Pod povećalom

Vlada koja je srušena nema legitimitet mijenjati Zakon o HRT-u

Hina / HRT / ds

Tehnička Vlada pokrenula je javno savjetovanje ­­­oko donošenja Uredbe kojom bi promijenila Zakon o HRT-u kako bi sadašnjem v.d. ravnatelju Siniši Kovačiću mandat produljila sa zakonskih šest na 12 mjeseci.

Kovačiću bi mandat trebao isteći s 4. rujnom.

Nadzorni odbor HRT-a u ponedjeljak bi trebao odlučiti o poništenju natječaja za glavnog ravnatelja koji je raspisan krajem lipnja. Odluka o raspisivanju novog, drugog po redu, natječaja donesena je 17. lipnja, iako je već u vrijeme raspisivanja tog  natječaja bilo izvjesno da bi on mogao biti poništen nakon samoraspuštanja Sabora 15. srpnja. Prvi natječaj je, podsjetimo, propao jer u roku od 45 dana saborski Odbor za informatizaciju i medije nije uspio predložiti Saboru nijednog kandidata na izglasavanje.

„Nadzorni odbor HRT-a će na svojoj 19. sjednici zakazanoj za 18. srpnja odlučivati o poništenju natječaja. U okolnostima samoraspuštanja Hrvatskog sabora očito je da se raspisani natječaj ne može dovršiti na način određen odredbama Zakona o HRT-u“, potvrdio je za Hinu Šenol Selimović, predsjednik Nadzornog odbora HRT-a, dodajući kako se na natječaj javilo troje kandidata, ali da omotnice nisu ni otvorene i ne zna o kome se radi.

Prema Selimovićevom tumačenju, nakon istjeka mandata sadašnjem vršitelju dužnosti, na HRT se trebaju primjeniti odredbe Zakona o ustanovama.

„Jedina zakonska mogućnost je da Nadzorni odbor podnese zahtjev Trgovačkom sudu u Zagrebu i od suda zatraži da temeljem odredbi Zakona o trgovačkim društvima postavi privremenog upravitelja HRT-a“, tvrdi Selimović.  Taj bi privremeni upravitelj vodio poslovanje do imenovanja novog glavnog ravnatelja temeljem javnog natječaja, odnosno kada se konstituira novi saziv Hrvatskog sabora.

Kratka uredba

Stvari posebno komplicira to što se „bezvlašće“ sprema neposredno prije parlamentarnih izbora. Vlada koja se nalazi u tehničkom mandatu nakon što je srušena u Saboru odlučila je igrati na sigurno i produžiti mandat Kovačiću koji je na to mjesto postavljen voljom HDZ-a i to – promjenom Zakona o HRT-a. U tu je promjenu krenula odmah nakon raspuštanja Sabora, čim joj se otvorila mogućnost donošenja uredbi sa zakonskom snagom.

Vlada traži da se Uredbom o izmjeni Zakona o HRT-u u članku 19 a Zakona o HRT-u u 4. stavku riječi „šest mjeseci“ zamijene s riječima „godinu dana“. To je jedini sadržaj Uredbe koja bi trebala stupiti na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama.

U obrazloženju se navodi kako je osnova za donošenje Uredbe članak 1 Zakona o Vladi koji joj omogućuje da uredbama određuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskog sabora i prema kojem ima ovlasti uredbama uređivati pitanja tekuće gospodarske politike.

„Prema članku 1 stavku 3 Zakona o HRT-u, HRT obavlja djelatnost pružanja javnih radiodifuzijskih usluga te joj RH za to osigurava samostalno i neovisno financiranje sukladno ovom Zakonu i pravilima o državnim potporama za javne radiodifuzijske usluge. Slijedom navedenog, radi se o pitanju gospodarske politike, s obzirom da je HRT, iako ima status javne ustanove, značajan gospodarski subjekt, s velikim brojem zaposlenika i značajnim prihodima, tako da je pitanje njezinog zakonskog zastupnika tj. osobe koja je predstavlja i zastupa sukladno zakonu, nužno žurno riješiti, kako bi se omogućilo nesmetano poslovanje ove javne ustanove do imenovanja glavnog ravnatelja HRT-a temeljem javnog natječaja“, obrazlaže Vlada.

Rok od godine dana je  prema Zakonu o ustanovama opći vremenski rok na koji se može imenovati vršitelj dužnosti ustanove i na taj bi se način osiguralo redovito i nesmetano funkcioniranje HRT-a kao javne ustanove od interesa za RH, tvrdi tehnička Vlada.

Tehnička Vlada zloupotrebljava zakone

Iz razgovora s nekoliko pravnika koje smo kontaktirali čini se da Vlada ovim potezom  ponovo pleše na rubu zakonitosti. U Zakonu o ovlastima vlade RH da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskog sabora izrijekom se navode područja u kojima je Vladi to pravo uskraćeno, a to se odnosi na poreze, državni proračun, ljudska prava i temeljne slobode, nacionalna prava, izborni sustav, ustrojstvo, djelokrug i način rada državnih tijela i lokalne samouprave. S obzirom da se, usko gledano, ova uredba ne može podvesti pod ta područja, tom logikom nije ni nelegalna.

Međutim, ono što svi naglašavaju jest da je ova Vlada izgubila legitimitet pa bi se slijedom toga trebala suzdržati od donošenja bilo kakvih uredbi, osim u vrlo hitnim slučajevima.

Naglašava to i ustavna stručnjakinja  Sanja Barić koja kaže da svakako treba postaviti pitanje ovlasti za donošenje takve uredbe jer je Vladi izglasano nepovjerenje. Ona mora stvarno raditi samo najnužnije stvari, navodi.

Ona tvrdi da se u ovom slučaju Zakon o ovlasti Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Sabora koristi na način na koji nije zamišljen jer ovim potezom Vlada zapravo pribjegava imenovanju v.d. ravnatelja, a imenovanja nisu regulirana  tim zakonom, već Zakonom o postupku primopredaje vlasti.

„Zakon o ovlasti Vlade RH da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskog sabora odnosi se na ovlasti donošenja uredbi umjesto zakona, jer nema Sabora, a ne na imenovanja. Ovlast imenovanja definira se u Zakonu o postupku primopredaje vlasti, ali s obzirom na to da se ovdje ne radi o državnom tijelu, već o javnoj ustanovi, to se na HRT ne odnosi“.

Barić tvrdi da u ovom slučaju Nadzorni odbor ispravno tumači zakone i da ova Vladina kombinacija uopće nije bila potrebna s obzirom na to da već postoji zakonsko rješenje temeljem Zakona o ustanovama.

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo je ovaj potez tehničke vlade kao “pokušaj da se sačuva postojeće stanje na HRT-u do parlamentarnih izbora, pa i mjesecima nakon njih, kako bi se već i do sada učinjena ogromna kadrovska i programska šteta dodatno uvećala, što je besramna zloupotreba političke moći na štetu hrvatskih građana”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.