Razotkriveno

Lažnom nagradnom igrom na Facebooku od korisnika skupljaju osobne podatke

Kross

Lažna stranica “Kross Bike” obmanjuje korisnike Facebooka, lažirajući nagradnu igru u kojoj korisnicima obećavaju darovanje 25 Kross bicikala. U pitanju je obmana koja služi prikupljanju osobnih podataka korisnika Facebooka.

Oni koji žele sudjelovati u “nagradnoj igri” moraju, stoji na lažnoj stranici Kross Bike, lajkati njihovu stranicu, lajkati i podijeliti objavu s njihove stranice, te im se javiti u inbox. Međutim, ako ih kontaktirate putem poruke na Facebooku, administratori stranice traže fotografije osobne iskaznice i druge privatne podatke. Ako ste sudjelovali u ovoj lažnoj nagradnoj igri i svoje osobne podatke poslali administratorima stranice, poželjno je da se obratite policiji.

Poljsku firmu Kross Bikes kontaktirali smo putem njihove prave Facebook stranice, te dobili potvrdu da je nagradna igra na koju su nasjeli mnogi hrvatski korisnici Facebooka doista lažna.

“Ni naš brend, niti itko od naših ovlaštenih predstavnika nisu uključeni u ovu marketinšku inicijativu. […] Preporučujemo korisnicima da budu oprezni, s obzirom da se čini kako je svrha predmetne stranice prikupljanje osobnih podataka korisnika”, poručuju iz Krossa, te dodaju da su već upozorili Facebook na ovu prevaru.

Faktograf je ranije pisao opširno pisao o lažnim Facebook profilima i stranicama – kako varaju, tko ih kreira i kako se na njima zarađuje – a više možete pročitati ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.