Prevaranti mame korisnike društvenih mreža ogromnim popustima i kradu im novac

P.V.

Društvenim mrežama širi se prevara čiji je cilj ukrasti od korisnika podatke o njihovim bankovnim računima. Prevaranti korisnicima društvenih mreža obećavaju ogromne popuste, do čak 95 posto, na proizvode poznatih brendova kao što su LaCoste, Adidas ili Nike.

Prevara funkcionira na način da korisnike upućuje na internetske stranice putem kojih navodno mogu naručiti željene proizvode uz ogroman popust. Radi se o stranicama koje sadržajem imitiraju web trgovine, a koje nude proizvode poznatih robnih marki po cijenama znatno nižim od tržišnih.

Ovaj oblik prevare počeo je kružiti društvenim mrežama tijekom 2019. godine te su specijalizirane internetske stranice koje se bave razotkrivanjem sličnih prevara već upozoravale svoje čitatelje da ne nasjedaju na obmanu i da ne ostavljaju osjetljive osobne podatke lažnim trgovinama koje im nude velike popuste (ThatsNonsense.com).

Prevaranti vrlo često rade na način da hakiraju profile korisnika društvenih mreža kao što su Facebook i Twitter, postavljajući na njih obavijesti o lažnim popustima te tagirajući prijatelje korisnika u čiji su račun provalili. Na ovaj način prevara postaje uspješnija, s obzirom da će korisnici društvenih mreža prije povjerovati preporukama ljudi koje poznaju, nego informaciji iz nepoznatog izvora.

Ako ste posjetili jednu od takvih lažnih web trgovina i ostavili im podatke o vašoj bankovnoj kartici, izgledno je da ste postali žrtva prijevare, tj. da robu koju ste pokušali naručiti nećete nikad vidjeti. Ako ste samo boravili na stranicama takve lažne web trgovine, ali niste unosili osobne podatke, ne biste trebali snositi nikakve štetne posljedice.

Ako ste do takve lažne web trgovine došli putem preporuke osobe koju poznajete, trebali biste osobu upozoriti da su im prevaranti vjerojatno hakirali profil. U takvoj situaciji nužno je promijeniti šifru hakiranog profila, a poželjno bi bilo razmisliti i o dodatnoj zaštiti poput potvrde autentičnosti u dva koraka.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"