Razotkriveno

Gordan Lauc netočno tvrdi da New York Times zaziva cijepljenje jelena

Gordan Lauc kaže kako je ugledni američki list The New York Times izvijestio da pandemija ne može završiti dok ne cijepimo jelene. To nije točno.
Edward Taylor / Unsplash stock photo

Popriličnu pozornost korisnika Facebooka tijekom vikenda privukao je status u kojem Gordan Lauc, član Znanstvenog savjeta Vlade RH, piše kako nas “New York Times nas upravo obavještava da pandemija ne može završiti dok ne cijepimo sve jelene” (arhiviran ovdje). Laucov je status lajkalo oko 1200 ljudi, a podijelilo ga je njih 130. Citirana tvrdnja, međutim, nije točna.

Lauc je svojoj objavi priložio screenshot tweeta koji je 8. studenog podijeljen na profilu “NYT Science”, putem kojeg The New York Times dijeli vijesti iz znanosti. Na Twitteru su podijelili tekst izvorno objavljen u The New York Timesu 2. studenog, pod naslovom “Raširena zaraza koronavirusom pronađena među jelenima u Iowi, tvrdi nova studija”.

U opisu tweeta stoji sljedeće: “Znanstvenici su potvrdili da jeleni u Iowi prenose koronavirus i da su ga vjerojatno dobili od ljudi. Otkriće bi moglo imati zabrinjavajuće implikacije za budućnost pandemije”. Ni u naslovu, ni u opisu teksta, dakle, ne stoji tvrdnja da pandemija ne može završiti ako ne cijepimo jelene protiv Covida-19.

Takva tvrdnja ne navodi se ni u samom članku The New York Timesa, u kojem su opisani rezultati studije, koja još nije prošla proces recenziranja, a kojom je utvrđeno da se virus SARS-CoV-2 širi među populacijom jelena u američkoj saveznoj državi Iowi. U članku piše i kako su virus jelenima vjerojatno prenijeli ljudi, ali nije zabilježen slučaj u kojem bi jelen zarazio čovjeka.

Navodi se da je otkriće zabrinjavajuće jer pokazuje da je novi koronavirus dobio dodatni rezervoar u kojem se može širiti i mutirati. Nigdje u tekstu se, naglasimo još jednom, ne tvrdi da pandemija ne može završiti dok ne cijepimo sve jelene.

Štoviše, u tekstu NYT-a piše da je prilagođeno cjepivo za životinje već razvijeno kako bi se njime cijepile životinje u zoološkim vrtovima, ali uz napomenu kako bi bilo krajnje nepraktično pokušati cijepiti milijune jelena koji žive u divljini.

“Pandemijski marketing”

Lauc, međutim, članak The New York Timesa stvara u kontekst “pandemijskog marketinga”. Ovom sintagmom koju učestalo koristi u javnim nastupima i na društvenim mrežama, Lauc opisuje tezu prema kojoj farmaceutske kompanije navodno stvaraju javnu histeriju oko pandemije Covida-19, tj. preuveličavaju stvarnu opasnost koju novi koronavirus predstavlja za ljude kako bi prodali što veće količine svojih proizvoda (poput cjepiva ili PCR testova). Za takve tvrdnje Lauc ne prezentira nikakve konkretne dokaze.

Zbog toga je važno istaknuti kako znanstveni tim koji je utvrdio prisutnost virusa SARS-CoV-2 među jelenima u Iowi nije povezan s farmaceutskim kompanijama koje profitiraju od pandemijskih okolnosti.

U samom radu istraživači nisu deklarirali nikakve sukobe interesa, a iz njihovih biografija je vidljivo da su zaposleni u javnim i akademskim institucijama: sveučilištima Penn State i Iowa State, britanskom Sveučilištu Cambridge, Sveučilištu u Chicagu, medicinskom fakultetu Weil Cornell u New Yorku, Odsjeku za prirodne resurse u Iowi te metodističkom istraživačkom institutu i bolnici u Houstonu.

Podsjećamo, Gordan Lauc je i ranije u javnost davao kontroverzne izjave vezane za pandemiju Covida-19, često ističući da se radi o bolesti koja je opasna samo za stariju populaciju pa joj se zbog toga, prema Laucovom tumačenju, u javnosti pridaje previše pozornosti. Zbog Laucovih tvrdnji javno je reagirala i Hrvatska udruga bolničkih liječnika (Hubol). Lauca su prozvali “zlonamjernim i bešćutnim neznalicom” te tražili od Vlade RH njegovo izbacivanje iz Znanstvenog savjeta.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.