Bernardić: Glas u Slavoniji ne vrijedi jednako kao u Dalmaciji

P.V.

“Imamo situaciju da glas u Slavoniji ne vrijedi jednako kao u Dalmaciji jer je tamo ostalo manje ljudi. To su odstupanja koja su veća od 5 posto. Bitno je osigurati da glas vrijedi jednako. Nužno je prekrojiti izborne jedinice”, izjavio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić (Večernji list).

Deset hrvatskih izbornih jedinica definirano je još 1999. godine, Zakonom o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Zastupnički dom Hrvatskog državnog sabora. Izborne jedinice u međuvremenu nisu mijenjane, iako u ovakvom obliku ne zadovoljavaju odredbu 39. članka Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Koji propisuje da se “broj birača u izbornim jedinicama ne smije razlikovati više od +- pet posto”. Ustavni sud je još 2010. godine upozorio na nepravilnosti u postojećim izbornim jedinicama.

Da te nepravilnosti i dalje postoje, jasno pokazuje evidencija prošlogodišnjih izvanrednih parlamentarnih izbora, dobivena uvidom u registar birača. Provjerili smo da li odstupanja o kojima je govorio Bernardić doista iznose više od pet posto.

Izborne jedinice u Hrvatskoj – protuzakonite

U dvije slavonske izborne jedinice, IV. i V., ukupno je registrirano 623.590 birača: u IV. izbornoj jedinici ima 299.067 birača, dok u V. izbornoj jedinici ima 324.523 birača. U dvije dalmatinske izborne jedinice, IX. i X., ukupno je evidentirano 787.417 birača; njih 393.452 u IX. izbornoj jedinici i 393.965 u X. izbornoj jedinici.

Iz ovih brojki je i prostim okom vidljivo da u Dalmaciji živi više ljudi nego u Slavoniji, što uostalom potvrđuje i popis stanovništva iz 2011. godine. No, isto tako je vidljivo da izborne jedinice u Republici Hrvatskoj nisu usklađene sa zakonom. U obje slavonske izborne jedinice broj birača je za više nego pet posto manji nego u dalmatinskim izbornim jedinicama, što znači da vrijednost svakog pojedinačnog glasa nije jednaka.

U IV. izbornoj jedinici tako ima 94.385 birača manje nego u IX. jedinici, odnosno 94.898 birača manje nego u X. izbornoj jedinici. Odstupanje u prvom slučaju je 31,5 posto, a u drugom 31,7 posto. U V. izbornoj jedinici ima 68.929 birača manje nego u IX. jedinici i 69.442 birača manje nego u X. izbornoj jedinici. Odstupanje u prvom slučaju je 21,2 posto, a u drugom 21,4 posto. S obzirom da se u svim navedenim izbornim jedinicama bira po 14 saborskih zastupnika, evidentno je da je u slavonskim izbornim jedinicama za ulazak u Sabor potrebno prikupiti osjetno manje glasova nego u dalmatinskim izbornim jedinicama.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Ocjena točnosti"