Predviđa se kako će ove godine 95 posto planiranih ili počinjenih napada biti od strane desnih ekstremista

Velibor Mandić, San Francisco

Narednik američkog ratnog zrakoplovstva Steven Carrillo u petak 29. svibnja ujutro putem Facebooka uputio je znakovit poziv. Natipkao je  – “Krenite na prosvjede i podržite našu ideju. Pokažite im koje su prave mete. Upotrijebite njihov bijes za potpaljivanje naše vatre. Te mase bijesnih prosvjednika možemo upotrijebiti za naše interese.”

Čitavog dana tog petka u svim većim američkim gradovima prosvjedovalo se zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda, pa tako i u Oaklandu u Kaliforniji gdje je situacija u ranim večernjim satima postajala sve napetija. Nije trebalo dugo da se nakon nekoliko razbijenih izloga situacija potpuno otme kontroli i pretvori u palež i kaos. Okolnosti su se razvijale upravo kako je 32-godišnji Steven Carillo i planirao. Nešto prije deset navečer, u potpunom metežu u centru Oaklanda, ispred federalne sudske zgrade, koju su čuvali uniformirani federalni službenici Ministarstva domovinske sigurnosti, sporo se kretalo bijelo dostavno vozilo bez registarskih oznaka. Narednik Carillo u tom je kombiju s napunjenim oružjem već neko vrijeme čekao najbolju priliku, a u 21 sat i 44 minute iznutra otvorio bočna ili stražnja vrata, brzo naciljao i zapucao iz automatskog oružja te ubio jednog federalnog službenika, a drugoga teško ranio. Vozač kombija Alvin Justus, kojeg je Carillo regrutirao na Facebooku, potom je ubrzao vozilo i dvojac se udaljio s mjesta zločina. Carillo je tijekom vožnje, svjedočio je poslije Alvin, veselo i ushićeno rekao –“ jesi li vidio kako su j…. pali.”

FBI i policija danima su tražili bijeli kombi s mutnih snimki nadzornih kamera ali bez uspjeha, a među građanima cijelog područja San Francisca nagađalo se tko je te kaotične noći u Oaklandu bio okrutni ubojica.

Nakon tjedan dana i stotinjak kilometara južnije, u šumovitim brdima između Silicijske doline i turističkog grada Santa Cruz na pacifičkoj obali prijavljeno je napušteno bijelo dostavno vozilo u kojemu su pronađeni oružje, municija i dijelovi za sklapanje eksplozivne naprave. Policija je povezala konce i pokrenula akciju uhićenja na obližnjoj adresi gdje Carillo stanuje, no on je umjesto predaje izvukao oružje i u pucnjavi ubio policajca. Lakše ranjen uspijeva trčeći umaknuti i ukrasti automobil. Prije nego što ga je policija sustigla, na karoseriji ukradenog vozila znakovito je vlastitom krvlju zapisao – “Postao sam nerazuman” i “Zaustavite duopol.” Dodao je i “Boog”, dajući tako jasno do znanja pripadnost ekstremnom pokretu boogaloo.

 

 

“Postao sam nerazuman” ubojica Carillo nije napisao bez razloga jer je isto to rekao i Marvin Heemeyer “Killdozer” kada je 2004. zbog zemljišnog spora s vlastima oklopljenim buldožerom srušio 13 zgrada u Koloradu i tako postao legendarna figura među ekstremistima. “Zaustavite duopol” je, pak, politička fraza kojom se kritizira prevlast dviju stranaka u SAD-u, Demokratske i Republikanske, a zbog kojih manje stranke nemaju prostora za jače djelovanje. Ubojica Carillo na pancirnom je prsluku također ponosno nosio zašivku boogaloo pokreta koju, osim po crnobijelim linijama i jednom linijom s havajskim motivom, možete prepoznati i po igluu namjesto zvjezdica.

Na područje San Francisca stiglo upozorenje da boogaloo planira otmice djece

Termin “boogaloo”, izvorno dosjetka iz filma “Breakin’2: Electric Boogaloo” koji se isprva Internetom proširio putem memova, na online forumima koristi se kao skraćenica ili šifra za drugi civilni rat u Americi koji mnogi ekstremisti priželjkuju.

Ne radi se o jedinstvenoj ideologiji i često je bio shvaćan tek kao šala na socijalnim mrežama, kako zbog bezazlenih i veselih šarenih havajskih košulja koje sljedbenici rado odijevaju, tako i zbog igara riječi s nazivom, poput Big Luau, Big Igloo, Bois i slično. Zajedničko im je vjerovanje da je vlada Sjedinjenih Država loša i korumpirana, da su mediji podijelili i posvađali zemlju te da mora uslijediti nasilni rat, a moguće i civilizacijski raspad unutar SAD-a.

“Oni nose havajske košulje i koriste šaljive memove pokušavajući tako omekšati što rade, ali zapravo je riječi o vrlo nasilnom pokretu” kaže profesorica povijesti Kathleen Belew sa Sveučilišta u Chicagu. Belew istražuje ekstremističke organizacije i upozorava da su boogaloo i slični pokreti posljednjih mjeseci pojačali djelovanja i pospješili organizaciju.

Dokazuju to i uhićenja simpatizera pokreta u Nevadi, Coloradu, Teksasu, Ohiju koji su posljednjih tjedana pokušavali isprovocirati sukobe s ciljem ubijanja policajaca i državnih službenika. Obavještajne službe pozvale su glavni grad Sjedinjenih Država Washington D.C., Bijelu kuću i federalne institucije na oprez zbog mogućnosti oružanih aktivnosti krajnje desničarskih boogaloo ekstremista, javlja portal Politico. Ministarstvo domovinske sigurnosti i druge federalne službe upoznate su s pojačanim djelovanjem ekstremista koji na internetu međusobno rasparčavaju upute za ratovanje, za sklapanje eksplozivnih naprava, te adrese potencijalnih ciljeva kao što su vladini službenici, policijske postaje i tvornice, saznao je Politico. Na područje San Francisca stiglo je pak upozorenje da boogaloo planira otmice djece federalnih i lokalnih dužnosnika.

Terorizam u Sjedinjenim Državama najvjerojatnije će rasti u idućim mjesecima

Najveća teroristička prijetnja Sjedinjenim Državama idućih mjeseci bit će desničarski ekstremisti, tvrdi u lipanjskom izvještaju Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) sa sjedištem u New Yorku ističući da 90 % svih napada i prijetnji od početka godine stiže upravo iz tog smjera.

Terorizam u Sjedinjenim Državama najvjerojatnije će rasti u idućim mjesecima, naročito zbog predsjedničkih izbora u studenome, predviđa CSIS koji u analizama dijeli terorističke prijetnje u četiri kategorije – ekstremno desnu, ekstremno lijevu, religioznu i etnonacionalističku. Iako su ekstremisti rascjepkani i bez središnje organizacije ili vodstva, povezuju ih ciljevi oko kojih uspijevaju naći zajednički jezik.

Desni ekstremisti, prema CSIS, najčešće će se složiti u vjerovanjima o nadmoći bijele rase i bijeloj supremaciji, neprihvaćanju vlasti i vlade kao autoriteta, ukidanju prava na pobačaj, a nerijetko i u bijesu i mržnji prema ženama.

Ljevičarski ekstremisti zajedničke teme pronalaze u mirnom ili nasilnom suprotstavljanju kapitalizmu, imperijalizmu, kolonijalizmu, te priželjkuju uspostavu socijalističkog, komunističkog ili decentraliziranog anarhističkog društvenog poretka.

Religiozni ekstremisti, među kojima su proteklih godina najčešće spominjani ISIS I Al Qaeda, koriste nasilje kako bi podržali radikalne struje islama, kršćanstva, hinduizma ili neke druge vjere ili sekte.

I konačno, u četvrtoj su grupi etnonacionalistički teroristi koji su spremni pribjeći i nasilju, a za ispunjenje nacionalističkih ili etničko separatističkih ciljeva.

Analiza Centra za strateške i međunarodne studije

CSIS je, analizirajući proteklih 25 godina, zaključio da je znakovito porasla prijetnja od strane desnih ekstremista koji će, predviđaju, u tekućoj 2020-oj godini počiniti čak 95% planiranja ili stvarnih napada.

Desni ekstremisti koriste brojne Internet aplikacije za povezivanje, od najpoznatijih poput Facebooka, Twittera, YouTubea, Reddita pa sve do manjih kao što su Gab, 4Chan, 8kun, Endchan, Telegram, Vkontakte, MeWe, Discord, Wire, Twitch, Bitchute.

Kako bi izbjegli nadzor obavještajno sigurnosnih službi poput FBI-a, sve češće koriste stranice sa zaštitnom enkripcijom u okruženju preglednika Tor te još dalje u takozvanom “deep web” online prostoru. Iako im federalni istražitelji pokušavaju ući u trag, za sada im nije problem naći nove platforme na kojima mogu nastaviti s online djelovanjem. Primjerice, nakon što je YouTube nedavno ukinuo kanal Britancu Danielu Atkinsonu zbog višegodišnjeg širenja rasističkih i antisemitskih sadržaja, on se prebacio na niz drugih mreža gdje publicira nove materijale. Atkinson je godinama skrivao pravi identitet, YouTube mu je ranije već zatvarao kanal pa opet dozvoljavao objavljivanje, a prije ukidanja video uradci na njegovom kanalu skupili su preko 20 milijuna pregleda.

YouTube ovako je obavijestio Atkinsona da mu je ukinut kanal zbog neprimjerenog sadržaja. Atkinson je nekoliko godina objavljivao rasističke i antisemitske video uratke na tom kanalu.

Ekstremisti s krajnje desnice ne libe se preuzeti metode drugih, često suparničkih organizacija. Neonacistički the Base (Baza) pri regrutaciji novih članova koristi iste metode kao Al Qaeda, a član Atomwaffen Division (AWD) na internetu je poručio – “kulturi žrtvovanja među Talibanima ili ISIS-u treba se diviti i primijeniti je u neonacističkom pokretu.”

Internet stranicama s neonacističkim sadržajima od početka COVID-19 pandemije prilično je porasla posjećenost, a zanimljivo je da je stranica Daily Stormer (naziv preuzet od antisemitskog tjednika Der Stürmer koji je publiciran u nacističkoj Njemačkoj), prema Alexa podacima o rangiranju internetskih stranica, osim u Sjedinjenim Državama, najviše čitana u Brazilu i – Srbiji. Obavještajne službe bilježe i pojačanu aktivnost na međunarodnoj razini, te ranije spomenuti AWD razvija podružnice u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i baltičkim državama, dok su članovi RAM (Rise Above Movement) prije dvije godine putovali u Ukrajinu na proslavu Hitlerovog rođendana i na paramilitaristički trening.

Boogaloo sljedbenici u nekim se stavovima isprepliću s neonacističkim grupama, a popularnost njihovog znakovlja, modnih detalja, memova, jezičnih kovanica i doskočica (poput Boojahideen, kovanici stvorenoj od naizgled nespojivih boogaloo i mujahideen što je engleski prijevod za mudžahedina, islamskog gerilskog borca protiv nevjernika) proširila se internetom velikom brzinom proteklih mjeseci. Middlebury institut za međunarodne studije istraživao je zašto članovi pokreta kao identifikaciju često nose havajske košulje i shvatio da se zapravo radi o mržnji prema policajcima. “Big Luau”, što se izgovara slično kao i boogaloo, tradicionalni je havajski recept spravljanja svinjskog odreska, a boogaloo članovi policajce nazivaju, pogađate već, svinjama. Prema podacima iz istraživanja Tech Transparency Project, desetine tisuća Amerikanaca do sada su se putem Interneta priključile ovoj rastućoj ekstremističkoj zajednici.

Ministarstvo domovinske sigurnosti ispravlja Politico

Prosječan američki građanin u ovome je trenutku prilično zbunjen pred vrlo mutnom slikom o ekstremistima i njihovim ciljevima jer neki boogaloo članovi tvrde da su ljevičarski ANTIFA zapravo njihovi suborci u borbi protiv korumpiranog sustava te da imaju mnogo toga zajedničkog. Analitičari često i lijeve i desne ekstreme nazivaju anarhistima, bez potrebnih dodatnih pojašnjenja o razlikama između anarhokomunističkih i anarhokapitalističkih frakcija koje su ideološki zapravo dijametralno suprotne. Iako je većina analitičara suglasna u karakteriziranju boogaloo kao ekstremno desničarskog pokreta, pomutnju i ulje na vatru dodalo je Ministarstvo domovinske sigurnosti iznenađujućom Twitter porukom.

Oštro reagirajući na ranije spomenuti članak u Politicu kojim su boogaloo smješteni krajnje desno, iz Ministarstva odvažno tvrde da se ne radi ni o desnim ni o lijevim, već jednostavno o nasilnim ekstremistima s oba kraja ideološkog spektra.

 

 

Ekstremistički metež uzburkat će i nova afera s američkim vojnikom koji je u svibnju satanističkoj neonacističkoj međunarodnoj  grupaciji Red devet anđela (the Order of the Nine Angels, O9A) proslijedio strogo povjerljive sigurnosne podatke o američkim vojnim trupama. Vojnik Ethan Melzer, koji se pridružio neonacistima prošle godine, planirao je samoubilački napad unutar američkih vojnih postrojbi s ciljem izazivanja što većeg broja ljudskih žrtava. Prema ocjeni britanske neprofitne organizacije Hope not Hate, Red devet anđela, kojemu se Melzer pridružio, opskurna je grupacija s podružnicama u Europi i SAD-u, a za ciljeve ističe iskorištenje nadnaravnih sila i svrgavanje utjecaja Židova na društvo, reduciranje populacije “običnih” ljudi korištenjem ekstremno barbarskih metoda i započinjanje dugog imperijalnog razdoblja u kojemu će vladati satanistički super-ljudi i koji će kolonizirati Sunčev sustav.

Regrutiranje veterana

Rodovi američke vojske učestalo se već godinama spominju kao rasadnik ekstremističkih pojedinaca, a organizacije iz krajnje desnog ideološkog spektra, prema izvještaju Ministarstva domovinske sigurnosti iz 2009, vrlo rado regrutiraju veterane kada napuste redovitu vojnu službu. Kao primjer ekstremnih ideja u američkim vojnim snagama često je spominjana fotografija snajperskog odreda američkih marinaca koji je 2010. godine u Afganistanu pozirao sa simbolom SS-a, nacističke organizacije koja je odgovorna za brojne zločine u Drugom svjetskom ratu, među ostalim i za izvršenje masovnih ubojstava u koncentracijskim logorima Hitlerovog režima. Marinci su tvrdili da pojma nemaju što znače ta dva stilizirana slova S i poručili da ih koriste kao logo za naziv njihove jedinice Scout Sniper. Iako su zapovjednici potom zabranili korištenje nacističkog SS logotipa, isti se, kako je saznao New York Times, još uvijek koristi. List nadalje upozorava i na sveprisutni rasizam i male šanse za napredovanje Afroamerikanaca u oružanim snagama.

Zašto se obični građani, najčešće mladi, priključuju ekstremističkim organizacijama i trebamo li mijenjati način na koji se o ovome društvenom problem komunicira, pokušala je saznati Agnieszka Pasieka, istraživačica sa Sveučilišta u Beču koja kaže kako se nije bilo jednostavno približiti krajnje desnim aktivistima jer imaju loše iskustvo s pojedincima koji se pretvaraju da su simpatizeri, a zapravo dolaze sa skrivenim motivima. Agnieszka se, kako bi ostvarila prvi kontakt, uputila na festival koji su organizirali talijanski desni aktivisti. Kao sveučilišni istraživač provela je nekoliko mjeseci u njihovom društvu i zabilježila da često organiziraju zajedničke aktivnosti poput planinarenja, kampiranja ili skupljanja igračaka za djecu te tako učvršćuju međusobne veze.  Dok mediji uobičajeno govore o ekstremistima kao pojedincima koje pogoni mržnja, oni među sobom grade zajednicu za koju vjeruju da donosi prijateljstvo, nadu i bolju budućnost, kaže pomirljivo Pasieka koju je zanimalo i kako je moguće da krajnji desničari istovremeno pristaju biti takozvani transnacionalni nacionalisti. Prema njezinom zaključku, radi se o sličnom modelu kao i kada su se fašističke organizacije u dvadesetom stoljeću povezivale izvan granica vlastite države. Iako kaže da se nikako ne slaže s ideologijom ekstremno desnih pokreta, Pasieka poziva da se aktiviste manje marginalizira kako bi im se nekako uspjelo približiti.

U Sjedinjenim Državama sljedećih mjeseci očekuje se eskalacija društvenih i ideoloških podjela zbog ekonomske i pandemijske krize te približavanja predsjedničkih izbora 3. studenog. Prema spomenutoj analizi Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS), bijes i polarizaciju izazivat će i  desni ekstremisti koji simpatiziraju sadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa nazivajući sebe i “Trumpenkriegers” – ratnici za Trumpa. Trumpenkriegers bi, u slučaju da Trump izgubi izbore, mogli pokrenuti glasine da su izbori lažirani i motivirati članstvo na teroristička djelovanja. Ako pak Trump dobije izbore, moguće je da će ljevičarski ekstremisti izazivati nerede i pribjeći manjim ili većim terorističkim akcijama.

FBI agentima neće biti jednostavno ući u trag boogaloo aktivnostima koje su šmugnule  u enkripcijama zaštićene zakutke Internetske mreže.

Facebook, koji je do sada bio najpopularniji među boogaloo sljedbenicima, predao je istražiteljima podatke o ubojici Stevenu Carilu, ukinuo brojne boogaloo stranice te najavio jači nadzor aktivnosti korisnika koji pozivaju na nasilje. Nažalost prekasno, jer prije terorističkog napada Carillo je na Facebooku zapisivao niz uznemirujućih najava I planova djelovanja. Boogaloo ubojica sada je u strogo čuvanom zatvoru u okolici San Francisca pod 24-satnim nadzorom kako ne bi počinio samoubojstvo, a o njegovom osmogodišnjem sinu i petogodišnjoj kćeri brine se šira obitelj jer je njegova supruga počinila samoubojstvo prije dvije godine. U međuvremenu stotine, možda i tisuće boogaloo bois planiraju nove aktivnosti.

Radi se o opasnom fenomenu, upozorava Cynthia Miller-Idris, profesorica s Američkog sveučilišta u Washingtonu. Stručnjakinja s dugogodišnjim iskustvom u istraživanju ekstremističkih skupina smatra da se radi o velikoj prijetnji jer pokret raste brže nego ijedan ranije.

U složenoj situaciji u kojoj se SAD nalazi, CSIS poziva građane da ne podliježu dezinformacijama, te da temeljito provjeravaju medijske izvore iz kojih se informiraju. Terorizam se hrani na lažima, teorijama zavjera i mržnji, podsjeća CSIS i poziva Amerikance da izbjegavaju grub rječnik u međusobnoj i internetskoj komunikaciji.

 

*Bjelački supremacijski terorizam ozbiljna je prijetnja i prema novom izvješću američkog State Departmenta koji je objavljen 24. lipnja, dan nakon prve objave ovog teksta. U dokumentu o terorizmu 2019. u svijetu (Country Reports on Terrorism 2019) uvodi se ponešto izmijenjena klasifikacija terorističkih prijetnji, te je uvedena skraćenica REMT (Racially and Ethnically Motivated Terrorism) za rasni i etnički motivirani terorizam, a organizacije se rjeđe nego ranije smještaju u lijeve ili desne krajnosti političkog spektra (far-right ili far-left). State Department međutim poštuje kako pojedine države imenuju pokrete, primjerice u slučaju Australije utvrđuje “porast u REMT, koji Australija naziva ekstremni terorizam desnog  krila.” Bijeli suprematisti također se navode u nekoliko slučajeva, primjerice u Švedskoj  gdje se upozorava da su “ksenofobne i bijele supremacijske grupe brojčano narasle i često surađuju.”

REMT, s naglaskom na bjelački supremacijski terorizam, ozbiljan je izazov za svijet jer nasilje se pojačava i širi te je tako nastavljen trend koji je započeo 2015. godine, zaključuje protuteroristički odjel State Departmenta. Mete napada često su imigranti, židovi, muslimani i druge religijske manjine ali i LGBTI pojedinci (lesbian, gay, bisexual, transgender and/or intersex). State Department podsjeća da su se 2019. godine dogodili brojni napadi s ljudskim žrtvama, uključujući Christchurch na Novom Zelandu, Halle u Njemačkoj i El Paso u Texasu.

ANTIFA se u izvješću State Departmenta ne spominje, dok se, kao i proteklih godina, upozorava da su u Grčkoj aktivne anarhističke organizacije, primjerice FAI (Federazione Anarchica Informale) koja je potekla iz Italije, a sada djeluje s nekoliko podružnica u drugim državama. 

Od zemalja u regiji spominju se među ostalima BiH, Srbija, Kosovo i Sjeverna Makedonija, uglavnom u kontekstu borbe protiv ekstremnog islamističkog terorizma, dok za Hrvatsku, Sloveniju ili Mađarsku izvješća nisu objavljivana, vjerojatno zato što State Department procjenjuje da je u tim državama rizik od terorizma zanemarujući. Izvješće podsjeća da Austrija od veljače 2019. godine kažnjava objavljivanje simbola povezanih s Muslimanskim bratstvom, Hamasom, Sivim vukovima, PKK (Kurdistanska radnička stranka) i hrvatskim ustašama (.. criminalizing the display of symbols related to the Muslim Brotherhood, Hamas, the Grey Wolves, the PKK, and the Croatian Ustasha).

 

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Analize"