Bernardić: Odblokirali smo mnoge građane, a minimalna plaća je rasla 10 posto

P.V.

“Rasla je 10 posto. Da, odblokirali smo mnoge građane, da, riješili smo problem švicarca, da, minimalna plaća je narasla, ali nije dovoljno narasla”, izjavio je u Saboru predsjednik SDP-a Davor Bernardić (Tportal.hr).

U sklopu rasprave o SDP-ovom prijedlogu Zakona o minimalnoj plaći, Bernardić se tako hvalio postignućima bivše SDP-ove vlade predvođene Zoranom Milanovićem. Koja je, prema Bernardiću, povećala minimalnu plaću za 10 posto i smanjila broj blokiranih građana. Provjerili smo je li to doista točno.

Kad je SDP 2011. godine došao na vlast, minimalna plaća u Hrvatskoj iznosila je 2814 kuna (Narodne novine). Milanovićeva vlada 2013. godine donijela je Zakon o minimalnoj plaći, temeljem kojeg je Vlada RH uredbom na godišnjoj razini počela odlučivati o iznosu minimalne plaće. Zadnju takvu uredbu Milanovićeva vlada donijela je 30. prosinca 2015. godine, kada je odlučeno da će minimalna plaća u 2016. iznositi 3120 kuna bruto.

Iznos minimalne mjesečne plaće tijekom SDP-ovog mandata tako je povećan za 306 kuna. Radi se o ukupnom povećanju od 10.87 posto, što je Bernardić očigledno precizno izračunao. No, njegova tvrdnja o smanjenju broja blokiranih građana tijekom mandata bivše SDP-ove vlade nije ni blizu toliko precizna.

Informacije o broju građana u blokadi je Financijska agencija (Fina) na svojoj internetskoj stranici počela objavljivati počevši s rujnom 2012. godine. Tada su u blokadi bili računi 236.342 građana. Prema podacima koje je na svom webu objavila Udruga Blokirani, u prosincu 2011. godine, kada je vlast preuzela SDP-ova Kukuriku koalicija, u blokadi je bio 219.421 građanin.

Milanovićev SDP je krajem 2015. godine poražen na parlamentarnim izborima, a vlast je preuzela koalicija HDZ-a i MOST-a, s Tihomirom Oreškovićem u fotelji premijera. Prema službenim podacima Fine, 31. prosinca 2015. u blokadi je bilo 321.580 građana. Ispada tako da je broj blokiranih u mandatu Kukuriku vlade porastao za čak 102.159.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Ocjena točnosti"