Pod povećalom

Hrvatske i međunarodne novinarske organizacije zahtijevaju kažnjavanje napada na Melitu Vrsaljko

Melita Vrsaljko napadnuta je dok je radila svoj posao. Hrvatske i međunarodne novinarske organizacije traže da se slučaj temeljito istraži, a počinitelji kazne.

Hrvatske i međunarodne novinarske organizacije izrazile su podršku Meliti Vrsaljko, nagrađivanoj novinarki Klimatskog portala i Faktografa, koja je u Nadinu kraj Zadra fizički napadnuta dok je radila svoj posao.

Napad na našu novinarku javno su osudili Europska federacija novinara, Međunarodna federacija novinara, Reporteri bez granica, Hrvatsko novinarsko društvo, Sindikat novinara Hrvatske, međunarodna fact-checkerska mreža IFCN, europska fact-checkerska mreža EFCSN, regionalna mreža fact-checkerskih organizacija SEE Check te regionalna mreža za zaštitu novinara SafeJournalists, u čijem su članstvu Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Sindikat medija Crne Gore i Hrvatsko novinarsko društvo.

Svi oni ujedno zahtijevaju da se slučaj napada na našu novinarku sudski procesuira i da se napadači adekvatno kazne. 

Podsjećamo, novinarku Faktografa i Klimatskog portala Melitu Vrsaljko u dva su incidenta napali Ivan Vrsaljko i Iva Perić, otac i sestra Darija Vrsaljka, HDZ-ovog županijskog vijećnika u skupštini Zadarske županije. Napadnuta je najprije na javnoj površini, a zatim u svom domu.

Napadači moraju kazneno odgovarati

“Hrvatsko novinarsko društvo (HND) traži od državnih institucija i najviših predstavnika države da promptno oštro i nedvosmisleno reagiraju na po život opasan napad koji je jučer – u svojem domu – preživjela kolegica Melita Vrsaljko, nagrađivana novinarka Faktografa i Klimatskog portala”, poručilo je Hrvatsko novinarsko društvo, naglasivši da ovaj slučaj za njih predstavlja “pokušaj ubojstva”.

“HND smatra kako ovaj slučaj drastično upozorava na uvjete u kojima rade novinari i novinarke te svi medijski radnici, koji su svakodnevno izloženi brojnim verbalnim, pa i fizičkim napadima, posebno u malim sredinama gdje do izražaja dolazi sprega institucija i lokalnih moćnika. […] Za kazneno djelo napada na novinare predviđena je zatvorska kazna u trajanju do tri godine, a ako je žrtva u takvom napadu ozlijeđena, i do pet godina zatvora. Država bi u konkretnom slučaju trebala poslati jasnu poruku da ovakav odnos prema novinarima i novinarkama samo zato što rade svoj posao nikome neće tolerirati”, stoji u priopćenju koje potpisuju predsjednik HND-a Hrvoje Zovko te potpredsjednici Drago Hedl i Chiara Bilić.

Europska federacija novinara na Twitteru/X-u je izrazila “punu podršku novinarki Faktografa Meliti Vrsaljko te poručila kako ljudi koji su je napali “moraju biti privedeni pravdi”. Podršku je na Facebooku uputio i Sindikat novinara Hrvatske, poručivši da su “institucije dužne osigurati slobodan rad novinara i novinarki”. Predsjednica obje ove organizacije je novinarka HRT-a Maja Sever.

Međunarodna federacija novinara u objavi na Twitteru poručuje da “hrvatske vlasti moraju pokrenuti istragu i utvrditi odgovornost počinitelja” jer “novinarstvo nije zločin”.

“[Hrvatske] vlasti moraju shvatiti ovaj slučaj ozbiljno i procesuirati počinitelje, koji su jasno identificirani”, priopćila je putem Twittera međunarodna novinarska organizacija Reporteri bez granica.

Podrška međunarodne fact-checkerske zajednice

Napad na Melitu Vrsaljko su priopćenjima na svojim stranicama osudile i mreže fact-checkerskih organizacija u čijem članstvu je i Faktograf: međunarodna, europska i regionalna.

European Fact-Checking Standards Network (EFCSN) u svom priopćenju izražava podršku napadnutoj novinarki Klimatskog portala i Faktografa, podsjeća da su novinari fact-checking medija redovito izloženi uznemiravanju i prijetnjama te ističu kako nadležne institucije moraju taj problem shvatiti vrlo ozbiljno.

Napad je priopćenjem osudila i mreža International Fact-Checking Network (IFCN), poručivši kako “novinari moraju imati pravo raditi svoj posao bez straha od fizičkog nasilja ili uznemiravanja”. I oni podsjećaju kako je redakcija Faktografa ranije bila izložena prijetnjama i uznemiravanju, što je sad eskaliralo do fizičkog nasilja.

Oglasila se i regionalna fact-checkerska mreža SEE Check. “Stojimo u solidarnosti uz svoje članove i potičemo lokalne vlasti da žurno reagiraju i procesuiraju osobe koje su napale Melitu Vrsaljko. Također tražimo prikladne kazne za napadače”, priopćio je SEE Check.

Javnu podršku novinarki Faktografa i Klimatskog portala uputio je i Gong, organizacija za zaštitu demokracije (ujedno i bivši izdavač portala Faktograf.hr).

“Gong smatra kako je svaki napad i pritisak na rad novinarki prijetnja demokraciji. Apeliramo na nadležne da zaštite novinarku od nasilja i sankcioniraju napadače”, poručio je Gong putem Facebooka.

Mreža SafeJournalists: Svaki oblik nasilja nad novinarima se mora osuditi

Regionalna mreža za zaštitu novinara SafeJournalists također je priopćenjem stala uz Melitu Vrsaljko. Traže od institucija da provedu temeljitu istragu i privedu odgovorne pravdi.

“Mreža SafeJournalists naglašava da su napadi na novinare i medijske djelatnike neprihvatljivi i predstavljaju ozbiljan napad na slobodu medija i pravo javnosti na informaciju. Novinari moraju imati pravo na sigurno obavljanje svojih dužnosti bez straha od nasilja i zastrašivanja. Pozivamo relevantne institucije, uključujući policiju i državno odvjetništvo, da provedu temeljitu istragu ovih incidenata i osiguraju da odgovorni budu privedeni pravdi. Također, apeliramo na javnost i političke aktere da osude svaki oblik nasilja nad novinarima i stanu u obranu slobode medija. Mreža SafeJournalists će informirati relevantne nacionalne i međunarodne aktere o ovom slučaju. Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokraciju i prava svih građana”, priopćeno je iz mreže SafeJournalists.

“Napad na našu kolegicu Melitu Vrsaljko praktički je pokušaj ubojstva naše kolegice i HND je šokiran onim što se dogodilo našoj kolegici. Tražimo osudu ovog napada od strane najviših dužnosnika Republike Hrvatske. Ovo što se dogodilo nedopustivo je i još jednom pokazuje svakodnevicu u kojoj su naše kolegice i kolege česte mete napada”, citira mreža SafeJournalists Hrvoja Zovka, predsjednika Hrvatskog novinarskog društva.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.