Udruga

Sarajevo 2024. godine domaćin Global Facta

Global Fact, jedna od najvećih medijskih konferencija, idućeg ljeta održava se u Sarajevu uz podršku SEE Check mreže.

Sarajevo će u lipnju 2024. ugostiti Global Fact 11, kako je jučer objavio Poynter, institut za medijske studije s Floride (SAD).

Global Fact je najveća i najutjecajnija svjetska konferencija koja okuplja medijske redakcije posvećene fact-checkingu. Konferencija se u proteklih 10 godina održavala u velikim svjetskim centrima i gradovima kao što su London, Buenos Aires, Madrid, Rim, Cape Town, Oslo i Seul, a u njoj je sudjelovalo više od 3700 ljudi sa svih kontinenata.

Sarajevo će biti prvi grad u regiji Zapadnog Balkana koji će ugostiti Global Fact, a očekuje se da će konferencija okupiti između 500 i 600 medijskih profesionalaca/ki i sudionika/ca iz svijeta novinarstva, fact-checkinga, borbe protiv dezinformacija, akademske zajednice, informacijskih tehnologija i medijskih studija. Među istaknutim sudionicama i sudionicima prethodnih godina nalaze se dobitnica Nobelove nagrade, urednica Rapplera Maria Ressa, dobitnica Pulitzerove nagrade, povijesničarka Anne Applebaum; Bill Adair, profesor novinarstva na Sveučilištu Duke i jedan od pokretača IFCN-a, te urednici/e fact-checking redakcija u uglednim medijskim kućama, Glenn Kessler iz Washington Posta, Barbara Whitaker iz Associated Pressa i drugi. Na Global Factu su do sada sudjelovali/e i predstavnici/e brojnih online platformi kao što su Facebook, TikTok i Google.

Izlaganja i diskusije na konferenciji bit će fokusirane na izazove s kojima se danas susreću stručnjaci/kinje za provjeru činjenica, a koji uključuju načine korištenja umjetne inteligencije, dezinformacijske kampanje koje prate izbore te brojne druge teme značajne za suvremeno novinarstvo.

Organizator Global Facta je Međunarodna mreža za provjeru činjenica (IFCN), koju je 2015. godine pokrenuo Poynter institut. Lokalni partner i domaćin konferencije je Udruženje građana i građanki “Zašto ne”, organizacija koja vodi dvije istaknute fact-checking redakcije, Istinomjer i Raskrinkavanje, uz podršku regionalne mreže za provjeru činjenica SEE Check, u kojoj se nalaze Raskrinkavanje iz Crne Gore, Faktograf iz Hrvatske, Raskrikavanje i Fake News Tragač iz Srbije i Razkrikavanje iz Slovenije.

Fact-checkeri/ce iz BiH i cijele regije od početka su dio Međunarodne mreže za provjeru činjenica, i nalaze se među njenim osnivačima te neumorno rade da u svojim zajednicama promoviraju točne, visokokvalitetne informacije”, rekla je direktorica IFCN-a Angie Drobnic Holan.

“Veoma smo uzbuđeni što ćemo s IFCN-om raditi na organizaciji idućeg Global Facta u Sarajevu,” rekla je Tijana Cvjetićanin, voditeljica fact-checking programa u Udruženju “Zašto ne”. “Naša regija je godinama u prvim redovima borbe protiv dezinformacija i izuzetno nam je drago smo što će se sljedeće okupljanje naše zajednice desiti ovdje, u samom njenom srcu. Posebno smo zahvalni na prilici da sa ostalim redakcijama iz cijelog svijeta podijelimo duh solidarnosti i saradnje koji njegujemo kroz našu regionalnu mrežu SEE Check”, rekla je Cvjetićanin.

IFCN čini više od 140 medijskih redakcija koje su posvećene fact-checkingu i potpisnice su njegovog Kodeksa principa za suzbijanje dezinformacija. Ove redakcije dolaze iz 65 zemalja te svoje sadržaje objavljuju na 80 jezika. Zbog svog rada na promociji novinarstva zasnovanog na činjenicama, IFCN je 2021. godine nominiran za Nobelovu nagradu za mir.

Više informacija o datumu održavanja, prijavama i mogućnostima online sudjelovanja bit će objavljeno u narednom periodu. Kako je najavljeno, Global Fact 12 održat će se 2025. godine u Rio de Janeiru (Brazil).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.