Impressum

 

Nakladnik:

Faktograf – udruga za informiranu javnost
Ulica Franje Petračića 6, 10 000 Zagreb, Hrvatska
OIB: 68491626000
Registarski broj udruge: 21014249

Izvršna direktorica:

Ana Brakus
[email protected]

Glavni urednik:

Petar Vidov
[email protected]

Zamjenica glavnog urednika:

Sanja Despot
[email protected]

Izvršna urednica:

Ivana Živković
[email protected]

Urednik rubrike Razotkriveno

Ivica Kristović
[email protected]

Novinarke:

Ana Benačić
Gabrijela Galić
Matea Grgurinović
Ivan Nekić
Melita Vrsaljko

Faktografov tim

Ana Benačić

Ana Benačić je novinarka na portalu Faktograf.hr. Dobitnica je stipendija Ministarstva kulture te stipendije Balkan Fellowship for Journalistic Excellence iz 2012. Radila je na portalu Danas.hr, a s kolegicom Jelenom Šimac dobitnica je nagrade Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo. Radila je i za portal N1 televizije, Lupiga.com, Index.hr, a surađivala je s nizom medija – strukovnog Novinara, Hrvatskog radija, portala Bilten, OCCRP-ja…

Jelena Berković

Jelena Berković je savjetnica u udruzi Faktograf. Radila je kao izvršna direktorica Gonga od 2015. godine, kada je Faktograf pokrenut, do 2020. godine. Prethodno je radila kao novinarka i urednica na Radiju 101, bila glavna urednica u Studentskom listu REVOLT te autorica u drugim medijima. Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i magistrirala Globalne politike na London School of Economics and Political Science. Bila je suosnivačica Zbora istraživačkih novinara Hrvatskog novinarskog društva, a 2001. dobila je HND-ovu nagradu Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo.

Vedrana Bibić

Vedrana Bibić je voditeljica ureda i administracije udruge Faktograf. Kao radnica u kulturi, bavila se širokim spektrom organizacijskih poslova: producirala je Festival europske kratke priče i Subversive Festival, radila je kao voditeljica odnosa s javnošću Goranovog proljeća, administratorica Centra za dramsku umjetnost, koordinatorica Centra za kreativno pisanje te voditeljica društvenih mreža izdavačke kuće V.B.Z. Također, od 2019. do 2022. godine radila je kao tajnica i administratorica u redakciji tjednika Novosti.

Ana Brakus

Ana Brakus je izvršna direktorica udruge Faktograf. Na Faktografu je započela s radom 2018. godine kao novinarka, a potom i izvršna urednica. Između 2018. i 2021. bila je autorica i urednica na portalu Faktograf.hr. Od 2013. do 2016. radila je kao novinarka i urednica na feminističkom portalu Libela.org. Dvije godine kao novinarka provela je u zagrebačkom tjedniku Novosti. Surađivala je s brojnim medijima u Hrvatskoj i regiji. Članica je Zbora istraživačkih novinara Hrvatskog novinarskog društva. Diplomirala je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Tajana Broz

Tajana Broz je programska koordinatorica u udruzi Faktograf. Od 2006. do 2016. godine radila je u udruzi CESI – Centru za edukaciju, savjetovanje i istraživanje na programu Društveni aktivizam i politički procesi te je bila jedna od urednica portala Libela.org. Od 2017. do 2021. godine bila je voditeljica Lokalne akcijske grupe Zagorje – Sutla. Prije dolaska na Faktograf, godinu dana radila je kao savjetnica pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za područje medija. Diplomirala je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Sanja Despot

Sanja Despot je zamjenica glavnog urednika i novinarka na portalu Faktograf.hr. Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Radila je u redakcijama vodećih hrvatskih dnevnih novina poput Novog lista, Jutarnjeg lista i Večernjeg lista te u redakcijama magazina Tjednik i Forum.tm. Bavi se temama iz unutarnje i vanjske politike, funkcioniranjem državnih institucija te temama vezanim uz zaštitu ljudskih prava. Dobitnica je nagrade Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo.

Gabrijela Galić

Gabrijela Galić je novinarka na portalu Faktograf.hr. Novinarstvom se počela baviti u dnevniku Slobodna Dalmacija, a od 1993. do 2019. radila je u Novom listu. Bavi se gospodarstvom, tržištem rada i politikom plaća te političkim temama.

Matea Grgurinović

Matea Grgurinović je novinarka na portalu Faktograf.hr. Dobitnica je stipendije Reporting Democracy BIRN-a za 2020. godinu, a od siječnja 2023. dio je Oxfordove mreže za klimatsko novinarstvo. Od 2019. do 2021. radila je na portalu N1 Televizije, a honorarno je surađivala s nizom medija. Posebno se bavi siromaštvom, stambenim politikama i beskućništvom. Dobitnica je nagrade Svjetionik za dostojanstveno izvještavanje o siromaštvu za 2017. godinu. Magistrirala je engleski i ruski jezik, uči kineski.

Jordi Ilić

Jordi Ilić specijalistkinja je za društvene mreže i razvoj publike na portalu Faktograf.hr. Od 2020. do 2022. radila je u društvenom poduzeću Fierce Women kao specijalistkinja za marketing i grafička dizajnerica. U periodu od 2015. surađivala je s brojnim udrugama, organizacijama i tvrtkama na poslovima vezanima za društvene mreže i dizajn. Diplomirala je sociologiju i etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Ivica Kristović

Ivica Kristović urednik je rubrike Razotkriveno i novinar na portalu Faktograf.hr. Novinarstvom se počeo baviti 2008. godine na portalu Javno.hr, a iste godine prelazi na portal Index.hr na kojem radi do 2012. godine. Od 2012. do 2018. godine bio je novinar i urednik na portalu Večernjeg lista. Nakon novinarskog rada na portalu N1 televizije, prelazi na RTL-ov portal Vijesti.hr gdje je i zamjenik glavne urednice. Prije dolaska na Faktograf, bio je novinar i izvršni urednik na portalu Net.hr. Bavi se temama iz unutarnje i vanjske politike.

Ivan Nekić

Ivan Nekić je novinar na portalu Faktograf.hr. Diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Od 2013. godine član je Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu u sklopu kojeg provodi predavanja i radionice za učenike i učenice osnovnih i srednjih škola o medijskoj pismenosti. Novinarstvom se počeo baviti 2018. godine na portalu Zagreb.info, a od 2019. do 2022. godine radio je kao novinar na portalu N1 televizije. Potpredsjednik je Udruge bivših studenata Fakulteta političkih znanosti.

Petar Vidov

Petar Vidov je glavni urednik i novinar na portalu Faktograf.hr te zamjenik izvršne direktorice udruge Faktograf. Od 2006. do 2015. godine radio je kao novinar i urednik na portalu Index.hr. Surađivao je s tjednikom Novosti i neprofitnim internetskim portalom Lupiga.com. Član je Zbora istraživačkih novinara Hrvatskog novinarskog društva (HND). Autor je publicističke knjige “Opasne priče” i koautor istraživačke studije “Zarobljavanje plinom”.

Melita Vrsaljko

Melita Vrsaljko je novinarka na portalu Faktograf.hr. Za vrijeme studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti dobila je stipendiju Ministarstva kulture za tekstove o deinstitucionalizaciji te, u okviru projekta Media against hate, sudjelovala na radionici medijske pismenosti koja se 2017. godine održala u Beču. Pisala je za neprofitni portal Forum.tm te radila na RTL televiziji i Al Jazeeri Balkans.

Ivana Živković

Ivana Živković je izvršna urednica na portalu Faktograf.hr. Od 2015. do 2018. godine radila je kao televizijska novinarka na HRT-u. Od 2018. do 2020. godine radila je na portalu N1 televizije. Članica je Hrvatskog novinarskog društva. Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.


Organizacijska struktura

Tijela udruge su: Skupština, izvršna direktorica te zamjenica izvršne direktorice. Skupštinu čine sve članice i članovi udruge. Na Osnivačkoj skupštini u lipnju 2021. za  izvršnu direktoricu izabrana je Ana Brakus, a za zamjenika izvršne direktorice Petar Vidov. Na istoj Skupštini uspostavljeno je i Nakladničko vijeće. Uloga Nakladničkog vijeća definirana je Statutom udruge i Redakcijskim statutom, a čine ga izvršna direktorica te predstavnica radnica Gabrijela Galić.


Urednička neovisnost

Neovisnost uređivačke politike portala Faktograf.hr jamči se Redakcijskim statutom. Portal Faktograf.hr kroz svoj rad osigurava nepristranost i višestrukost izvora informacija te se ne fokusira neopravdano na pojedine političke stranke i kandidate na političkom spektru. Internetski portal Faktograf.hr će izravno adresirati u objavljenim člancima i/ili na druge načine svaki razuman sukob interesa ili političku pristranost, uključujući one od citiranih stručnjaka ili organizacija.


Objavljivanje demantija

Objavljivanje demantija provodit će se u skladu sa Zakonom o medijima. Svatko ima pravo od glavnog urednika zahtijevati da bez naknade objavi ispravak objavljene informacije kojom su bila povrijeđena njegova prava ili interesi. Svrha ispravaka je ispravljanje netočne ili nepotpune informacije. Objava ispravka može se zahtijevati u roku od 30 dana od objave informacija. Informacije o potrebi za objavljivanjem ispravka pošaljite na [email protected]

Ako mislite da smo objavili nešto što je činjenično netočno ili nepotpuno, konzultirajte našu Politiku ispravaka i nadopuna.