Obmanjuju čitatelje netočnim naslovima o snimci kojom Iran prijeti Trumpu

P.V.

“Iran objavio video atentata na Trumpa”, naslov je kakav je objavilo više medija u regiji, zavaravajući tako svoje čitatelje da se dogodio atentat na predsjednika SAD-a (primjeri obmanjujućeg naslova arhivirani su ovdje, ovdje i ovdje).

Ovom obmanjujućom tvrdnjom na portalima su naslovljeni tekstovi o objavi propagandnog video zapisa koji je plasirala iranska novinska agencija Fars. U pitanju je poruka kojom se američkom predsjedniku Trumpu prijeti atentatom “ako započne rat” s Iranom.

Iranci u stvarnosti nisu pokušali atentat na Trumpa, već video služi samo kao prijetnja. Regionalni mediji koji su objavili vijest o objavi iranskog propagandnog videa u svojim tekstovima točno navode kako se radi o snimci koja je montirana da bi prikazivala nepostojeći atentat. Međutim, u naslovima svojih tekstova mnogi su ipak odlučili obmanuti svoje čitatelje tvrdnjom koja sugerira da je Iran doista pokušao ubiti predsjednika SAD-a.

Objavljujemo sporni video zapis u kojem Iranci prijete atentatom na Trumpa:

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"