Razotkriveno

Ne, WEF ne zabranjuje prirodno začeće i sve bebe neće morati biti “uzgojene” u laboratoriju do 2030.

Svjetski ekonomski forum (WEF) je udruženje koje nema nikakve nadnacionalne ovlasti i ne može državama niti vladama narediti ništa.
Ilustracija: PublicDomainPictures from Pixabay

“WEF zabranjuje prirodno začeće: Sve bebe moraju biti uzgojene u laboratoriju do 2030!” naslov je članka (arhivirano ovdje) objavljenog na portalu “Istinom protiv laži” za koji je Faktograf u više navrata utvrdio da širi dezinformacije.

Članak je objavljen 9. lipnja, a prema podacima platforme CrowdTangle, na Facebooku je podijeljen 23 puta, ima 1 komentar i 6 ostalih reakcija.

“Tiranija se širi. Globalne elite na Svjetskom ekonomskom forumu sada poduzimaju korake za kontrolu genetskog materijala svakog djeteta koje se rodi na svijetu u budućim generacijama. Prema WEF-u, čovječanstvo će biti bolje opremljeno za suočavanje s izazovima budućnosti ako se nerođena djeca podvrgnu uređivanju gena kako bi se osiguralo da nemaju bolesti i invaliditeta, uključujući psihološke osobine koje elita ne odobrava. WEF postavlja temelje za preuzimanje svakog aspekta naših života. Nezadovoljna uređivanjem gena svih koji su se prijavili za eksperimentalni ubod mRNA, globalna elita sada prijeti da će urediti gene naše djece – prije nego što se uopće rode”, navodi se uvodno u tekstu.

People’s Voice poznat po širenju dezinformacija

Portal “Istinom protiv laži” je tekst u potpunosti preuzeo od portala The People’s Voice, a naslov članka u originalu na engleskom jeziku glasi: “WEF Bans Natural Conception: All Babies Must Be Lab-Grown by 2030”. Treba spomenuti da je portal The People’s Voice (ranije News Punch) poznat po objavljivanju dezinformacija koje je i Faktograf razotkrio kao netočne u više navrata. S obzirom na to da su poznati po objavi dezinformacija, svaku njihovu objavu potrebno je uzeti s dozom opreza.

Pretragom relevantnih izvora na internetu, kao i priopćenja na stranicama Svjetskog ekonomskog foruma, tvrdnje o tome da bi sve bebe trebale biti uzgojene u laboratoriju nije moguće pronaći.

Tvrdnjama da Svjetski ekonomski forum pokušava zabraniti prirodno začeće i pokušava kontrolirati genetski materijal djece bavila su se i tri fact-checking portala na engleskom jeziku – USA Today, Lead Stories i Logically. O ovoj dezinformaciji ranije je izvještavao i bosansko-hercegovački fact-checking portal Raskrinkavanje.ba.

Glasnogovornik WEF-a za USA Today je rekao da organizacija nikad nije iznijela takvu tvrdnju i da Svjetski ekonomski forum nema ovlasti nametnuti ovakvu ili bilo kakvu drugu naredbu suverenim zemljama.

“Organizacija nije naložila da se buduće bebe uzgajaju u laboratoriju niti pozvala na zabranu prirodnog začeća, istaknuo je glasnogovornik WEF-a Yann Zopf.

Hoće li bebe moći nastajati u laboratoriju?

“Uzgoj ljudskih beba od nule u laboratoriju mogao bi biti moguć za samo pet godina zahvaljujući novom otkriću. Sada su istraživači u Japanu koje financira WEF na korak od toga da budu u stanju stvoriti ljudska jajašca i spermu u laboratoriju ispočetka, bez potrebe za ljudskom spolnom reprodukcijom. Ova laboratorijski uzgojena ljudska jajašca i spermija će se zatim razviti u umjetnoj maternici. Profesor Katsuhiko Hayashi, japanski znanstvenik sa Sveučilišta Kyushu koji je već otkrio proces na miševima , vjeruje da ih dijeli samo pet godina od repliciranja rezultata na ljudima i dopuštanja eliti da provede svoje dugogodišnje snove o igranju boga s ljudima rasa”, navodi se dalje u tekstu.

Japanski znanstvenik i istraživač prof. Katsuhiko Hayashi sa Sveučilišta u Osaki za BBC je u ožujku ove godine potvrdio da je stvorio jajašca od stanica mužjaka miševa te da je istraživanje, koje je još u ranoj fazi, uključivalo pretvaranje muških XY spolnih kromosoma u ženske XX.

Kako ističe Hayashi, ta bi tehnika mogla pomoći neplodnim parovima u slučaju da žena ne može proizvesti vlastite jajne stanice, ali je napomenuo da je tehnologija još daleko od toga da postane dostupna kao tretman za neplodnost. Članak o ovom istraživanju objavljen je u znanstvenom časopisu Nature gdje se također navodi da nije sigurno hoće li se ova tehnologija moći prilagoditi za ljude.

Točno je, dakle, da su istraživači u Japanu provodili istraživanja oko ove teme. Međutim, japanski znanstvenik nigdje nije kazao da “vjeruje da ih dijeli samo pet godina od repliciranja rezultata na ljudima”. Baš naprotiv, Hayashi je za BBC poručio da “nije siguran je li tehnologija u ovoj fazi sigurna i prihvatljiva za ljude”.

Isto tako, nije točno ni da je Svjetski ekonomski forum financirao takvo istraživanje. Glasnogovornik WEF-a demantirao je te tvrdnje za USA Today.

“Ovakve lažne tvrdnje koriste se kako bi se diskreditirao važan posao koji Svjetski ekonomski forum radi kako bi se suočio s globalnim izazovima”, izjavio je Zopf.

Članak na portalu “Istinom protiv laži” ilustriran je tweetom koji se pripisuje Svjetskom ekonomskom forumu, a u kojem piše da je “prirodno rođenje zastarjeli i diskriminatorni čin nasilja”. Međutim, takav tweet nije moguće pronaći na WEF-ovom Twitter profilu, što je ranije istaknuo i PolitiFact.

Treba naglasiti da je Svjetski ekonomski forum (WEF) udruženje koje nema nikakve nadnacionalne ovlasti i ne može državama niti vladama narediti ništa. WEF i njegov čelnik Klaus Schwab predmet su mnogih teorija zavjere o kojima smo pisali i na Faktografu, o čemu više možete pročitati ovdje.

Zaključno, nema dokaza da Svjetski ekonomski forum “zabranjuje” prirodno začeće niti da će “sve bebe morati biti uzgojene u laboratoriju do 2030”. Tvrdnje je demantirao glasnogovornik organizacije, a internetskom pretragom relevantnih izvora takve se tvrdnje ne mogu pronaći. Također, suprotno tvrdnjama autora teksta, nije točno da je WEF financirao istraživanje u kojem su stvorena jajašca od stanica mužjaka miševa, a sami znanstvenici koji su radili na istraživanju potvrdili su da je to još daleko od faze primjene na ljudima.

S obzirom na sve navedeno, članak na portalu “Istinom protiv laži” ocjenjujemo netočnim.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.