Razotkriveno

Studija u NEJM-u nije utvrdila da cjepivo “uništava zaštitu od prirodnog imuniteta kod djece”

Autor studije Dan-Yu Lin za Faktograf navodi da se njegov rad objavljen u uglednom znanstvenom časopisu pogrešno tumači.
Izvor: sph.unc.edu

U znanstvenom časopisu The New England Journal of Medicine (NEJM) nedavno je objavljena informacija o studiji koja temeljem promatranja učinkovitosti cjepiva na 887.193 cijepljene i necijepljene djece u dobi od 5 to 11 godina preporučuje buster doze za djecu. Pogled na grafički prikaz prikupljenih podataka o cijepljenju djece, pak, daje naoko drugačiju sliku. Kao i nekoliko puta do sad, blog Daily Sceptic i iz ovog grafa iščitava kako su cjepiva protiv Covida veća opasnost, nego zaštita od Covida.

Padanje krivulje učinkovitosti na grafu ispod nule kod cijepljene djece portal je popratio člankom u kojem se tvrdi da “Covid cjepivo uništava prirodni imunitet, pokazuje studija objavljena u NEJM-u“. Ovakva interpretacija je u srazu s drugim podacima i tvrdnjama u istraživanju. Osim preporuke bustera, u studiji se može pročitati da je od proljeća 2020. do ljeta 2022. preminulo sedmero necijepljene djece – od čega troje od omikrona – i da niti jedno nije bilo cijepljeno.

Zato smo se obratili autoru studije, Dan-Yu Linu, profesoru biostatistike na UNC Gillings School of Global Public Health i zamolili ga da nam razjasni ovaj prikaz podataka.

“Krivo predstavljaju naše podatke”

Upitali smo zašto linije koje prikazuju učinkovitost cjepiva padaju ispod nule, a linije prirodnog imuniteta ne. Ili, konkretnije, slaže li se s interpretacijom Daily Sceptica da je zaštita cijepljene djece negativna nakon pet mjeseci.

“Članak Daily Sceptica krivo je prikazao naš rad”, započinje svoj odgovor profesor Lin. Objašnjava kako podaci za djecu cijepljenu prije više od pet mjeseci nisu postojali u trenutku pisanja rada. Stoga, iako dva dijagrama pokazuju da učinkovitost cjepiva s vremenom postaje negativna, taj je dio krivulje vrlo nesiguran i nepouzdan, jer nije bilo dovoljno podataka. No jedno je sigurno – studija nije utvrdila da je cjepivo to koje čini djecu osjetljivijom na COVID-19, već samo da je njegova zaštita s vremenom oslabila.

“Naša je studija pokazala da s vremenom učinkovitost cjepiva protiv omikronske infekcije kod djece opada. Međutim, malo je djece cijepljeno prije više od 5 mjeseci pa je postojala velika nesigurnost u procjeni učinkovitosti cjepiva nakon 5 mjeseci“, navodi Lin u odgovoru Faktografu.

“Naša procjena učinkovitosti cjepiva odnosi se na trenutni rizik, a ne na kumulativni rizik. Stoga bismo trebali ispitati cijelu krivulju učinkovitosti, a ne fokusirati se na kraj krivulje. Naši podaci pokazali su da je cjepivo bilo učinkovito protiv infekcije 4 mjeseca. Osim toga, cijepljenje je pružilo veću zaštitu od hospitalizacije nego od infekcije. Konačno, nijedno cijepljeno dijete nije umrlo, dok je umrlo sedmero necijepljene djece“, navodi profesor Lin.

Naglašava i kako su na kraju pisma NEJM-u naveli kako bi njihova studija mogla podcijeniti stvarni učinak cjepiva kada bi bio slučaj da su prvo cijepljena visokorizična djeca ili da su se cijepljena djeca ponašala rizičnije od necijepljene djece.

Reinfekcije kod cijepljene djece su zapravo rjeđe nego kod necijepljene

Zanimalo nas je bi li se složio sa zaključkom spomenutog portala da podaci dokazuju kako vakcine uništavaju prirodni imunitet. Najprije pojašnjava da je njihovom statističkom modelu manjkalo podataka, unatoč velikom uzorku. Ipak, ono što su uspjeli prikupiti nikako ne govori o tome da cjepivo uništava prirodno stečeni imunitet, već upravo suprotno.

“Izjava da ‘cjepivo uništava svaku zaštitu koju osoba ima od prirodnog imuniteta’ je neutemeljena. Budući da je reinfekcija bila rijetka među cijepljenom djecom, postojala je velika neizvjesnost povezana s procjenom učinkovitosti prethodne infekcije delta varijantom među cijepljenom djecom. Međutim, čini se da je procjena učinkovitosti prethodne infekcije delta varijantom (u usporedbi s djecom koja prije nisu bila zaražena) protiv ponovne infekcije delta varijantom veća među cijepljenom djecom, nego među necijepljenom djecom. Osim toga, procjena učinkovitosti prethodne infekcije varijantom omikron (u usporedbi s prethodnom infekcijom) protiv ponovne infekcije varijantom Omikron bila je mnogo veća među cijepljenom djecom nego među necijepljenom djecom“, napisao nam je Lin.

Statistički modeli i linije koje idu dalje od podataka

Ovaj rad je za AP komentirao doktor Otto Yang, profesor medicine, mikrobiologije, imunologije i molekularne genetike na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu.

“Ovo su modeli, statistički modeli, pa su ove linije proširene dalje nego što bi trebale biti, i idu dalje od mjesta gdje završavaju podaci”, rekao je Yang te zaključio: “Ako pogledate stvarne brojke koje su objavljene u studiji, možete vidjeti da cjepiva i dalje štite djecu od hospitalizacije ili smrti. I to je suština.”

Bolest i neželjene reakcije

Pedijatrijski smrtni slučajevi od Covida-19 još uvijek su vrlo rijetki i čine između 0 i 0,02 posto kumulativnih smrtnih slučajeva u državama koje objavljuju podatke, prema Američkoj akademiji pedijatara. U SAD-u, gdje je od početka pandemije do danas od Covida preminulo više od milijun ljudi, od travnja 2020. do sredine rujna 2022. umrlo je 553 djece u dobi do četiri godine i 914 u dobi od 5 do 18 godina.

Usporedbe radi, tijekom sezone gripe 2019. – 2020. Centru za kontrolu bolesti prijavljeno je 199 smrtnih slučajeva povezanih s gripom kod djece, iako bi prema statističkim modelima ta brojka mogla biti blizu 434 smrtna slučaja.

Kada se govori o neželjenim posljedicama cjepiva, ozbiljna nuspojava ili ozbiljan štetni događaj definira se kao svaka nuspojava/štetni događaj koji uključuje sljedeće: smrt osobe, po život opasno stanje, potrebu za bolničkim liječenjem ili produljenje već postojećega bolničkog liječenja, trajni ili teški invaliditet ili nesposobnost, prirođenu anomaliju/manu od rođenja i ostala medicinski značajna stanja.

U kliničkim ispitivanjima mRNA cjepiva na djeci mlađoj od četiri godine, nisu zabilježene smrti, miokarditis ili anafilaktički šok (CDC). Ipak, 0,5 posto ispitanika je prijavilo ozbiljnu nuspojavu kod Moderne, a jedan posto kod Pfizera. Oba testiranja bilježe slučajeve dva istovremena ozbiljna štetna događaja. Kod Pfizera to su bili vrućica i bol u ekstremitetima koji zahtijevaju hospitalizaciju, a kod Moderne su to bili vrućica i febrilni napadaj. U oba slučaja FDA je zaključio da bi ovi slučajevi “mogli biti povezani sa cijepljenjem”.

Kod djece od 5 do 12 godina Pfizer nije prijavio ozbiljne nuspojave, kao ni Moderna u izvještaju o ispitivanju na djeci od 6 do 11 godina. Također nisu prijavljeni smrtni slučajevi ili slučajevi anafilaksije, MIS-C, miokarditisa ili perikarditisa.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.