Faktograf.hr

Samo činjenice

Ispravci i nadopune

Faktograf.hr u svom radu pokušava pogreške svesti na minimum. Ne možemo, međutim, tvrditi da smo bezgrešni. Pogreške se i nama događaju, a kad nam se dogode, želimo ih ispraviti u najkraćem mogućem roku.

Smatrate da ste na stranicama Faktografa naišli na navod koji je činjenično netočan? Vjerujete da neki od naših tekstova ne sadrži sve informacije koje bi trebao sadržavati? Sa zahtjevom za ispravkom ili dopunom možete nam se obratiti na e-mail adresu [email protected].

Faktograf.hr odgovarat će na sve e-mailove koji sadrže zahtjeve za ispravkom ili nadopunom, a obrazloženi su i potkrijepljeni relevantnim izvorima.

Kako unosimo ispravke i nadopune

1. Činjenične pogreške

U rijetkim slučajevima u kojima se pokaže da je izvorno objavljeni tekst sadržavao činjenične pogreške, Faktograf će greške u tekstu žurno ispraviti. U tekst ćemo uvrstiti informaciju o unesenim ispravcima, kako bi čitateljima pružili transparentan uvid u to koje su informacije izvorno bile netočne. Informaciju o ispravcima činjeničnih pogrešaka u izvornom tekstu objavljujemo na vrhu teksta, u italicu.

2. Tipografske, gramatičke ili pravopisne pogreške

Ponekad nam se dogodi da shvatimo kako nam je u tekstu nakon objave ostao tipfeler, ili druga vrsta pravopisne ili gramatičke greške. Kad ispravljamo greške ovog tipa, u tekst ne uvrštavamo napomenu da je naknadno mijenjan.

3. Nadopune

Ponekad svoje tekstove nadopunjavamo informacijama koje smatramo relevantnima za priču i želimo da naši čitatelji o njima budu informirani. Može se raditi npr. o odgovorima na upit koje smo dobili tek nakon objave ili o informacijama koje iz drugih razloga nisu bile dostupne ili poznate u trenutku objave teksta. Informaciju o nadopunama koje ne utječu na zaključak izvornog fact-checka objavljujemo na dnu teksta, u italicu.

Ako se naknadno pojave informacije koje bi znatnije utjecale na zaključak izvornog fact-checka o tome je li neka tvrdnja točna ili netočna, takve nadopune objavljujemo na vrhu teksta, također u italicu.

4. Naknadna pojašnjenja

Ponekad u tekst unosimo izmjene koje služe tome da preciznije pojasne zaključke teksta. Može se npr. raditi o izmjeni nedovoljno jasnog naslova ili konstrukcije rečenice. Informaciju o takvim pojašnjenjima navoda iz izvornog teksta objavljujemo na dnu teksta, u italicu.

Kodeks principa

Faktograf.hr je potpisnik Kodeksa principa Međunarodne mreže fact-checking organizacija (International Fact-Checking Network; IFCN).

Ako smatrate da Faktograf.hr u svom radu krši odredbe Kodeksa principa, možete uložiti prigovor IFCN-u. Formular za prigovore IFCN-u dostupan je na ovom linku.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.