. I upravo zbog toga, ciljano i optimalno koristeći testiranje kao alat, imamo puno više ljudi u samoizolaciji nego što imamo testiranih osoba, jer se to pokazalo značajno efikasnijom strategijom u suzbijanju sprječavanja zaraze”, poručili su iz HZJZ-a.

Ukradene fotografije na lažnom profilu doktorice?

Spomenimo još i da je navodna doktorica u međuvremenu ugasila svoj profil na Facebooku “zbog pritiska sa svih strana, pa čak i prijetnji smrću”, pa je nije moguće kontaktirati i saznati gdje je točno provela ova navodna testiranja. U jednoj objavi prenosi se njena poruka da je “Dr. Primarius i direktorica kliničkog centra”, no internetske pretrage ne navode nijednu liječnicu tog imena – bilo u Danskoj ili na području Hrvatske, Slovenije, BiH ili Srbije.

 

Neki korisnici Facebooka upozorili su pak da je profil Suzane Nikolić lažan, a da su fotografije i informacije preuzete s profila stvarne osobe, koja je slučaj navodno prijavila policiji. Poslali smo upit Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo s pitanjem jesu li dobili prijavu o takvoj krađi identiteta, a tekst ćemo dopuniti kada i ukoliko dobijemo odgovor.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.