Razotkriveno

U ponedjeljak 31. ožujka 2025. ne završava pandemija, već program Svjetske banke

Izvor: Screenshot Facebook

Svjetska banka odgovorila nam je na upite o teorijama zavjere koje proizlaze iz pogrešnog tumačenja njihovih dokumenata.

Najprije je, podsjetimo, krenula priča da su se još 2017. i 2018. godine prodavali “Covid-19 testovi”, što je navodno “dokaz” da je pandemija smišljena i prije imenovanja bolesti. No, zapravo se radi o reklasifikaciji medicinskih i higijenskih potrepština potrebnih za borbu protiv Covida-19 koja se dogodila na samom početku pandemije. Cilj je bio olakšati uvid u međunarodne zalihe iskoristivih i u tom trenutku postojećih pribora za testiranje, kao i brojnih drugih proizvoda.

A onda se pojavio i screenshot dokumenta o provođenju Programa strateške pripremljenosti i odgovora vezanih za Covid-19 (SPRP), sa zaokruženim datumom zatvaranja programa – 31. ožujak 2015. godine. Zaključak? Svjetska banka zna, odnosno očekuje da će 31. ožujka 2025. završiti pandemija.

Iako se jasno radi o datumu završetka programa SPRP, zamolili smo Svjetsku banku za tumačenje.

“Standardni je postupak za programe i projekte podržane od Svjetske banke da se implementiraju tokom perioda od pet godina, jer je to vremensko razdoblje obično potrebno za postizanje razvoja vezanog uz program, odnosno postizanje razvojnih ciljeva povezane s projektom, što je slučaj i s Programom strateške pripremljenosti i odgovora vezanih za Covid-19 (SPRP)”, pojasnili su.

“Testovi COVID-19 nisu postojali prije 2020.”

Što se, pak, tiče ranijeg upita vezanog za “Covid-19 testove”, uputili su nas na globalnu izjavu Svjetske banke izdanu dan nakon objave našega teksta, a vezano za misinformacije proizašle iz podataka njihove baze podataka o izvozu WITS. Prenosimo najvažnije dijelove:

“Prije izbijanja COVID-19, mnogi su zdravstveni proizvodi – koji se godinama prate u bazi podataka WITS – bili označeni u tehničkom smislu. Na primjer, proizvode koji se koriste za medicinska testiranja moglo se pratiti u bazi podataka pod oznakama kao što su „Reagensi; dijagnostički ili laboratorijski reagensi na podlozi i pripremljeni dijagnostički ili laboratorijski reagensi na podlozi ili ne, osim onih iz tarifnog broja br. 3002 ili 3006).” Kada su u siječnju 2020. razvijeni ispitni kompleti za Covid-19, carinski službenici klasificirali su ih koristeći ove naslijeđene klasifikacije.

U ožujku 2020., s obzirom na rastuću važnost ovih proizvoda u dijagnosticiranju i liječenju Covida-19, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Svjetska carinska organizacija (WCO) izdale su popis ključnih COVID-19 proizvoda kako bi im bilo lakše pratiti. Ovim su proizvodima dodijelili manje tehničke opise/oznake povezane s Covidom poput “Covid-19 Test Kits”. Ovaj je popis uključivao širok spektar ranije postojećih medicinskih potrepština – uključujući respiratore i sredstva za dezinfekciju ruku.

Cilj je bio kreirati jedno mjesto o informacijama o medicinskim potrepštinama

Iz istog razloga – kako bi doprinio lakšem praćenju – tim u WITS-u stvorio je posebnu bazu podataka koristeći popis Svjetske carinske organizacije (zajedno s novim oznakama/opisima dodijeljenih od strane WHO i WCO). Cilj je bio staviti informacije o ključnim medicinskim potrepštinama povezanim s Covidom na jedno, lako dostupno mjesto.

Međutim, u svjetlu pogrešnih interpretacija koje su se dogodile posljednjih dana, označavanje na mrežnim stranicama WITS ažurirano je kako bi odražavalo stvarnost: testovi COVID-19 nisu postojali prije 2020. Ono što je prije nekoliko dana na WITS-u bilo označeno kao „Covid-19 Test Kit ”(pomoću oznake WCO) sada je u odjeljku WITS COVID ispravno označen kao „Medicinski testovi“. Slične precizne prilagodbe izvršene su i drugdje na web mjestu. Ali glavna baza podataka zadržava sve izvorne tehničke opise / oznake koji su postojali prije izbijanja COVID-19.”

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.