Razotkriveno

Nije točno da je EU priznala da je HAARP klimatsko oružje

Neki zastupnici u Europskom parlamentu su 1999. vjerovali da je HAARP klimatsko oružje. Napisali su prijedlog rezolucije koji nije usvojen.
Ilustracija: NASA

EU prvi put priznaje u nekom svom izveštaju da je HAARP klimatsko oružje. Gde su sada oni idioti koji su tvrdili da je to sve teorija zavere

Tvrdnja je to iz objave na Facebooku koju su korisnici te društvene mreže nastavili dijeliti dalje. Podijeljena je 49 puta, a “lajkalo” ju je 202 korisnika Facebooka. Identična objava pojavljuje se i na drugim korisničkim profilima.

Autor kao izvor navodi njemački portal Report24.news, adresu koja učestalo objavljuje dezinformacije o cjepivima i pandemiji Covida-19.

Na toj je stranici 19. srpnja objavljen tekst o izvješću Odbora za vanjske poslove, sigurnosnu i obrambenu politiku Europskog parlamenta o prijedlogu Rezolucije o okolišu, sigurnosti i vanjskoj politici iz 1999. godine. U izvješću se spominje i HAARP. Stranica Report24.news objavila je link prema tekstu izvješća na njemačkom jeziku.

Podsjetimo, HAARP je vojno-civilni program (puni naziv The High-frequency Active Auroral Research Program) koji se provodi na američkoj Aljasci i pri kojem se rabe visoko frekventni radio valovi za istraživanje gornjih dijelova Zemljine atmosfere.

Sastoji se od niza visokofrekventnih radio antena smještenih u mjestu Gakona. HAARP je pokrenula američka vojska početkom devedesetih, a danas istraživačkim alatima u sklopu tog programa upravlja Sveučilište Aljaske.

Program je to koji je česta meta teoretičara zavjera koji tvrde da je riječ o projektu kojim se manipulira vremenom. Iako je više takvih programa koji se provode u svijetu, HAARP na Aljasci je najveći, stoga ne čudi da je i najviše spominjan.

Izvješće Europskog parlamenta od 1999. godine ne stavlja fokus isključivo na HAARP, već na zaštitu okoliša te na utjecaj koji rat može imati na ekologiju itd. U izvješću se Europska komisija poziva da se pozabavi problemima nestašica vode, krčenja šuma i siromaštva, ali i uz upozorenje na vojne aktivnosti koje ostavljaju ekološke posljedice.

Upravo se u tom kontekstu u izvješću spominje HAARP, koji je opisan kao “oružani sustav koji može poremetiti klimu”. U izvješću, koje sadrži prijedlog rezolucije upućene Parlamentu, HAARP se eksplicitno ističe kao primjer vojnog istraživanja u svrhu manipulacije vremenom.  Takav opis HAARP-a, kao što je Faktograf pisao u više navrata, nije činjenično utemeljen.

Rasprava koja se krajem devedesetih odvijala u institucijama Europske unije osvanula je i u objavama nekih drugih korisnika Facebooka, gdje je također predstavljena kao ultimativan dokaz štetnosti HAARP-a. To ipak nije točno.

Pozadina

Odbor za vanjske poslove, sigurnosnu i obrambenu politiku te Odbor za okoliš, javno zdravlje i zaštitu potrošača na zahtjev Europskog parlamenta raspravljali su, a potom i napravili izvješće o prijedlogu Rezolucije o okolišu, sigurnosti i vanjskoj politici.

Kako su izvijestili tom prilikom, u veljači 1998. parlamentarni Pododbor za sigurnost i razoružanje održao je raspravu koja je uključivala temu HAARP-a. NATO i SAD su bili pozvani da pošalju svoje predstavnike, što na kraju nisu učinili.

U svom izvješću iz 1999. godine Odbor navodi da se slični programi koriste u Norveškoj kao i u “bivšem Sovjetskom savezu” te da se koriste u mnoge svrhe. “Ako se koristi kao vojno oružje, može imati razoran učinak na neprijatelja”, stoji u izvješću Odbora.

Osim toga, kako stoji u dokumentu, HAARP bi mogao rezultirati promjenama vremenskih obrazaca, a posebno u osjetljivim regijama Antarktika. Kao štetna posljedica HAARP-a navodi se i pojava rupa u ionosferi.

“Sa svojim dalekosežnim utjecajem na okoliš HAARP je predmet globalne brige i moramo se zapitati nadmašuju li njegove prednosti stvarno rizike. Utjecaj na okoliš i etički aspekt moraju se pažljivo ispitati prije bilo kakvog daljnjeg istraživanja i testiranja. HAARP je projekt kojeg javnost gotovo uopće ne poznaje i to treba popraviti”, piše u zaključcima Odbora.

U prijedlogu rezolucije upućene Europskom parlamentu 1999. godine, Odbor navodi da HAARP, “zbog svog dalekosežnog utjecaja na okoliš predstavlja globalnu zabrinutost” te se poziva da “međunarodno neovisno tijelo ispita njegove pravne, ekološke i etičke implikacije prije bilo kakvog daljnjeg istraživanja i testiranja”.

U tom se dokumentu također zahtjeva od Odbora za ocjenu znanstvenih i tehnoloških opcija (STOA) ispita tehničke i znanstvene karakteristike HAARP-a kako bi se procijenila točna priroda i stupanj rizika koji taj program predstavlja za lokalno i globalno okruženje i javnom zdravstvu općenito.

Isto tako, poziva se Europska komisija da, u suradnji s vladama Švedske, Finske, Norveške i Ruske Federacije, ispita implikacije programa HAARP na okoliš i javno zdravlje za arktičku Europu i da o svojim nalazima izvijesti Parlament.

Rezultat?

To se na kraju nije dogodilo, odnosno, Komisija nije poduzela apsolutno ništa. Nisu ni morali jer rezolucija koja je predložena u Europskom parlamentu nikad nije izglasana. Prijedlozi rezolucija, naime, nisu pravno obvezujući dokumenti niti predstavljaju “priznanje” Europske unije o bilo čemu.

Članovi Europskog parlamenta imaju, naime, pravo sastaviti bilo kakvu rezoluciju i tražiti od Parlamenta da se o njoj glasa, na isti način na koji npr. oporbeni zastupnici u Hrvatskom saboru mogu predlagati zakonske izmjene, ali samo usvojene rezolucije doista postaju zajednički stav odnosno zajednička politika Europske unije.

U nekoliko su navrata europski parlamentarci naknadno spominjali navedeno izvješće iz kraja devedesetih.

Primjerice, 2003. godine skupina zastupnika upitala je Komisiju postoje li  implikacije na okoliš i javno zdravlje za Arktičku Europu koje proizlaze iz programa HAARP te koje je korake Komisija poduzela s ciljem uspostave međunarodnih standarda za utjecaj vojnog djelovanja na okoliš u mirnodopsko doba.

“Program aktivnog istraživanja polarne svjetlosti visoke frekvencije (HAARP) za arktičku Europu vojni je program. Odbor nema nadležnost, pa čak ni stručnost, za provođenje ispitivanja koje Parlament traži u stavku 26. svoje Rezolucije”, odgovor je Komisije.

Unatoč tome što se Komisija izjasnila da Odbor za ocjenu znanstvenih i tehnoloških opcija nema oblasti ispitivanja znanstvenih karakteristika HAARP-a te procjenu rizika, zastupnici Europskog parlamenta u godinama koje su uslijedile nastavljali su postavljati pitanja o tome što je Odbor napravio u vezi HAARP-a.

Tako je 2015. godine skupina zastupnika uputila je pitanja Komisiji koja se odnose na HAARP –  smatra li se taj program oružjem, koja mu je svrha, gdje je instaliran te koje su mu ovlasti.

Iz Komisije su tom prilikom odgovorili kako je to tijelo svjesno saslušanja parlamentarnog Pododbora za sigurnost i razoružanje i izvješća od 1999.godine, no da se o pitanju HAARP-a u novije vrijeme nije raspravljalo u nadležnim tijelima EU niti je Komisija upoznata s bilo kakvim nedavnim inicijativama stavljanja HAARP-a na dnevni red.

Inače, odgovore koje su zastupnici tražili od Europske komisije moguće je pronaći na stranicama samog programa HAARP gdje se naširoko objašnjava kako funkcionira HAARP te za što se koristi.

Dezinformacije o HAARP-u

Više je neutemeljenih tvrdnji koje su navedene u spomenutom izvješću te u Facebook objavama koje se pozivaju na njega.

Valja napomenuti da autori tog izvješća nisu znanstvenici, nego političari. Njihova rasprava o HAARP-u u Europskom se parlamentu odvijala svega nekoliko godina nakon što je taj program počeo s radom, u periodu kada su se oko projekta krenule rađati brojne dezinformacije. Njih su naknadno opovrgnuli brojni stručnjaci, no one su nastavile cirkulirati internetom.

Također, tekst prijedloga rezolucije je kontradiktoran. Iako se HAARP titulira kao “oružani sustav koji remeti klimu”, napisano je i da utjecaj na okoliš te etičke aspekte tog programa tek treba ispitati.

Najprije se, dakle, navodi da HAARP ima dalekosežni utjecaj na okoliš, a onda se u drugom dijelu spominje potreba da se ispitaju implikacije korištenja tog sustava. Neosnovano je istovremeno tvrditi i da program ima dalekosežni utjecaj na okoliš, i da utjecaj na okoliš tek treba ispitati.

Netočno je stoga tvrditi da EU “priznaje” da je HAARP klimatsko oružje, budući da predložena rezolucija nikad nije usvojena, vjerojatno i zbog činjeničnih netočnosti koje sadrži.

Za tvrdnje o HAARP-u se, naime, ne navode nikakvi dokazi, već se poziva na daljnja istraživanja. Ni danas, više od 20 godina kasnije, ne postoje nikakvi dokazi temeljem kojih bi se moglo zaključiti da je HAARP klimatsko oružje. Štoviše, razni stručnjaci tvrde da to naprosto nije moguće (1, 2, 3).

HAARP ne kontrolira vrijeme

Naime, visoko frekvencijski radio prijenosi bave se interakcijom s ioniziranim česticama u ionosferi, iznad 100 km visine. Radi se o dijelu atmosfere kroz koji putuju radio valovi koji omogućuju komunikaciju na velike udaljenosti, što je ujedno i razlog zbog kojeg je vojska zainteresirana za istraživanje ionosfere.

Većina vremenskih prilika na Zemljinoj površini događa se u troposferi i stratosferi, do oko 15 kilometara nadmorske visine (dok najniži pojas ionosfere počinje na otprilike 60-70 km nadmorske visine i ide uvis do 500 km). Stoga, netočan je navod Odbora za okoliš, javno zdravlje i zaštitu potrošača iz 1999. da se HAARP-om nastoji utjecati na biosferu, dio atmosfere u kojem se nalaze živa bića.

Bruce Ward, istraživač ionosfere na Sveučilištu u australskom Adelaideu, za portal AAP je poručio kako ne postoji mogućnost da HAARP utječe na vrijeme na Zemlji.

“Da bismo imali bilo kakav učinak na vrijeme, morali bi postojati neki fizički fenomeni koji prenose energiju u niže slojeve atmosfere na vrlo nelinearan način, odnosno, enormno je povećavaju”, objasnio je.

Društvenim mrežama ranije su kružile tvrdnje da je HAARP odgovoran i za potrese te gotovo za sve vrste vremenskih katastrofa, što također nije točno (1, 2, 3).

Gotovo uvijek se u takvim dezinformacijama HAARP prezentira kao “tajni projekt” o kojem se malo zna, iako je sama lokacija gdje se nalaze antene jednom godišnje otvorena za javnost. Osim toga, znanstvenici koji se služe nalazima proizašlim iz HAARP-a redovito svoje radove javno objavljuju.

Zaključno, činjenica da su pojedini zastupnici Europskog parlamenta napravili izvješće u kojem se HAARP neutemeljeno opisuje kao klimatsko oružje, ne znači ujedno da je EU “priznala” da je taj program opasan ili štetan. Štoviše, znanstvenici specijalizirani za takva istraživanja tvrde da je HAARP bezopasan za ljude i okoliš.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.