Razotkriveno

Wilders nije potvrđen za nizozemskog premijera, a govor koji se ponovno dijeli je iz 2020. godine

U Nizozemskoj su još uvijek u tijeku pregovori o sastavljanju nove Vlade nakon što je Wildersova stranka osvojila najveći broj glasova.
Foto: Hina/ EPA/REMKO DE WAAL

Na Facebook stranici “InfoMedia Regionalni Portal” 26. siječnja objavljen je reels (status arhiviran ovdje, a video ovdje) koji prikazuje islamofobni govor lidera nizozemske ekstremno desne stranke Geerta Wildersa. U opisu reelsa piše da “nizozemski premjer čvrsto uz svoj narod“, a objavljen je 26. siječnja.

U priloženoj snimci Wilders izgovara svoje dobro poznate islamofobne stavove te tvrdi da je Islam utjecajna ideologija koja potiče mržnju i teror, traži zatvaranje nizozemskih granica za imigrante iz islamskih zemalja, izlazak države iz Schengenskog sporazuma, zatvaranje džamija financiranih iz stranih država, mjere protiv simpatizera džihadističkog pokreta i objavljivanje karikatura proroka Muhameda u nizozemskim školama i medijima.

Screenshot/Facebook

Wilders nije imenovan premijerom

No, Geert Wilders, suprotno onome što se navodi u reelsu, još uvijek nije izabran za nizozemskog premijera. Iako je njegova “Slobodarska stranka” (PVV) osvojila najveći broj glasova na općim izborima, za formiranje vlade moraju još dobiti potporu drugih stranaka. Njegova stranka je na spomenutim izborima osvojila 37 od ukupno 150 mjesta u parlamentu.

Iako je od općih izbora prošlo već nekoliko mjeseci, formiranje nove nizozemske vlade još nije na vidiku. Kako je izvijestio Reuters, Wilders je u četvrtak kazao da zadatak formiranja nove vlade ne postaje ništa lakši ni deset tjedana nakon održanih izbora. “Vrijeme ističe i to nužno ne olakšava stvari”, rekao je Wilders novinarima prije nego što je krenuo u još jedan krug sastanaka sa svoja tri potencijalna partnera u vladi.

S obzirom da Wilders još nije zaključio nikakav postizborni sporazum s potencijalnim koalicijskim partnerima u Vladi te nije potvrđen na premijersku funkciju u nizozemskom parlamentu, netočan je navod iz statusa da je on nizozemski premijer. To će postati tek ako i kada dođe do potvrde u nizozemskom parlamentu nakon što se s čelnicima drugih parlamentarnih stranaka dogovori o formiranju Vlade.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Video koji se širi mrežama je govor iz 2020.

U gornjem desnom kutu na snimci u statusu piše da se radi o “planu u pet koraka izabranog nizozemskog premijera Geerta Wildersa“. No, dok je video objavljen u sklopu reelsa autentičan, nije točno da taj govor predstavlja njegov javno izrečeni plan za mandat na funkciji premijera. Na snimci se, zapravo, nalazi Wildersov govoru u parlamentu snimljen još 2020., godinama prije nego je njegova stranka osvojila najveći broj glasova na prošlogodišnjim izborima, a on počeo pregovore o formiranju Vlade koji još nisu završili.

Originalni video dostupan je na verificiranom YouTube kanalu pod nazivom PVVpers (službeni YouTube kanal Slobodarske stranke) i objavljen je 12. studenoga 2020. s naslovom na nizozemskom koji se prevodi kao “govor iz rasprave o teroru Geerta Wildersa”. Video objavljen na reelsu izvađen je iz originalnog videa koji traje 16:44 minuta.

Kako je pisao fact-checking portal Factly.in, iz automatskog generiranih titlova na YouTubeu, moguće je vidjeti da je Geert Wilders tada govorio u parlamentu povodom ubojstva francuskog profesora Samuela Patyja koje se dogodilo u listopadu 2020. Kasnije u govoru spominje muslimane i Islam i izgovara određene prijedloge koji se mogu čuti u videu koji se širi mrežama.

Zaključno, čelnik ekstremno desne Slobodarske stranke u Nizozemskoj Geert Wilders usprkos najvećem broju osvojenih mandata u nizozemskom parlamentu još uvijek nije imenovan premijerom. Wildersova stranka osvojila je 34 od 150 mandata na općim izborima u studenom 2023. i za formiranje vlade treba podršku više partnera za što su pregovori još uvijek u tijeku. Također, video u kojem Wilders širi svoje islamofobne stavove nije nastao nakon posljednjih izbora već je snimka iz 2020. godine u doba kada je na čelu zemlje bio sadašnji premijer u odlasku Mark Rutte.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.