Pod povećalom

Plagijatori i pseudoznanstvenici pokušavaju preoteti Marš za znanost

March for Science

U auli rektorata Sveučilišta u Zagrebu u subotu će se, u 10 sati ujutro, održati okrugli stol pod nazivom “Dan planeta Zemlje – prirodna i kulturna dobra, znanstveni i stvaralački pristup”. Gotovo istovremeno, u 11 sati ujutro, u Zagrebu, Splitu i Rijeci održava se Marš za znanost, hrvatski ogranak ovog međunarodnog događaja kojeg znanstvenici diljem svijeta organiziraju na Dan planeta Zemlje.

Svrha marša je podsjetiti da je znanost ključni “potporanj ljudske slobode i prosperiteta”, te odgovoriti na populističke pokušaje diskreditiranja znanstvenih postignuća. Inicijativa za ovakav događaj stigla je iz SAD-a, kao odgovor na politiku administracije Donalda Trumpa. U čijem svijetu “alternativnih činjenica”, između ostalog, ne postoji znanstveno dokazana i za Zemlju izuzetno ugrožavajuća pojava klimatskih promjena izazvanih ljudskim djelovanjem.

Sveučilište lažno predstavlja svoj skup

Ako je vjerovati Sveučilištu u Zagrebu, njihov okrugli stol dio je Marša za znanost. Eksplicitno je to navedeno na internetskoj stranici Sveučilišta: “Okrugli se stol održava u okviru manifestacije Marš za znanost (March for Science)”. Na službenoj stranici Marša za znanost kao jedini događaji u Hrvatskoj su, međutim, navedeni spomenuti marševi u Zagrebu, Splitu i Rijeci. Da sveučilišni okrugli stol nije dio Marša za znanost, tvrde i organizatori hrvatskog ogranka ove manifestacije.

“Naravno da to nije točno. U Maršu za znanost ljudi marširaju upravo podržavajući znanost, a kontra plagijatora, kontra autokracija, kontra svih onih elemenata koji nastupaju na tom skupu”, kažu u razgovoru za Faktograf iz organizacije Marša za znanost u Hrvatskoj.

Što nimalo ne čudi kad se u obzir uzme činjenica da će na okruglom stolu koje organizira Sveučilište sudjelovati propagatori upravo onakvih ideja i ponašanja protiv kojih je Marš za znanost usmjeren. Među govornicima na okruglom stolu tako je akademik Vladimir Paar, za kojeg je najavljeno da će održati izlaganje “o znanosti kao spoznajnome odnosu čovjeka prema prirodi”. Eufemizam je reći da stavovi akademika Paara nisu usuglašeni s međunarodnom znanstvenom zajednicom. Ovaj profesor emeritus sa zagrebačkog PMF-a ne vjeruje u globalno zagrijavanje već, upravo suprotno, u javnim izlaganjima najavljuje ledeno doba (Šibenski portal), a izražava sumnje i u točnost teorije evolucije (Tportal). Zbog čega je među kolegama poput Dejana Vinkovića “zaradio” status pseudoznanstvenika (Tportal).

Boras, Barišić & Co

A Paar čak i nije jedini sudionik ove sveučilišne manifestacije s mrljama u znanstvenoj biografiji. Uvodno obraćanje tako će održati kontroverzni rektor Sveučilišta Damir Boras, inače predsjednik Sinodalnog vijeća Hrvatske starokatoličke crkve, javnosti poznat po čitavom nizu afera: od izazivanja kaosa na Filozofskom fakultetu i Hrvatskim studijima (Index.hr), preko suspektnog zapošljavanja radi izbjegavanja odlaska u mirovinu (Srednja.hr), do sukoba interesa oko podjele sredstava za znanstveni rad (Index.hr).

Nakon Borasa govorit će Ivo Družić, predsjednik Nacionalnoga vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj. On je pak zbog prijave u kojoj je optužen za krivotvorenje rezultata u znanstvenim radovima 2014. godine morao podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Etičkog savjeta Ekonomskog fakulteta u Zagrebu (Jutarnji list). Listu uvodničara zatvaraju predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić, koji HAZU doživljava kao instituciju zaduženu za očuvanje i promicanje nacionalnih mitova (H-Alter), te Pavo Barišić, ministar obrazovanja, znanosti i sporta, ujedno i dokazani plagijator.

Osim već spomenutog Paara, izlagači na skupu bit će akademik Vladimir Bermanec s PMF-a, akademik Mladen Obad Šćitaroci s Arhitektonskoga fakulteta, prof. dr. sc. Vladimir Goss s riječkog Filozofskog fakulteta i akademik Mislav Ježić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Akademika Bermanca, inače člana HDZ-a, javnost je mogla zapaziti kad je svojedobno sudjelovao u sabotiranju Cjelovite kurikularne reforme pod vodstvom Borisa Jokića (Srednja.hr). Akademika Ježića u medijima se spominjao kao dio interesne mreže kojoj pripadaju i Boras i Barišić (Novosti, Index.hr).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.