Razotkriveno

Puštanje sterilnih komaraca u okoliš nije nova metoda i znanstveno dokazano je učinkovita

SIT tehnika se već nekoliko godina primjenjuje i u drugim državama Europe, a pokazala se uspješna u suzbijanju tigrastih komaraca.
Ilustracija: Pixabay

Bore se protiv komaraca tako što će ljudima dovesti 100.000 novih komaraca. Ajde da vidimo kako će to proći. ?navodi se u statusu (arhiviran ovdje) portala Liberal.hr objavljenom 19. lipnja koji je prikupio 217 reakcija, 88 komentara te je podijeljen 13 puta.

Screenshot: Facebook

Slične navode širili su i drugi korisnici i stranice na Facebooku (arhivirano ovdje, ovdje i ovdje).

Tako se jedna korisnica Facebooka pita sljedeće: “Nemamo dosta svojih komaraca pa uvozimo,ovi ne bodu…sterilni su…inače ovi su kao iz Bologne,a odakle su stigli u Bolognu…najveću svjetsku tvornicu komaraca ima Bili Gates…a njemu ne vjerujem ništa… A sad kod nas tvornica za uzgoj komaraca???”

O tome da će Grad Zagreb i neki drugi hrvatski gradovi u okoliš pustiti sterilne komarce hrvatski mediji već su pisali (Index, Večernji list, Danas.hr, Dnevnik.hr).

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Sterilni komarci nisu povezani s Billom Gatesom

Sugerira se da su sterilni komarci koji se dopremaju s farme u Bologni povezani s Billom Gatesom. Međutim, zaklada Bill i Melinda Gates dijelom je financirala Svjetski program komaraca (World Mosquito Program). U sklopu programa u kolumbijskom Medellínu postoji laboratorij u kojem znanstvenici uzgajaju milijune komaraca koji se zatim puštaju kako bi se razmnožavali s divljim komarcima koji mogu prenijeti denge groznicu i druge opasne viruse, o čemu smo na Faktografu već pisali. Komarci u sebi nose bakterije Wolbachia koje se šire razmnožavanjem, djelujući tako da smanjuju prijenos virusa i štite milijune ljudi od bolesti.

Na stranici programa može se naći informacija da je puštanje komaraca s Wolbachia bakterijom sigurno za ljude, životinje i okoliš te da je program dobio regulatorno odobrenje od vladinih tijela u zemljama gdje se puštaju komarci. Osim toga, u nijednom području komarci se ne puštaju bez odobrenja lokalne zajednice koja živi na tom području. Projekt se odvija u 12 zemalja, a komarci su dosad pušteni u područjima na kojima živi oko 10 milijuna ljudi. Na popisu država u kojima se projekt provodi nije niti Italija, iz koje se u našu zemlju uvoze sterilni komarci, a niti Hrvatska.

Komarci pušteni u Hrvatskoj sterilni su kako bi se smanjila populacija tigrastih komaraca, inače invazivne vrste i dopremljeni su iz Okolišnog poljoprivrednog centra (it. Centro Agricoltura Ambiente, CAA) u Bologni. Kako se navodi na stranicama CAA-a, radi se o međunarodnom centru specijaliziranom za istraživanje i inovaciju i pružanje usluga zaštite okoliša koji je u Europi aktivan duže od 30 godina.

Centar od 2011. godine surađuje s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju u Beču na razvoju i primjenu tehnologije sterilnih muških jedinki komaraca čiji je cilj prekidanje reproduktivnog lanca tigrastih komaraca kako bi se smanjila transmisija bolesti koje oni prenose.

Tigrasti komarac u Hrvatskoj posljednjih 15 godina

Kako se navodi na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, u Hrvatskoj su do sada pronađene 52 vrste komaraca, a na području grada Zagreba 32. Posljednjih 15 godina u Hrvatskoj je prisutan tigrasti komarac (Aedes albopictus), invazivna vrsta koja se proširila na cijelo područje Hrvatske.

Tigrasti komarac je prilagodljiva vrsta, brzo se razmnožava i osvaja nova područja. Napasnik je koji bode tijekom dana, za razliku od većine vrsta na našem području koje su najaktivnije predvečer i u ranojutarnje sate. Na području grada Zagreba tigrasti komarac je udomaćena vrsta, piše NZJZ “Dr. Andrija Štampar”.

Tigrasti komarci se razvijaju u tzv. “umjetnim leglima” , tj. umjetnim vodama stajaćicama koje nastaju kada u našim dvorištima i vrtovima, primjerice, ostavimo otvorene posude s vodom ili kada se u predmetima poput starih guma ili vaza na groblju nakupi kišnica.

S obzirom na napise na društvenim mrežama, Faktograf.hr obratio se Ani Klobučar, voditeljici Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” kako bi nam objasnila zašto su hrvatski gradovi odlučili u okoliš pustiti sterilizirane muške jedinke komaraca.

Klobučar je kazala da je Grad, sukladno zakonskim obvezama, “dužan nadzirati invazivne vrste na području grada”, stoga Štampar provodi program pod nazivom “Program istraživanja i praćenja invazivnih vrsta komaraca na području grada Zagreba u 2023. godini” kojega financira Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

SIT tehnika se primjenjuje više od 60 godina u mnogim dijelovima svijeta

“Jedna od aktivnosti koju smo uključili u Program na području grada Zagreba je provedba pripremne faze u kontroli brojnosti tigrastog komarca tehnikom primjene sterilnih jedinki mužjaka iste vrste (eng. Sterile insect technique, SIT) – pilot projekt”, kaže Klobučar.

Kako piše Gospodarski list, SIT tehnika je metoda ispuštanja sterilnih mužjaka u svrhu smanjenja populacije pojedinih štetnih kukaca. Razvijena je u SAD-u i primjenjuje se više od 60 godina u mnogim dijelovima svijeta.

Kako dalje piše Gospodarski list, “u laboratorijskim uvjetima, masovno uzgojeni mužjaci pojedine vrste kukaca izlažu se niskim dozama zračenja. Najčešće je to gama zrakama, koje dovode do sterilizacije. S obzirom na to da se mužjaci izlažu iznimno niskim dozama zračenja dolazi do njihove sterilizacije. Međutim, nema utjecaja na njihov životni vijek, ponašanje u prirodi i sposobnost parenja. Moraju imati sve ostale karakteristike kako bi bili konkurentni mužjacima u prirodi.”

Klobučar dodaje da se radi o biološkoj metodi suzbijanja komaraca, bez uporabe insekticida. “Rezultat je da ženke stvaraju i polažu jaja iz kojih se neće razviti nove jedinke komaraca. Puštanje sterilnih mužjaka u dovoljnom broju i tijekom dužeg vremena omogućava parenje mužjaka s velikim brojem ženki, što bi u konačnici trebalo dovesti do značajnog pada brojnosti jedinki tigrastih komarca na promatranom području”, pojašnjava.

Sličan projekt i u Premanturi

Prošle je godine u Premanturi u Istri proveden prvi dio pilot projekta ispuštanja sterilnih komaraca kako bi se utvrdila sposobnost leta i dužinu preživljavanja u okolišu ispuštenih jedinki, kao i odnos brojnosti sterilnih mužjaka naspram “divlje” populacije koja se već nalazi na tom području.

Kako je za Faktograf.hr pojasnio Nediljko Landeka, voditelj Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, radi se o projektu primjene sterilnih mužjaka komaraca koji je dio velikog projekta Međunarodne agencije za atomsku energiju.

“Sterilni komarci su obilježeni posebnom bojom i onda nam oni daju dragocjene podatke kod reizlova. Na temelju broja uhvaćenih mužjaka možemo zaključiti koji je odnos između naših obojenih i divljih, neobojenih komaraca, što nam može dati i neke podatke o veličini divlje populacije. Također mjerimo i kondiciju letenja, u kakvoj su formi komarci, kakva je distribucija u okolišu (koliko se mogu udaljiti iz točke ispuštanja) te koliko dugo požive u okolišu nakon ispuštanja”, kaže Landeka.

Uz sve to, tijekom svakog ispuštanja komarci su obojeni drugačijom bojom, tako da se može pratiti kada je koja jedinka ispuštena. Prošle je godine udio sterilnih jajašaca bio od četiri do 14 posto, a “ove godine na nekim klopkama imamo čak do 60 posto sterilnih jajašaca, ali tek su nam krenuli prvi rezultati”, dodaje.

Obojeni sterilni mužjak; Izvor: Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije

Laboratorij sterilnih komaraca

Sterilni komarci se inače uvoze iz Italije, ali cilj je uspostavljanje vlastitog uzgoja sterilnih mužjaka u laboratoriju i uvođenje ove metode u rutinski način kontrole komaraca, a da se u isto vrijeme značajno smanji ili posve ukine upotreba tzv. metode “zamagljivanja” ili oprašivanja u kojoj nastradaju i drugi, neciljani, kukci poput leptira, pčela ili cvrčaka, a koje su bitne za ekosustav.

Komarci u transportnoj kutiji dolaze u pothlađenom obliku; Izvor: Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije

Kukci se iz Italije dovoze jer oni već dugi niz godina rade na ovoj metodi, a i blizu je pa znanstvenici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije mogu sami otići po komarce.

“Mi idemo po njih, čime imamo puno bolje rezultate u preživljavanju tijekom transporta. Ako ih vozimo u kontroliranim uvjetima, ako se transport odvija u kontroliranim temperaturnim uvjetima, ako imate rashladne komore za prijevoz, onda će veći broj jedinki bolje preživjeti putovanje i bit će u boljoj kondiciji kada se ispuste u okoliš”, kaže Landeka.

Sami uzgoj komaraca nije tako jednostavan kao što je “uzgoj komaraca u samoj prirodi”, opisuje Landeka. Uzgoj treba pokrenuti zimi, parametri poput temperature i vlažnosti moraju biti idealni, a komarce treba i konstantno hraniti.

“Sada istražujemo koliko uopće treba komaraca na određenoj površini da bi rezultati bili zadovoljavajući, što znači da se može upravljati njihovom brojnošću te da se njihov broj održava na prihvatljivom minimumu bez primjene agresivnih metoda suzbijanja”, dodaje. Uz sve to, paralelno s metodom primjene sterilnih jedinki komaraca, primjenjuje i metoda tretiranja legla, budući da se tigrasti komarci razmnožavaju u umjetnim leglima koji su rezultat djelovanja čovjeka.

“Znanstveno je dokazano da metoda djeluje”

Klobučar kaže kako je prvi korak u primjeni SIT tehnike koja se provodi u Zagrebu “obilježavanje i ispuštanje laboratorijski uzgojenih sterilnih jedinki mužjaka tigrastog komarca na ograničenom području, a zatim njihovo hvatanje, kako bi se utvrdio njihov domet leta, njihovo preživljavanje u prirodnim uvjetima urbane Zagrebačke sredine te broj jaja u klopkama za jaja iz kojih neće nastati nove jedinke.”

Time što ženke liježu sterilna jaja prekida se reproduktivni ciklus nametnika. Klobučar kaže i da se u posljednjih nekoliko godina SIT tehnika primjenjuje u projektima čiji je cilj smanjenje brojnosti tigrastih komaraca na području Europe (Italija, Portugal, Španjolska, Grčka, Srbija), dok je Nastavni zavod za javno zdravstvo u Puli na području Premanture prošle i ove godine provodio SIT metodu.

“Dokazano je znanstveno da metoda djeluje, dokazani su dobri rezultati primjene metode na području sjeverne Italije koja ovu metodu primjenjuje nekoliko godina, a kolege iz Pule također imaju dobre rezultate u aktivnostima koje su proveli do sada”, kaže Klobučar.

“Primjena SIT metode nema negativne strane”

Zanimalo nas je još i postoje li negativne strane primjene ove metode. Klobučar kaže da “primjena SIT metode – ispuštanje sterilnih mužjaka komaraca vrste Aedes albopictus nema negativne strane”.

“U prirodu se ispušta isti biološki materijal, odnosno vrsta kakva na tom području već obitava. Sposobnost aktivnog leta vrste ograničena je na svega nekoliko stotina metara od mjesta ispuštanja. Sterilni mužjaci se ne hrane na ljudima niti životinjskim vrstama, hrane se biljnim sokovima. Njihova aktivnost svedena je na kratak let i parenje sa ženkama iste vrste, a žive relativno kratko. Za primjenu metode dobili smo dozvolu (Rješenje) Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koje uključuje mišljenje Zavoda za zaštitu okoliša i prirode”, zaključuje Klobučar.

Landeka se slaže. “Radi se samo o mužjacima. Oni ne piju krv, ne bodu ljude, hrane se cvjetnim sokom i ugibaju ubrzo nakon parenja. Budući da se radi o sterilnim jedinkama, ova je metoda prihvatljiva te se smatra biološkom metodom jer se ne koriste niti pesticidi, niti genetička modifikacija, a mužjaci dolaze u kontakt isključivo sa ženkama ciljane vrste, niti jedne druge.

Budući da se tigrasti komarci razvijaju u tzv. “umjetnim leglima” koja su nastala aktivnošću ljudi najbolja metoda borbe, uz SIT metodu, je uklanjanje tih legla kako bi se spriječio razvoj komaraca. “Svaka nakupina vode koja neće ispariti tijekom nekoliko dana pri visokim temperaturama (približno pet dana) može postati leglo komaraca”, kazali su nam iz NZJZ “Dr. Andrija Štampar”.

Zaključno, kako su nam objasnili iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, kao i iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, SIT metoda je metoda ispuštanja sterilnih mužjaka u svrhu smanjenja populacije pojedinih štetnih kukaca s rezultatima dobre primjene u drugim državama.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.