Pod povećalom

Faktograf otkriva kako je Josipa Rimac zapošljavala njoj bliske ljude uz pomoć ministra Olega Butkovića

Josipa Rimac je preko ministra lobirala da se u Institut IGH, tvrtku koja posluje s državom, zaposli sin njene prijateljice, a od predsjednika Uprave HŽ Infrastrukture tražila je da zaposli poznanika iz Knina.
ilustracija: Jordi Ilić/Faktograf

Poruke koje su 2019. godine razmjenjivali ministar mora, pomorstva i infrastrukture Oleg Butković i bivša državna tajnica Josipa Pleslić (bivša Rimac) dokazuju kako je ona preko njega lobirala da se u Institut IGH, tvrtku koja posluje s državom, zaposli sin njene prijateljice iz Knina. To se i dogodilo. Rimac je porukama tada komunicirala i s predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture Ivanom Kršićem. Nakon njene intervencije u to državno poduzeće zaposlen je njen poznanik iz Knina.

Redakcija Faktografa svjesna je osjetljivosti objave sadržaja ovih poruka u vrijeme predizborne kampanje, ali smatra kako je riječ o sadržaju bitnom za javni interes.

Poruke iz vremena kada je Josipa Rimac bila državna tajnica

Godinu dana prije nego što će biti uhićena zbog niza indicija u koruptivne radnje i iskorištavanje položaja za nezakonita pogodovanja, Josipa Pleslić (bivša Rimac) još uvijek je bila članica HDZ-a i državna tajnica u Ministarstvu uprave te je raspolagala znatnim utjecajem. Kako otkriva Faktograf, taj utjecaj koristila je, uz ostalo, i kako bi pomogla prijateljima pri zapošljavanju određenih ljudi.

Poruke iz njenog mobitela koje Faktograf ima u posjedu dokazuju kako je u jednom slučaju Rimac tri mjeseca komunicirala s aktualnim ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem s namjerom da joj on pomogne zaposliti prijateljičina sina, inženjera građevinarstva, u Institutu IGH. Riječ je o tvrtki koja je u potpunosti privatizirana 1997. godine, ali koja redovno posluje s državom – i to u ogromnim razmjerima. Još bitnije, većinu poslova dobiva od Hrvatskih cesta. Skupštinu te državne tvrtke čini upravo ministar Butković.

Nakon što su preko aplikacije Viber razmijenili 84 poruke, Butković je bio uspješan u zadatku koji mu je zadala tadašnja stranačka kolegica te je sin njene prijateljice počeo raditi u podružnici Instituta IGH u Rijeci.

Između dogovora o zapošljavanju podobnih Butković i Rimac si usput šalju „puse”, laskaju jedno drugome, tračaju vodstvo stranke te razmjenjuju mišljenje o tadašnjem kandidatu za ministra uprave Ivanu Malenici, za kojeg Rimac kaže da je “OK dečko”, a nakon što je s te pozicije otišao skandalima opterećen Lovro Kuščević.

Lobirala kod predsjednika Uprave HŽ Infrastrukture

Rimac je oko zapošljavanja njoj bliskih ljudi bila aktivna na više strana. Tako je u trenutku kada se dopisivala s ministrom Butkovićem isto radila i s predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture Ivanom Kršićem kako bi u državnoj tvrtki koju on vodi bio zaposlen njen poznanik iz Knina kojem ona u porukama tepa da joj je nećak, a on se njoj obraća „teto“.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Kao i u slučaju s Institutom IGH, i ovdje je njeno lobiranje, ovaj put preko aplikacije WhatsApp, urodilo plodom te je njen „nećak“ na kraju i zaposlen.

Citirane poruke su u tekstu prenesene onako kako su napisane – uključujući i pravopisne greške aktera sporne komunikacije.

Slučaj Ante Grgurića

Referentica za prostorno uređenje u Odsjeku za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Grada Knina, Ksenija Grgurić, 6. svibnja 2019. javlja se tadašnjoj državnoj tajnici u ministarstvu uprave Josipi Rimac. Njih dvije se znaju, budući da je Rimac bila gradonačelnica Knina od 2005. do 2015. godine. Grgurić joj šalje poruku u kojoj je kontakt njenog sina Ante Grgurića. Navodi da je diplomirao u srpnju 2018. godine, stekavši titulu magistar inženjer građevinarstva, smjer hidrotehnika te da je nakon završenog studija sedam i pol mjeseci radio kao suradnik na idejnim i glavnim projektima vodoopskrbnih sustava. Doduše, ne navodi gdje točno.

Potom piše kako se njen sin javio na natječaj Instituta IGH d.o.o., podružnica Rijeka, za „mlađeg suradnika za nadzor”. Zatim navodi ime „Oliver Kumrić generalni dir.IGH”. Riječ je o bivšem predsjedniku Uprave Instituta IGH od 1. siječnja 2018. do 29. veljače 2020. godine. Nakon toga navodi da je u sektoru u kojem se treba zaposliti njenog sina za nadzor zadužen izvjesni Josip Brajdić. Njegov LinkedIn profil otkriva da je tamo radio do travnja 2020. godine.

Grgurić dalje informira tadašnju državnu tajnicu da je danas zadnji dan tog natječaja te naglašava ako „ne bude ništa od ovoga” da je Ante „otvoren i za druge opcije u Rijeci”.

Državna tajnica kreće u akciju

Rimac tada ne odgovara ništa Kseniji Grgurić, ali se zato javlja ministru Olegu Butkoviću 8. svibnja u 12:16 minuta. Nakon što ga pozdravi sa „Srećo”, piše mu kako „ima zamolbu”. On joj odmah odgovara „Reci”.

Državna tajnica, i tada još njegova stranačka kolegica, ministru potom šalje info o Anti Grguriću kojeg joj je prije dva dana poslala njegova majka, uključujući i  informaciju da je „otvoren i za druge opcije u Rijeci”.

Dvanaest minuta kasnije Butković odgovara „Primljeno”. Državna tajnica u tom je trenutku iz nekog razloga pomislila da se prekasno javila pa je Butkoviću poslala poruku „zakasnila sam”. On joj odgovara, umirujući ju da i dalje ima vremena: „Nego sam ja primio i idem u akciju”.

Potom Rimac obavještava da on zna Kumrića i da će mu odmah proslijediti informacije o mladom inženjeru koje je dobio od nje. Ubrzo joj šalje i Kumrićev broj s napomenom da ga Grgurić nazove idući dan. Državna tajnica tada kontaktira Antinu majku i šalje joj iduću poruku: „Ministar se aktivirao… javim ti“. Ksenija Grgurić joj uzvraća porukom „Ok. Hvala draga“.

Idući dan u 17:36 ministar Butković obavještava stranačku kolegicu da Ante Grgurić nije zvao predsjednika Uprave Olivera Kumrića. Rimac uzvraća da je to njena greška budući da je inženjeru krenula pisati poruku baš u trenutku kada ju je netko zvao. Nakon toga javlja Butkoviću da će Ante sada zvati Kumrića.

„Bit će to ok“

Nakon tog razgovora Josipi Rimac se porukom javlja Antina majka koja joj poručuje kako je njen sin zvao Kumrića i da mu je pritom poručeno da će ga zvati netko iz Rijeke. 15. svibnja pak javlja Rimac kako je Antu zvala Monika Končar iz Rijeke  i rekla mu da u petak u 11 sati dođe u Zagreb u IGH na testiranje. LinkedIn profil otkriva kako je Končar od studenog 2015. pa do prosinca 2019. godine radila u Institutu IGH na poziciji menadžerice ljudskih potencijala.

„Glavni mu je onda kad su se čuli rekao kad dođe u Zagreb da mu se javi. Eto, idemo dalje. Javim ti se sa novostima. Hvala ti puno”, šalje Grgurić Josipi Rimac. Ona joj odgovara „bit će to ok“. Grgurić uzvraća „Naravno kad ti rjješavaš, samo ne znam kako ćemo se odužiti“. Rimac joj na to odgovara porukom „Osmijeh!!!“.

Ksenija Grgurić se prijateljici državnoj tajnici potom javlja dva dana kasnije s informacijom da je njen sin taj dan bio na testiranju u Zagrebu, a prije toga „kod glavnog na razgovoru“. Dalje navodi kako je „obavio sve“ i da mu je na kraju neka psihologica rekla da će biti pozvan na razgovor u Rijeci. Dopisivanje završava porukom „Pusa. Javim ti dalje“. 31. svibnja ju doista informira o novom razvoju događaja. Kaže kako se nije javljala ranije jer nije bilo novosti. „Zadnja informacija je da ima još kandidata za testiranje i da nije odlučeno ništa. Čekamo i nadamo se. Pusa”, piše Grgurić Rimac 31. svibnja u 12:11 sati.

„Je li se javio ministar?“

Idući put joj se javlja 3. lipnja da je pita kako je. Potom joj se žali da su je ukočila leđa. Ubrzo nakon toga prelazi i na ono što ju doista zanima od Rimac. „Misliš li da Ante ima šanse, da se možemo nadati?“ pita Grgurić Rimac. Ona joj odgovara: „Kad se vratim popit ću kavu s ministrom Butkovićem. On je zvao, trebalo bi biti ok“. Nakon toga joj obećava da će joj se javiti nakon tog sastanka. 9. lipnja Grgurić u poruci komplimentira Rimac kako joj se divi da svuda stigne i da pritom izgleda predivno. Rimac joj se zahvaljuje uz opasku da je „uvik važna volja“. Potom dodaje: „Tu mi je i ministar Butković pa sam ga podsjetila da zove“. Grgurić joj odgovara „Strašna si, na sve misliš!“.

Unatoč svim njenim ranijim intervencijama Kseniji Grgurić se očito 14. lipnja činilo da njen sin možda ipak neće biti primljen u IGH pa piše Rimac iduće: „Jučer su Anti rekli da nešto ‘visi’ u zraku što se tiče Rijeke, (neka psihologica Monika Končar) ne znamo što se tu događa. Hoće li uopće biti išta?  Znam da sam dosadna, oprosti,  nemoj se ljutiti, molim te. Možeš li nekako ‘preispitati teren?’. Rimac joj ne odgovara ništa na taj i nekoliko sljedećih upita. 27. lipnja Grgurić pita Rimac je li ministar javio kakva je situacija te da mu kaže da bi „Ante volio ići raditi“. Josipi Rimac se u razdoblju do 11. srpnja obraća još nekoliko puta, zabrinuta što je prošlo dva mjeseca od testiranja na kojem je bio njen sin – ali ne dobiva povratnu informaciju.

Butković: „Riješio sam ga“

Razgovor o sudbini mladog inženjera građevinarstva između državne tajnice i ministra napokon se nastavlja 24. srpnja kada ga Rimac moli da provjeri „što je s onim malim šta si ti zvao iz Ri da vidimo što je s tim”. Ministar joj odgovara da će „to provjeriti”. Mjesec dana kasnije, 24. kolovoza, Rimac ponovno kontaktira Butkovića s idućom porukom: „Radosti, možeš li mi viditi s ovima tvojima u IGH za malog Grgurića – bio je na razgovoru i čeka već tri misica”. On joj odgovara da može i da će to „sutra vidjeti”.

Rimac i Butković razgovor oko Antina zaposlenja nastavljaju 3. rujna kada Rimac ponovno podsjeća Butkovića kako sudbina mladog Grgurića unutar IGH i dalje nije riješena. „Aj mi vidi za onog malog u IGH molim” šalje mu poruku u 11:50. Nakon nje slijedi poruka sadržaja „Pusaaa”. Ministar joj odgovara u tri sata popodne: „Riješio sam ga.. zvali su ga prije 2-3 dana…” Dodaje i da će početi raditi „vrlo brzo”. Potom naglašava da mu je te informacije, koje joj je poslao u prijašnje dvije poruke, proslijedio direktor IGH. Nakon toga joj šalje poruku sadržaja „pusa”. Ona mu uzvraća „Hvalaaa” te „Pusaaa”.

Dva dana kasnije ministar mora, prometa i infrastrukture, obavještava Rimac da Grgurić od 1. listopada počinje raditi u IGH u Rijeci u nadzoru. Ona mu na to odgovara: „Ljubimmmm te”. 12. rujna Ksenija Grgurić Josipi Rimac šalje poruku: „Ljubim te. Ante kreće raditi“. Ona joj odgovara da joj se javio Butković te dodaje: „super… konačnoooo“ i „nek je sa srećom“. Pritom Kseniji čestita i rođendan. Njihova komunikacija se nastavlja 11. listopada kada Rimac pita Grgurić kako se Ante snašao. Ksenija odgovara kako je Ante jako zadovoljan, da je trenutačno u uredu i čeka opremu za gradilište te da mu je prvi posao „neki hotel u Opatiji“. Rimac joj na to odgovara „aj super… bit će on glavni inženjer“.

Grgurić u međuvremenu i napredovao

U kratkom odgovoru Faktografu iz Instituta IGH naveli su kako su zbog velikog porasta ugovorenih poslova tijekom druge polovice 2019. godine zaposlili ukupno 59 osoba, od čega čak 40 inženjera, među kojima Antu Grgurića u Odjelu za stručni nadzor Rijeka.

„Gospodin Grgurić je, kao i svih ostalih 40 zaposlenih inženjera u tom razdoblju, prošao uobičajenu detaljnu selekcijsku proceduru naše tvrtke tijekom koje je zadovoljio sve uvjete, a s radom je započeo 1. listopada 2019. godine na radnom mjestu Mlađeg suradnika za nadzor“, odgovorili su Faktografu. Pritom ispada da Rimac nije bila daleko od istine. Naime iz Instituta tvrde kako je Ante Grgurić od 1. ožujka 2022. godine, zbog kvalitetnog obavljanja svog posla, napredovao na radno mjesto Specijalista za nadzor.

Ministar Butković odgovorio nam je kako je u spomenutom periodu, „a sasvim sigurno i prije i poslije“, komunicirao s nizom državnih dužnosnika pa tako i s tadašnjom državnom tajnicom Josipom Rimac.

„Iako se ne sjećam konkretnog slučaja o kojem govorite, naglašavam kako uvijek i prije svega vodim računa o dužnosti koju obnašam, poštujući pritom sve procedure i zakonske propise“, odgovorio nam je ministar.

Bivši direktor IGH: „Ne sjećam se“

Ksenija Grgurić i dalje radi za Grad Knin kao referentica za prostorno uređenje. Faktograf ju je uspio dobiti na službeni broj telefona koji je naveden kraj njenog imena i pozicije na službenim stranicama Grada. Grgurić nam je poručila da trenutačno radi i da ne može pričati te da će nas kontaktirati nakon što joj u 15 sati završi radno vrijeme. Iako smo joj ostavili broj mobitela, gospođa Grgurić nam se do objave ovog teksta nije povratno javila.

Njen sin Ante Grgurić, čiji je broj naveden u porukama između Rimac i Grgurić, tvrdi da nije komunicirao s bivšom državnom tajnicom oko zaposlenja u IGH. Tvrdi i da nije na njen savjet zvao direktora Kumrića te kaže da ne zna da je Butković komunicirao s Rimac oko njega ili s njim, a vezano uz njegovo zaposlenje. U telefonskom razgovoru rekao nam je kako ne zna o čemu ga zapravo ispitujemo, ali potvrdio je da je išao u IGH na razgovor za posao i da je tada Kumrić bio direktor.

Oliver Kumrić, za Faktograf tvrdi da se ne sjeća Grgurića i komunikacije oko njega s ministrom Butkovićem.

„Mi smo tih godina primali puno inženjera i ja sam s gospodinom Butkovićem komunicirao puno i često jer smo radili na velikim projektima, ali sada za tog konkretnog inženjera se ne mogu sjetiti“, rekao nam je u telefonskom razgovoru. „Uopće se ne sjećam da mi je ministar ikad išta za nekoga rekao, stvarno to nije bilo… ne sjećam se. A znate kako je tada bilo, bilo je malo inženjera, a mi smo ih tražili puno tako da sam ja koristio svaku priliku da pitam ljude znaju li nekoga koga bi preporučili. Ali da mi je konkretno ministar rekao za nekoga – to se ne mogu sjetiti“, tvrdio nam je Kumrić, naglašavajući da mu se javljala „masa ljudi s preporukama“ jer je on to i tražio.

„Nismo mogli pronaći inženjera koliko nam je mladih trebalo“, kazao nam je Kumrić. Na našu konstataciju da je zapošljavanje nekoga na preporuku ministra sporno jer na taj način on duguje uslugu toj tvrtki, Kumrić nam je odgovorio kako je situacija bila suprotna: zbog nedostatka kadra, misli Kumrić, IGH je bio u dugu svakome tko im je mogao preporučiti dobrog radnika.

„Ne mogu se uopće sjetiti da smo zaposlili ikoga zbog toga što je to ministar rekao. Da su mi ljudi govorili da imaju čovjeka – to da, ali samo zato što sam ja to tražio“, zaključio je razgovor Kumrić.

„Živio HDZ“

Paralelno s pričom o Grguriću odvijala se i ona o Mariu Poliću iz Knina. Rimac njega kontaktira 30. svibnja da joj javi na koje se radno mjesto u HŽ Infrastrukturi prijavio. On joj odgovara kako se javio na natječaj za radno mjesto „Područna jedinica za održavanje SS i TK sustava EEP i KM Jug“ te da se za njega traži srednja stručna sprema elektrotehničke struke ili informatičko / elektrotehničke struke. 17. lipnja u 7:59 ujutro Polić se javlja Rimac idućom porukom: „Teta, taman idem na testiranje u 8:30“. Ona mu odgovara „Ok, sunce moje“.

Već minutu kasnije Rimac se javlja predsjedniku Uprave HŽ Infrastrukture Ivanu Kršiću te mu prosljeđuje natječaj na koji se Polić javio, zajedno s njegovim imenom. Potom nastavlja: „Duša od diteta… sad u 8:30 kod vas na testiranju“. Već u 10:35 Rimac Poliću piše „bit će dobro“. On odgovara kako je pisao test i da će ga zvati na drugi krug razgovora ako ga je dobro napisao“. Rimac uzvraća „zvat će te“. 18. lipnja Polić javlja Rimac da su ga zvali na intervju na što onda odgovara „znam“ te „sve će biti ok“. Polić joj se na to zahvaljuje i šalje joj emotikone s poljupcima. 9. srpnja u 8 ujutro Rimac ponovno kontaktira Kršića te ga pita „je li Polić ok?“. Nakon kratke razmjene poruka oko druge teme, Kršić joj u 15:00 sati odgovara da će potpisati odluku „danas, sutra“. 20 sekundi nakon što je zaprimila tu poruku Rimac piše Poliću: „Primljen si“. Nakon te poruke šalje novu u kojoj piše „Živio HDZ“. On joj na to odgovara „Hvala vam teto!“.

Polić tvrdi da mu Rimac nije teta

Maria Polića kontaktirali smo putem broja navedenog u WhatsApp porukama. Idući dan nam je odgovorio kako Josipa Rimac nije njegova tetka te da nisu u bilo kakvom rodbinskom odnosu. Tvrdi kako je to provjerljivo i u matičnim knjigama. Zašto je onda ona njega oslovljavala nećakom, a on nju tetom, nije pojasnio. Nije pak ni demantirao da su komunicirali oko zapošljavanja. No, tvrdi kako je zaposlen u HŽ Infrastrukturi putem javnog natječaja nakon što je prošao „sve propisane procedure testiranja i odabira“. Poruku je zaključio informacijom da i danas radi „na istom radnom mijestu“.

Iz HŽ Infrastrukture tvrde kako na zapošljavanje Maria Polića nije imala utjecaj nikakva preporuka ni korespondencija te da je navedeni kandidat ispunjavao sve tražene uvjete prilikom natječaja za zapošljavanje pripravnika. Kažu kako se na vanjskom natječaju objavljenom 20. svibnja 2019. godine u Sektoru za održavanje HŽ Infrastrukture po područnim radnim jedinicama primalo ukupno 56 pripravnika.

„U Područnoj radnoj jedinici za održavanje signalno-sigurnosnog (SS) i telekomunikacijskog (TK) sustava, elektroenergetskog postrojenja (EEP) i kontaktne mreže (KM) Jug, primalo se petero pripravnika (SSS) elektrotehničke struke. Na selekcijski intervju za to radno mjesto javilo se ukupno četvero kandidata koji su zadovoljavali sve uvjete i svi oni su primljeni. Među njima i kandidat Mario Polić. S obzirom da se nije prijavio dovoljan broj kandidata koji ispunjavaju uvjete natječaja, još jedno mjesto je ostalo upražnjeno“, tvrde iz državne tvrtke dodajući da je Polić zaposlen 1. kolovoza 2019. godine u svojstvu pripravnika u Sektoru za održavanje, Područna radna jedinica za održavanje SS i TK sustava, EEP i KM Jug u Dionici SS i TK Knin na radnom mjestu tehničara specijalista SS.

„G. Polić je još uvijek zaposlen u HŽ Infrastrukturi na neodređeno u Sektoru za održavanje, Područna radna jedinica za održavanje SS i TK sustava, EEP i KM Jug, u Dionici SS i TK Knin na istom radnom mjestu tehničara specijalista SS“, zaključuju iz HŽ Infrastrukture.

Faktograf se, vezano uz poruke o zapošljavanju Ante Grgurića i Maria Polića obratio i Josipi Rimac, sada Pleslić, putem njenog odvjetnika Ivana Gržića. Kada smo ih nakon nekoliko dana kontaktirali, iz ureda su nas zamolili da ponovno pošaljemo upite. Unatoč tome, do objave teksta nismo dobili tražene odgovore.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.