VIDEO Kako su antivakseri postali veća prijetnja od pandemije

Antivakseri su iskoristili pandemiju Covida-19 za širenje dosega dezinformacija o cijepljenju i cjepivima. Pogledajte video.

Svaka od pojedinačnih teorija urote imala je svoje pobornike i promicatelje i u svijetu prije korone. Ali tek nakon što je iznenadna javnozdravstvena ugroza zaustavila skoro čitav svijet, zatočivši u domovima milijune ljudi spojenih na internet i ujedinjenih u potrebi da shvate što se oko njih događa, teoretičare zavjere i propagandiste ujedinio je zajednički narativ. Zajedno su postali glasniji, jači, masovniji. Infodemiju su najbolje iskoristili antivakseri, protivnici cijepljenja koji umreženim djelovanjem na internetu šire krug pobornika činjenično neutemeljenih narativa o štetnosti cjepiva.

Da bismo razumjeli otpor prema cijepljenju, moramo odgovoriti na dva pitanja: kako smo došli do toga da dio populacije više vjeruje internetskim teorijama zavjere, nego znanosti, medicini i medijima – i što kao društvo možemo učiniti da se taj problem riješi? U ovom animiranom videu odgovaramo na ta pitanja.

Video je nastao temeljem teksta Petra Vidova “Kako su antivakseri postali veća prijetnja od pandemije”. Tekst na hrvatskom možete pročitati ovdje, a na engleskom ovdje.