Udruga

SEE Checkov regionalni Live blog: Dezinformacije o ratu u Ukrajini na jednom mjestu

Dezinformacije ne staju na granicama država, već kruže u granicama u kojima su jezično razumljive. To se još jednom pokazalo točnim u kontekstu napada Rusije na Ukrajinu.

Zajedno s ruskom invazijom na Ukrajinu intenzivirao se i informacijski rat koji traje još od prvotnog ruskog napada na Ukrajinu 2014. godine. Fektčekerska zajednica odmah je reagirala. Na poziv španjolske fektčekerske organizacije Maldita.es, potpisnici Kodeksa principa Međunarodne mreže organizacija posvećenih fektčekingu (IFCN), među kojima je i Faktograf, pokrenuli su stranicu ukrainefacts.org, kao i interaktivnu kartu koja omogućava pregled razotkrivenih dezinformacija o ratu u Ukrajini. Dosad je na stranici objavljeno više od dvije tisuće članaka o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Na regionalnoj razini, kao dio SEE Check mreže portala za provjeru činjenica, sudjelujemo u pisanju Live bloga: Dezinformacije o ratu u Ukrajini. Šest redakcija iz pet zemalja – Fakenews.rs, Faktograf.hr, Raskrinkavanje.ba, Raskrinkavanje.me, Raskrikavanje.rs, Razkrinkavanje.si – svakodnevno prati i provjerava tvrdnje koje se pojavljuju u medijima, na društvenim mrežama te kroz izjave političara i istaknutih javnih osoba. Zajedno smo provjerili više od tisuću netočnih i manipulativnih tvrdnji o ratu u Ukrajini.

Live blog o dezinformacijama o ratu u Ukrajini vodimo i samostalno, kako bi svim našim čitateljicama i čitateljima na jednom mjestu bio dostupan pregled dezinformacija o toj temi. Od kraja veljače ove godine razotkrili smo gotovo stotinu dezinformacija o ratu u Ukrajini.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.