Razotkriveno

Capakov lapsus koristi se za širenje dezinformacija o učinkovitosti cjepiva

Krunoslav Capak greškom je čitajući podatke obrnuo udio cijepljenih i necijepljenih. Isječak ovog lapsusa odmah se proširio društvenim mrežama.
HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na press konferenciji Stožera civilne zaštite održanoj u petak 5. studenog počinio je lapsus za koju su se vrlo brzo ulovili protivnici cijepljenja i širitelji internetskih dezinformacija.

Capak je na press konferenciji kazao da od 6.932 novooboljelih, njih 1.790 nije cijepljeno (što bi značilo da je 75 posto novooboljelih cijepljeno). Točna informacija glasi da je među 6.932 novooboljelih taj dan bilo oko 75 posto necijepljenih, a 25 posto cijepljenih.

Već idući dan Capak je priopćio da je napravio grešku prilikom čitanja podataka, ali bilo je prekasno. Među korisnicima Facebooka već se počeo širiti video isječak s press konferencije u kojem Capak čita pogrešne brojke. Video su objavile i poznate antivakserske stranice (poput “Roditelj odlučuje”), a samo s Facebook stranice bloga Liberal.hr video je podijeljen više od četiri i pol tisuće puta.

U subotu je Capak putem službenih stranica HZJZ-a priopćio da je napravio grešku, ispričao se i dodao kako “službeni demanti” izdaje kako bi “spriječio širenje tih netočnih podataka i obmanjivanje javnosti od onih koji šire neistine i promoviraju necijepljenje”.

U priopćenju HZJZ-a navode se i točne dnevne brojke, kao i podaci koji pokazuju da su necijepljene osobe znatno ugroženije od Covida-19 nego cijepljene:

“Na dan 5. studenoga 2021. u posljednja 24 sata broj novozaraženih bio je 6.932, od kojih u potpunosti nije bilo cijepljeno njih 74,1 %.

Za kraj podsjećamo da je u listopadu od COVID-19 preminulo 578 osoba od kojih 75% nije bilo cijepljeno. Od umrlih, koji su bili srednje životne dobi ispod 50 godina života, svih 22 koji su preminuli u listopadu nije bilo cijepljeno.

Kada govorimo o udjelu cijepljenih osoba među hospitaliziranima važno je reći da je podatak za 5.11.2021. o 51,5% cijepljenih dnevni podatak i da ti podaci variraju od dana do dana, ali gledano prosječno, na tjednoj i mjesečnoj razini, imamo stabilni trend koji ukazuje da je među hospitaliziranima između 70% i 80% necijepljenih”.

Podaci HZJZ-a, dakle, vrlo su jasni: cijepljene osobe također mogu oboljeti od Covida-19 i umrijeti od posljedica bolesti, ali šanse za to su znatno manje nego kod necijepljenih osoba. Prema podacima britanskog Nacionalnog statističkog ureda, stopa smrtnosti od Covida-19 među necijepljenim osobama je čak 32 puta veća nego među cijepljenima.

Internetske agitatore protiv cijepljenja naknadno priopćenje ravnatelja HZJZ-a, međutim, nije uvjerilo. Na Facebooku se mogu naći brojni komentari u kojima se i nakon ispravka inzistira da je Capak svojim lapsusom zapravo razotkrio skrivenu istinu o cijepljenju.

Takva tumačenja nemaju smisla, jer to bi značilo da cjepivo samo u Hrvatskoj ne polučuje željene efekte (jer podaci iz ostatka svijeta, posebno iz visoko procijepljenih zemalja, jasno pokazuju da cjepivo pruža osjetnu zaštitu od hospitalizacije i smrti uzrokovanih Covidom-19, čak i u jeku epidemije delta soja novog koronavirusa, koji je znatno zarazniji od ranijih sojeva).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.