Pod povećalom

Hrvati u papirima iz Paname

HINA/Damir Senčar

U jučer objavljenoj datoteci zavedenoj pod imenom Panama Papers nalaze se 22 adrese iz više gradova u Hrvatskoj, odnosno 30 imena ljudi koji se spominju kao dioničari ili korisnici u raznim tvrtkama koje su se registrirale u poreznim oazama, s tim da se neka od imena spominju na nekoliko mjesta.

Riječ je, podsjetimo, o podacima koje je prikupio Međunarodni konzorcij novinara (ICIJ), a koji sadrže informacije o gotovo 214 tisuća entiteta koji su registrirani u poreznim oazama. Popis je rezultat curenja 11,5 milijuna podataka iz panamske tvrtke Mossack Fonesca, jednog od, kako navodi ICIJ, glavnih kreatora kompanija i zaklada kojima je teško ući u trag. Od izbijanja afere Panama Papers, razotkrivene su brojne tajne veze političara s poreznim oazama koje su, između ostalog, dovele do ostavke islandskog premijera Sigmundura Davida Gunnlaugssona, španjolskog ministra industrije Josea Manuela Soria te ozbiljno naštetile imidžu britanskog premijera Davida Camerona.

Ne znači da su kršili zakon

ICIJ i ovaj put naglašava kako otvaranje tvrtki na udaljenim egzotičnim otocima može biti legitimno i ne mora biti nezakonito, pa se tako niti za osobe koje su navedene na popisu ne smije automatski podrazumijevati da su prekršile zakon.

Nakon što su novinari ICIJ-a u suradnji s vodećim svjetskim medijima u javnost tjednima puštali obrađene priče s najzanimljivijim detaljima, u ponedjeljak navečer u tražilicu je stavljen i ostatak podataka.

Osim pojedinačnih imena, tražilica pod rubrikom entiteti izbacuje samo tri tvrtke povezane s Hrvatskom od kojih je jedna djelovala prilično davno – Jadran Maritime Services koji je djelovao od 1984. do 1991. Spominje se i firma Keymore Property Asset inc. zavedena na britanskim Djevičanskim otocima, za koju postoje podaci od 2007. do.2009, a kao posrednica tu se spominje Ana Zelenović s adresom u Opatiji.

Kao aktivna tvrtka spominje se SGSB Company Limited koja je povezana s Gordanom i Sanjom Bubek iz Rijeke. Gordan i Sanja Bubek navedeni su kao dioničari i korisnici, ali i kao posrednici za SGSB Conpany Limited koja je od 1.10.2009. zavedena na britanskim Djevičanskim otocima. U Poslovnoj Hrvatskoj taj se par navodi kao vlasnik društva Phoenix Trade d.o.o. zavedenog na adresi Kukuljanovo bb, Škriljevo, koja se bavi iznajmljivanjem i upravljanjem vlastitim nekretninama ili nekretninama uzetim u zakup (leasing). Poslovanju nekretninama prethodila je trgovina na veliko parfemima i kozmetikom. Riječ je o malom društvu s dva zaposlena i 100 posto domaćim kapitalom .

Miroslav Antunović povezan s tvrtkom registriranom na Djevičanskim otocima

Među viđenijim imenima u dokumentima se spominje Miroslav Antunović, direktor tvrtke Antunović TA, koja na Zagrebačkoj Aveniji drži Hotel Antunović i benzinsku crpku. Miroslav Antunović sin je vlasnika Tomislava Antunovića koji godinama ima razvijen naftni biznis u BiH, a u Hrvatskoj uz kompleks na Zagrebačkoj aveniji ima i hotel i benzinsku crpku u Sesvetskom Kraljevcu. Miroslav Antunović u Panama Papers naveden je kao dioničar tvrtke Mercier Finance Development te tvrtke Alfa Global Holdings koja je bila registrirana na Britanskim djevičanskim otocima.

Višekratno se spominje ime Zlatka Garca, hrvatskog biznismena porijeklom iz Osijeka koji živi u Rumunjskoj i koji je 2013. preživio pokušaj atentata. Garac je direktor Regio Shipping&Trade koja je locirana u Bukureštu, a prije je bio direktor i suvlasnik Alba Balkan Recycling. Zlatko Garac se spominje kao dioničar Italian Shipping ltd koja je registrirana na Britanskim Djevičanskim otocima, a povezana sa Švicarskom. Isto se ime spominje i u vezi s Croatian Shipping ltd koja ima moskovsku adresu. Kao posebno je zavedeno i ime Zlatko Garco, dioničara Maritime Ship Menagment ltd, ali riječ je o istoj osobi zavedenoj na istoj moskovskoj adresi.

Pokojni riječki poduzetnik

Među imenima se spominje i Milan Holjevac koji je bio dioničar ugaslog entiteta Quadro Trading S.A. koji je bio registriran na Bahamima. Milan Holjevac bio je riječki poduzetnik koji je 2010. počinio samoubojstvo. Samoubojstvo su tada povezivali s financijskim problemima u koje je upao nakon neuspjelog projekta Specijalne bolnice Liganj. Slovio je kao ugledni poduzetnik i bio je jedan od osnivača riječkog Rotary kluba.

Na listi je i Klaudio Marcelić, zadarski poduzetnik i vlasnik tvrtke Novi link koja je prije dvije godine zadarskoj bolnici donirala novi EKG uređaj. Marcelić se povezuje sa Cerey Global SA registriranim na Britanskim Djevičanskim otocima.

Marcelić je nakon otkrića za Tportal potvrdio kako se radi o njemu. “Pomorac sam, navigavam na jahtama, radim nešto sitno i menadžment za malo veće igrače s Bliskog istoka. Ovo je bilo otvoreno za stand by za takve operacije. Onaj koji mi radi poreznu prijavu, on vidi da mi s iste adrese dolazi i plaća. To nije vezano s Hrvatskom niti s mojom tvrtkom Novi link. Mirno spavam i nemam novca na tim računima”, kazao je.

Među imenima je i Sandro Baričević, korisnik ugasle Idola Holding Corp. Njegovom CV sadrži mjesto direktora za odnose s javnošću Coca Cole za Sjeverozapadnu Europu i nordijske zemlje.

Zoran Jurić povezan je s Myrzaly Limited koji je ugašen 2015., a bio je registriran na britanskim Djevičanskim otocima. Kad se s imenom Zorana Jurića poveže adresa navedena u Panama Papersima dođe se do tvrtke Odmor i turizam čija je djelatnost, po podacima Poslovne Hrvatske, hotelski i slični smještaj.

Među osobama koje su povezane s Hrvatskom, tražilica izbacuje i Vedrana Manojlovića, game developera i programera koji živi u Ljubljani i osnivač je tvrtke ZOMG LTD, a koja je registrirana na Anguilli. O tom su slučaju slovenski mediji već pisali, ali malo je nejasno zašto je ovaj programer naveden na „hrvatskom“ popisu.

Spominje se potom Stjepan Bilaver koji se može povezati s adresom u općini Sveti Filip i Jakov gdje ima tvrtku za prijevoz i usluge, Tornado transport. Spominje se kao dioničar entiteta Cabo Paraiso koji je registriran u Panami.

Na adresi Slavonska 19A nalazi se registrirana trgovina Nina Commerce, vlasnik lanca trgovina Planet obuća. Tvrtka je u vlasništvu Jerka Filipovića, a u Panama Papers spominje se kao zakladnik u dvije prekomorske zaklade.

Vlada pokrenula istragu

Među ostalim imenima našli su se:

Domagoj Vuković povezan s Mercator Partners Sarl registriranim u Švicarskoj, odnosno povezan s Project CARE Foundation registriranom na Panami.

Mislav Bobić, dioničar Layker Trading Inc, tvrtke koja je još aktivna, povezana sa Švicarskom, s adresom u Hong Kongu i tvrtkom registriranom u Panami. Istovjetno ime spominje se i kao dioničar entiteta Austen Development inc koji je na kineskoj adresi, a registriran u Panami.

Denis i Dubravka Borović dioničari Triest Overseasa koji je rasformiran još 1993.

Marijan Pavelić, dioničar Deanon Engineering ltd, posrednik je za švicarski MFT Services koji je pak povezan sa 691 entitetom registriranima na Samoi, Anguilli, Sejšelima i Panamom.

Berislav Maleš spominje se kao dioničar ugasle tvrtke Benica Holdin CY. Limited s adresom na Sejšelima i tvrtkom registriranom na britanskim Djevičanskim otocima, a među imenima spominje se još i Marko Kordiš.

U istoj datoteci moguće je pronaći podatke i imena vezane za raniji Offshore Leaks, koji su pušteni još 2013., kada je u radu međunarodnog konzorcija sudjelovao i hrvatski novinar Saša Leković, trenutni predsjednik Hrvatskog novinarskog društva. Priče vezane uz ta otkrića možete naći na sljedećem linku.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako Vlada pomno ispituje je li bilo kršenja zakona, ali nije želio iznositi nikakve detalje. U Ministarstvu financija posljednjih dana intenzivno rade na uvođenju Registra stvarnih hrvatskih pravnih osoba, odnosno tvrtki i kompanija, kako bi se učinkovitije mogli boriti protiv sve učestalijih poreznih prevara, pranja novca.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.