Pod povećalom

Političar kojeg na Facebooku najviše hejtaju je…

Hina / Denis Cerić / dc

Politička stranka koja se najviše spominje u online medijskom prostoru je HDZ, pokazalo je istraživanje koje je MediaToolkit proveo između 5. i 27. listopada. U tom razdoblju analizirali su spominjanje najvećih hrvatskih političkih stranaka i njihovih lidera u hrvatskom i regionalnom medijskom prostoru, ali i na društvenim mrežama.

U razdoblju uoči početka službenog dijela predizbornih kampanja, HDZ je spomenut na webu i društvenim medijima ukupno 31.705 puta, dok je drugoplasirani SDP spominjan 22.722 puta. Sve ostale stranke itekako zaostaju pa je tako trećeplasirani Živi Zid spomenut 3270 puta, a slijede ga HDSSB s 2015, ORaH s 1957, Hrast s 1224, MOST nezavisnih lista s 1097 te Naprijed Hrvatska s 879 spominjanja.

O HDZ-u se najviše govori i na društvenim mrežama

izbori2015. - stranke linijski

Iako se u nekim analizama govorilo da SDP prevladava na društvenim mrežama, ipak je HDZ taj koji uvjerljivo dominira online medijskim prostorom, pa tako i društvenim mrežama. Najviše spominjanja ostvaruje na Facebooku – 8519 spominjanja, tj. 27% od ukupnog broja spominjanja. SDP gubi u ovoj bitci sa samo 5222 Facebook spominjanja koja čine 23% od ukupnog broja spominjanja.

Živi zid svoju online komunikaciju većinski vodi putem Facebooka pa ni ne čudi da upravo na toj platformi ostvaruje 45% od ukupnog broja spominjanja. Sve ostale stranke bilježe prisutnost na društvenim mrežama, ali u daleko manjem broju od vodećih.

izbori2015. - stranke pie

Milanovića spominju češće nego Karamarka

Kada se govori o predsjednicima stranaka, ne iznenađuje činjenica da je najčešće spominjan političar aktualni premijer Zoran Milanović s 39.770 spominjanja. Njegov protukandidat, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, spomenut je daleko manji broj puta – 13.728.

Iz ovih podataka može se zaključiti da HDZ u prvi plan stavlja stranku, dok Karamarka pokušava držati u pozadini upravo zbog njegove izrazite nepopularnosti. Milanović nema ovih problema pa prema tome SDP podjednako ističe stranku kao i predsjednika stranke tj. premijera.

izbori2015. - Milanović i Karamarko

Treći po “popularnosti” na webu i društvenim medijima je Ivan Vilibor Sinčić koji je spomenut 1299 puta. Sinčić je iza sebe ostavio bivšeg predsjednika Ivu Josipovića, kojem nisu pomogli ni viralni, a i poprilično bizarni, predizborni spotovi njegovog pokreta Naprijed Hrvatska.

S druge strane, Sinčićeva smanjena eksponiranost u javnosti u odnosu na predsjedničke izbore nije se odrazila na “popularnost” Živog Zida koji je i dalje treći po sveukupnom broju spominjanja.

Sinčiću se za petama nalazi Božo Petrov s 1244 spominjanja, koji posljednjih dana postaje sve popularniji s obzirom da se njegov MOST prema anketnim istraživanjima nameće kao treća politička snaga u Hrvatskoj.

izbori2015. - stranke izvori

U polovici objava negativno o Karamarku

Slogan “Domoljubna koalicija – Zajedno za jaku Hrvatsku” tzv. Domoljubne koalicije koja se sastoji od HDZ-a, HSLS-a, Hrast-a, HSP AS-a, HSS-a, BUZ-a, HDS-a i ZDS-a, najzastupljeniji je politički slogan u hrvatskom i regionalnom online medijskom prostoru s 3997 spominjanja. Nasuprot tome, slogan “Hrvatska raste, nema povratka na staro” koalicije SDP-a, HNS-a, HSU-a, Laburista, A-HSS-a i ZS-a, spominjao se 2506 puta.

Detaljnom analizom spominjanja aktualnog premijera Milanovića i njegovog suparnika Tomislava Karamarka MediaToolkit došao je i do zanimljivih podataka o sentimentu ovih objava: Karamarko se na webu i društvenim mrežama u hrvatskim i regionalnim online medijima spominje u izrazito negativnom kontekstu s više od 50% negativnih objava. Milanović pak broji više od 37% negativnih spominjanja.

Iako su oba kandidata za premijersku fotelju kritizirana zbog svojih političkih poteza, daljnjom analizom utvrđeno je da je dio Karamarkovih negativnih spominjanja izrugivanje na račun (ne)snalaženja s brojkama brojeva, dok je Milanović negativno spominjan u kontekstu izbjegličke krize. No, unatoč negativnim spominjanjima, Karamarko se u pozitivnom kontekstu spominje u većem postotku nego Milanović.

izbori2015. - sentiment milanović karamarko

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.