Pod povećalom

SDP udarom na Baldasara krši vlastiti statut

Hina / Dario Grzelj / dag

Predsjedništvo SDP-a tijekom vikenda sastalo se u Crikvenici i odlučilo raspustiti organe svoje gradske organizacije u Splitu, te predložiti Glavnom odboru stranke da raspusti splitski ogranak SDP-a. A da pritom ni na koji način nisu objasnili zašto to čine.

Dobra demokratska praksa nalagala bi da SDP javnosti službeno predoči razloge za raspuštanje splitskog ogranka. Gradska se organizacija, uostalom, može raspustiti samo pod određenim uvjetima, koje propisuje Statut SDP-a u svom 97. članku, kojeg ovdje citiramo u cijelosti:

“Glavni odbor SDP-a na prijedlog Predsjedništva SDP-a može donijeti odluku o raspuštanju temeljnih i interesnih oblika organiziranja SDP-a u slučajevima:

• prestanka njihovog rada, zbog čega se ne ostvaruju programski i politički ciljevi SDP-a;
• djelovanja koje je suprotno osnovnim političkim i programskim ciljevima SDP-a.

Ako pojedini organi organizacijskih oblika SDP-a ne ostvaruju programske i političke ciljeve, Predsjedništvo SDP-a može raspustiti takav organ te potaknuti sazivanje ili sazvati konvenciju zbog izbora novoga organa.

Do izbora novog organa Predsjedništvo imenuje povjerenika/povjerenicu koji/koja je dužan/dužna u roku od šezdeset dana organizirati konvenciju organizacijskog oblika”.

Stranka službeno – šuti

SDP se odluci da raspusti gradski ogranak predvođen kontroverznim gradonačelnikom Splita Ivom Baldasarom nije oglasio putem službenih komunikacijskih kanala. Na internetskoj stranici SDP-a nije moguće pronaći nikakvu obavijest o raspuštanju splitskog ogranka, a ova tema od nacionalnog interesa ostala je nezabilježena i na službenim SDP-ovim kanalima na Facebooku i Twitteru. Nikakav osvrt na raspuštanje splitskog SDP-a nije se pojavio ni na službenom Facebooku predsjednika stranke Zorana Milanovića.

Odluku da se raspusti splitski ogranak – čime su svi njegovi članovi, uključujući Baldasara – de facto izbačeni iz stranke, novinarima je pokušao obrazložiti glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan. On tvrdi da je odluka donesena jer je “odgovornost rukovodstva stranke osigurati najkvalitetniju pripremu za nadolazeće izbore” (Hina/Slobodna Dalmacija). Što, dodajmo, nije statutarno opravdani razlog za raspuštanje ogranka.

Različita tumačenja istaknutih SDP-ovaca

Međutim, analizirajući objašnjenja nekih drugih istaknutih članova stranke, ispada da ni sami SDP-ovci nisu usuglašeni oko službenog razloga raspuštanja splitske gradske organizacije. Tonino Picula je tako za Jutarnji list izjavio “da je priča o velikom nezadovoljstvu stanjem u splitskoj organizaciji, pa onda i njeno raspuštanje početna točka jednog dugoročno važnog procesa građenja novog političkog identiteta SDP-a”. S ovakvom Piculinom ocjenom složio se i Peđa Grbin (Hina/Jutarnji.hr)

Javnosti se obratio i Arsen Bauk, predsjednik splitsko-dalmatinske Županijske organizacije SDP-a. On pak tvrdi da je problem bio u svjetonazorskim pitanjima. “Razlozi za ovakve odluke su vrijednosno-svjetonazorske razlike i nepovratno narušeni međuljudski odnosi unutar organizacije, što je bitno otežavalo pripreme stranke za izbore”, izjavio je Bauk na konferenciji za novinare u Splitu (Index.hr).

Takvo SDP-ovo vrludanje samo osnažuje Baldasarove tvrdnje da u stranci pod Milanovićevim vodstvom danas nema demokracije i da je odluka o raspuštanju splitskog SDP-a najobičniji revanšizam (Index.hr). Naime, prema Baldasaru – kojeg je središnjica stranke šutke trpjela dok je 10. travnja slavio HOS, sve uz pozdrav “Za dom spremni” – Gradska organizacija SDP-a u Splitu raspušta se isključivo jer se njen čelnik na unutarstranačkim izborima svrstao u tabor poraženog Zlatka Komadine. Koji je pak, kako kaže, Baldasara nazvao da mu “izrazi sućut” (Vecernji.hr), ali svemu usprkos i dalje ostaje aktivni član SDP-ovog vodstva. Barem zasad.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.