Razotkriveno

AI generirane i stare snimke predstavljaju kao snimke razornog uragana Milton

Prilog počinje AI generiranom snimkom, a nastavlja se snimkama koje nemaju nikakve veze s uraganom koji je poharao Floridu.
Foto: CHANDAN KHANNA / AFP

U Facebook grupi otvorenoj u znak potpore novinaru osuđenom zbog javnog poticanja na mržnju jedan od korisnika objavio je kratki video, uz koji je navedeno da se sadržaj odnosi na uragan Milton, koji je poharao američku saveznu državu Floridu (status arhiviran ovdje, a dio  snimke ovdje). Na snimci jasno stoji oznaka da se radi o “tropskoj oluji Milton u američkoj saveznoj državi Floridi 7. listopada”.

Snimke od kojih je “komponiran” ovaj kratki video, međutim, nastale su prije nego što je uragan Milton stigao do Floride, a najmanje jedna od njih, po svemu sudeći, nastala je uz pomoć umjetne inteligencije.

Video počinje upravo kadrovima koji su napravljeni uz pomoć AI: gigantski tornado pustoši grad. Snimka gigantskog tornada nad gradom objavljivana je i ranije, primjerice 10. rujna ove godine na Tik-Toku, na korisničkom profilu pod imenom disastervibes7. Kadrovi koji slijede – prikazuju ljude koji bježe pred olujom, dok vjetar diže i odnosi veliki dječji dvorac na napuhavanje – također nemaju nikakve veze s olujom Milton. U pitanju je snimka nastala u oluji koja je u kolovozu ove godine pogodila američku saveznu državu Alabama.

Treća snimka od koje se sastoji video što navodno prikazuje posljedice uragana Milton – ona koja prikazuje palme na vjetru i tornado u pozadini – također je objavljivana ranije. Koncem svibnja ove godine objavljena je na Tik-Toku, pri čemu korisnik navodi da se radi o tornadu u Teksasu (arhivirano ovdje), no i za tu snimku je vrlo vjerojatno da se radi o AI generiranom videu. I ostatak videa načinjen je od snimaka koji su nastali ranije, prije uragana Milton (arhivirano ovdje, ovdje i ovdje)

Predmetni video objavljen na Facebook grupi, dakle, ne prikazuje posljedice udara uragana Milton.

Facebook
Threads

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.