Razotkriveno

Ne, Bill Gates u Kolumbiji ne proizvodi genetski modificirane komarce

U alarmantnom članku rubnog portala Epoha se čitatelje upozorava na nekontrolirano širenje genetski modificiranih komaraca koje proizvodi Bill Gates.

“Genetski modificirani komarci Billa Gatesa bez ikakve se analize nezaustavljivo šire svijetom”

Apokaliptični je to naslov teksta objavljenog na portalu Epoha koji se ubrzo počeo širiti po Facebook grupama u kojima se, baš kao i na navedenom portalu, redovito objavljuju dezinformacije (Osviješteni građani, Cijepi se-pravo izbora, Forum Antiglobalista, 100.000+Probuđenih).

Autor teksta na Epohi tvrdi kako unutar dvokatnice od cigle u Medellínu u Kolumbiji znanstvenici rade u zagušljivim laboratorijima uzgajajući 30 milijuna genetski modificiranih komaraca koji se potom puštaju u divljinu u 11 zemalja.

“Milijarder Bill Gates, koji financira projekt, uvjerava nas da ovo nije scena iz horor filma. “Tvornica je prava. A komarci koji se puštaju ne teroriziraju mještane. Oni pomažu spasiti i poboljšati milijune života.” Kao što su njegova “cjepiva protiv koronavirusa” “spasila” milijune života, a njegovi prethodni projekti cijepljenja ostavili su tisuće žena neplodnim u Indiji i Keniji. Ili njegova cjepiva protiv dječje paralize, koja su uzrokovala paralizu, napadaje i febrilne napadaje u podsaharskoj Africi, Afganistanu, Kongu i na Filipinima”, navodi se u tekstu na Epohi kojeg smo pronašli  i u formi kratkog video isječka.

 

 

Prirodna bakterija

Informacije iz ovog teksta uspjeli smo pronaći na stranici Gates Notes, putem koje se javnosti obraća sam osnivač Microsofta Bill Gates. U jednoj od objava Gates piše upravo o Svjetskom programu komaraca (World Mosquito Program), koji je dijelom financirala njegova zaklada.

Točno je da u sklopu programa u kolumbijskom Medellínu postoji laboratorij u kojem znanstvenici uzgajaju milijune komaraca koji se zatim puštaju kako bi se razmnožavali s divljim komarcima koji mogu prenijeti denge groznicu i druge opasne viruse.

Komarci u sebi nose bakterije Wolbachia koje se šire razmnožavanjem, djelujući tako da smanjuju prijenos virusa i štite milijune ljudi od bolesti.

Gates u tekstu navodi istraživanje provedeno u Yogyakarti u Indoneziji koje je otkrilo da su komarci koji prenose Wolbachiju smanjili broj slučajeva denge groznice u gradu za 77 posto, a hospitalizacija zbog denge groznice za 86 posto. Studija koja je provedena u Medellínu pokazala je slične brojke.

Na stranici programa može se naći informacija da je puštanje komaraca s Wolbachia bakterijom sigurno za ljude, životinje i okoliš te da je program dobio regulatorno odobrenje od vladinih tijela u zemljama gdje se puštaju komarci. Osim toga, u nijednom području komarci se ne puštaju bez odobrenja lokalne zajednice koja živi na tom području. Projekt se odvija u 12 zemalja, a komarci su dosad pušteni u područjima na kojima živi oko 10 milijuna ljudi.

Netočno je pritom tvrditi da je riječ genetski modificiranim komarcima. Tvrdnja je to koja se i ranije širila društvenim mrežama, i koju je za Reuters demantirao glasnogovornik WMP-a.

“Komarci koje puštamo nisu genetski modificirani. Wolbachia je prirodna bakterija u 60% insekata. Naš proces ubrizgavanja Wolbachije u komarce Aedes Aegypti ne mijenja genetski materijal niti bakterije Wolbachie niti komarca”, rekao je.

Programi cijepljenja

Autor teksta ne navodi nikakve dokaze za tvrdnju da su cjepiva čija je proizvodnja i distribucija vezana za neku od Gatesovih fondacija zaslužna za neplodnost tisuće žena u Keniji i Indiji.

I ranije su se društvenim mrežama širile tvrdnje da je cjepivo krivo za neplodnost žena u Keniji.

Još od 90-ih postoji teorija da je hormonski blokator koji bi uzrokovao neplodnost potajno dodan cjepivima protiv tetanusa, što je tvrdnja koja se, navodi FactCheck.org, temelji na zrnu istine.

Naime, znanstvenici su početkom 1990-ih razvili i testirali kombinaciju kontracepcije i cjepiva protiv tetanusa s ciljem da se privremeno spriječi trudnoću (ta kombinacija nije imala trajni učinak na plodnost). Međutim, takva cjepiva korištena su samo u istraživanju, nikad u općoj uporabi. Kombinaciju cjepiva i kontracepcije razvio je Gursaran Prasad Talwar, prvi ravnatelj indijskog Nacionalnog instituat za imunologiju, a testirana je na 148 volontera 1992. i 1993. godine.

Istraživanje cjepiva za kontrolu rađanja ponovno je oživljeno 2006. godine, iako je tetanus zamijenjen E. coli. Međutim, ni takva kombinacija cjepiva i kontracepcije nije distribuirana za opću uporabu.

Teoriju o cjepivu za nepolodnost često je širila i poznata antivakserska organizacija Children’s Health Defense koju vodi Robert F. Kennedy Jr.  Koristila ih je i Katolička crkva u Keniji koja je 2014. godine širila neutemeljene tvrdnje da cjepivo protiv tetanusa može izazvati neplodnost kod žena, iako je cjepivo bilo sigurno te odobreno od Svjetske zdravstvene organizacije (BBC).

Kako navodi AFP, još ranije su kružili postovi koji navode da je Gates dodao “formulu neplodnosti” svakom cjepivu, te da je WHO okrivio Gatesa za širenje dječje paralize diljem svijeta. Potonje tvrdnje također je širio Kennedy Jr. koji je u jednom svom postu na društvenim mrežama naveo da  indijski liječnici krive Gatesa za epidemiju dječje paralize koja je “paralizirala 496.000 djece između 2000. i 2017.”, što također nije točno.

Više o dezinformacije koje se odnose na povezanost cjepiva i Gatesa možete pročitati  u ovom Faktografovom tekstu.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.