Razotkriveno

Pogrešno smo ocijenili tekst o broju korisnika partizanskih mirovina

ISPRAVAK: U izvornoj verziji ovog teksta netočno je konstatirano da portal Narod.hr manipulira brojem partizanskih mirovina. Do greške je došlo zbog pogrešnog iščitavanja objavljenih informacija. Činjenica je da je 11.973 osoba ostvarilo pravo na partizansku mirovinu u razdoblju između 1997. i 2001. godine, iako se broj partizanskih mirovina u tom razdoblju nije povećao za iznesenu brojku. Ispričavamo se portalu Narod.hr. Faktograf.hr ostaje predan inzistiranju na činjenično utemeljenom diskursu u javnom prostoru, zbog čega ćemo svoje greške uvijek transparentno priznavati i pravovremeno ispravljati. Izvorno objavljeni tekst u kojem nam se potkrala nenamjerna pogreška možete pročitati u nastavku.

Manipulacije brojem korisnika partizanskih mirovina

“Prinove na državnim jaslama – od 1997. do 2001. uskrsnulo novih 11.973 partizana”, stoji u naslovu portala Narod.hr, koji je do zaključka o skoro 12 tisuća “uskrslih” partizanskih boraca došao iskrivljujući službenu statistiku Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Portal Narod.hr objavio je broj korisnika mirovine boraca NOR-a po godinama, za razdoblje od 1994. do 2003. godine. Kao dokaz autentičnosti obavljenih brojki, priložili su preslik dopisa Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koji im je i dostavio navedene podatke. HZMO je svoje “Statističke informacije” počeo publicirati tek u svibnju 2003. godine, ali pretragom njihove arhive uspjeli smo parcijalno potvrditi da su objavljene brojke doista točne.

Izvor: Narod.hr

Iz objavljenih podataka jasno je da se broj korisnika mirovina boraca NOR-a kroz godine uglavnom smanjivao, uz dvije iznimke. Do povećanja korisnika tzv. partizanskih mirovina došlo je s 1996. na 1997. godinu, te s 2000. na 2001. godinu. U prvom slučaju je broj korisnika povećan za 6207, a u drugom slučaju za 5766 osoba. Narod.hr zbrojio je ove dvije brojke, te tako došao do logički neodržive konstatacije da je “od 1997. do 2001. uskrsnulo novih 11.973 partizana”.

Demantiraju ih, međutim, brojke koje su sami objavili. Prema podacima HZMO-a, broj korisnika mirovine boraca NOR-a od 1997. do 2001. povećao se za 2648 osoba. Od 1996. do 2001. taj se broj povećao za 8855 osoba. Nikako, dakle, ne možemo govoriti o “novih 11.973 partizana”.

Pritom treba naglasiti i da je ukupan broj korisnika takvih mirovina danas manji od 11 tisuća. Prema zadnjim “Statističkim informacijama” HZMO-a, iz travnja ove godine, u Hrvatskoj trenutno živi 10.929 korisnika mirovine boraca NOR-a. Prema istraživanju portala Mirovina.hr iz studenog prošle godine, uglavnom se radi o naslijeđenim mirovinama, koje primaju udovice partizanskih boraca. Prosječni iznos takve mirovine je 2857,18 kuna mjesečno.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.