Pod povećalom

Pronašli smo misterioznu firmu Željke Markić, posluje u Srbiji

Hina / Dario Grzelj / dag

Čime se točno bavi i koliko zarađuje firma Željke Markić? Poslovanje čelnice udruge U ime obitelji u više je navrata bilo predmetom medijskih napisa (Index.hr, Slobodna Dalmacija, Dubrovački dnevnik, 24 Express…), a toj temi Markić je – dosta neodređeno – govorila i u intervjuu za televiziju N1, u emisiji “Točka na tjedan”. Neposredan povod bila je tužba za klevetu koju je Markić pokrenula protiv RTL-ove novinarke Danke Derifaj (HND). Citiramo ključni dio izjave Željke Markić iz razgovora s novinarkom Natašom Božić Šarić:

“Dakle, moja tvrtka se nikad nije bavila trgovinom nikakvim lijekovima. Dakle, nikakvim lijekovima, i nismo nikad trgovali i zbog toga nismo bili u mogućnosti ikada trgovati bilo kakvim lijekovima, pa i kontracepcijom ili abortivnim sredstvima. I druga stvar, moja tvrtka se nikad nije bavila istraživanjima lijekova koja bi bila povezivana na bilo koji način sa reproduktivnim zdravljem ili s kontracepcijom ili s abortivnim sredstvima. To se isto tako može, i jedna i druga činjenica, kad novinar uđe, ugugla moju tvrtku i pogleda za što imamo dozvolu, on to može doznati. Druga stvar, kad ugugla moju tvrtku može vidjeti na kakvim smo mi radili ispitivanjima”.

Međutim, poslovanje Željke Markić nije baš tako transparentno kakvim ga čelnica udruge U ime obitelji želi prezentirati. Markić je trenutno vlasnica dvije firme registrirane u sudskom registru trgovačkih sudova: Sermon d.o.o. i Neox klinička ispitivanja d.o.o. S tim da je Markić vlasnica i jedina osnivačica Sermona, dok je Neox tvrtka-kćer njene matične firme. Obje su firme registrirane za pružanje čitavog spektra usluga iz sfere farmaceutske industrije.

Među predmetima poslovanja Markićkinog Sermona tako su zastupanje farmaceutskih stranih tvrtki, djelatnost ispitivanja lijeka i homeopatskog proizvoda, djelatnost proizvodnje lijeka i homeopatskog proizvoda, djelatnost prometa lijeka i homeopatskog proizvoda, djelatnost provjere kakvoće lijeka i homeopatskog proizvoda, djelatnosti posredovanja vezano uz klinička ispitivanja, djelatnost farmakovigilancije, promet na veliko medicinskim proizvodima, uvoz/izvoz medicinskih proizvoda… Firma Neox registrirana je još i za proizvodnju medicinskih proizvoda, kao i za ispitivanje veterinarsko-medicinskih proizvoda. Drugim riječima, firme Željke Markić, suprotno njenim tvrdnjama, imaju zakonsku mogućnost trgovanja lijekovima.

Firma za prevođenje okreće milijune, a firma za lijekove bez prihoda

Posjetom službenoj internetskoj stranici firme Sermon, registrirane na zagrebačkoj adresi Donje Svetice 46/C, dolazimo do informacije da se ista službeno bavi – uslugama prevođenja. U priličnom je to nesuglasju s financijskim izvještajima firme Željke Markić, dostupnim posredstvom Financijske agencije (Fina). Tvrtka Sermon je 2015. godine prijavila 10.677.466 kuna prihoda i 2.847.491 kuna neto dobiti (dakle, nakon oporezivanja). A radi se o relativno slaboj poslovnoj godini u usporedbi s primjerice 2011. – tada je tvrtka Željke Markić prijavila 17.415.625 kuna prihoda i 6.840.340 kuna neto dobiti. Prilično je neuvjerljivo da firma koja se bavi isključivo prevođenjem obrće toliki novac. Nije naodmet spomenuti ni da se odlukom o raspodjeli dobiti za 2015. godinu sav profit zadržava u okviru kapitala “do zahtjeva za isplatu člana društva”. Jedina članica društva je vlasnica firme Željka Markić.

Još bizarniji je slučaj firme Neox, koja godinama uopće nije predavala financijska izvješća, čime su prekršene odredbe Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o računovodstvu. Da bi 15. lipnja 2016. godine Neox konačno dostavio Fini izvješća u kojima je za 2012., 2013. i 2014. godinu predao izjavu o neaktivnosti, dok se u izvješću za 2015. navodi da ovo poduzeće tijekom godine nije imalo nikakvih prihoda, a ni rashoda. Shodno tome, službeno nema ni zaposlenih. Postavlja se stoga pitanje zbog čega Neox uopće i dalje postoji? Ako se doista radi o firmi koja se već godinama ničim ne bavi, bilo bi je puno jeftinije ugasiti. Barem u svrhu izbjegavanja nepotrebnog plaćanja poreza na tvrtku ili naziv.

Na ovom mjestu uputno je stoga spomenuti okolnosti u kojima je Neox nastao. A registriran je vrlo brzo nakon što je pet poduzeća iz Češke, Mađarske, Hrvatske, Austrije i Poljske, odreda specijaliziranih za farmaceutska istraživanja, zajedno oformilo kompaniju Neox Europe. Prema informacijama koje su objavili mediji specijalizirani za praćenje farmaceutske industrije (Pharma Times, Outsourcing Pharma), hrvatski član međunarodnog Neox konzorcija je upravo firma Sermon. Ista ona koja svojim klijentima, prema informaciji s njihovih službenih internetskih stranica, nudi usluge prevođenja.

Tvrtka Sermon CRO registrirana u Srbiji

Da bi se došlo do prave prirode biznisa koji Željki Markić donosi milijune kuna, potrebno je upoznati se sa u Hrvatskoj formalno-pravno nepostojećom, ali u praksi vrlo stvarnom firmom Sermon CRO. U ovom slučaju CRO nije domoljubni epitet, već se radi o akronimu termina “contract research organization”, kojim se označavaju firme koje se bave vanjskim istraživanjima za potrebe farmaceutske i biotehnološke industrije, te industrije medicinskih pomagala. Sermon CRO na svojoj službenoj stranici – dostupnoj isključivo na engleskom jeziku – ne prikriva činjenicu da se bave pružanjem usluga farmaceutskoj industriji, a navode i da im je glavni ured lociran u Zagrebu, dok podružnicu imaju i u Beogradu.

Otkrivaju i da ih se kontaktirati može na zagrebački broj telefona, a kao adresa na kojoj je tvrtka registrirana navedene su, baš kao i u slučaju Sermona d.o.o., Donje Svetice 46/C. Navode da službeno posluju pod imenom SermonCRO d.o.o., ali uvid u sudski registar otkriva da firma takvog imena u Hrvatskoj nije registrirana. Firma pod imenom Sermon CRO postoji, međutim, u Beogradu, gdje je registrirana 2007. godine. Podaci srpske Agencije za privredne registre potvrđuju da se radi upravo o firmi u stopostotnom vlasništvu Željke Markić. Direktori beogradske firme u vlasništvu čelnice udruge U ime obitelji su njen suprug Tihomir Markić i srpski državljanin Rastko Radoičić. Kao zastupnik firme Sermon CRO u registru je navedena još i švedska državljanka Mira Babić koja je, prema njenom LinkedIn profilu, zaposlenica zagrebačkog Sermona.

Temeljni kapital beogradske firme Željke Markić nešto je manji od 350 eura, a financijski izvještaji u razdoblju od 2011. do 2015. godine otkrivaju da Sermon CRO ostvaruje relativno malu, ali redovitu dobit. Poslovni prihodi u predmetnom razdoblju uglavnom su im se kretali između 100 i 150 tisuća eura, dok su najveću dobit, u iznosu nešto većem od 20 tisuća eura, ostvarili 2013. godine. Respektabilni su to rezultati kad se u obzir uzme činjenica da ih Sermon CRO ostvaruje sa samo troje zaposlenih. Što je zapravo i karakteristično za firme Željke Markić; zagrebački Sermon u 2015. godini, kada je ostvario 10,7 milijuna kuna prihoda, imao je, prema podacima Poslovne Hrvatske, tek sedam zaposlenih.

Sponzoriraju je firme koje prodaju kontracepciju

Usprkos tvrdnjama Željke Markić, ni klasična Google pretraga, a ni nešto naprednije istraživačke metode, ne otkrivaju definitivno kakvim se kliničkim ispitivanjima lijekova Sermon bavi. Pa tako nije moguće sa sigurnošću potvrditi ni je li se Sermon ikad bavio istraživanjima vezana za kontracepciju ili abortivna sredstva. No, sasvim je jasno da firma Željke Markić bez problema surađuje s farmaceutskim kompanijama koje proizvode kontracepcijske pilule i tzv. tablete za dan poslije.

Na službenim stranicama tvrtke Sermon CRO nalazi se tako između ostalih lista njihovih sponzora, a na kojoj je nekoliko poznatih svjetskih farmaceutskih kompanija. Nije specificirano na koji su način predmetne firme sponzorirale tvrtku Željke Markić, ali utvrdili smo da među sponzorima Sermona ima više tvrtki koje su proizvodile ili proizvode kontracepcijska sredstva. Radi se o firmama ABBOTT, Eli Lilly, Grünenthal, Italfarmaco, MSD, Novartis, TEVA Pharmaceutical Industries (vlasnik hrvatske Plive, a ujedno i bivši poslodavac kratkotrajnog hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića, čija je supruga Sanja sudjelovala u Hodu za život, op.a.) i Vertex Pharmaceuticals.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.