Razotkriveno

Pampers ne sadrži “Morgelone”; prikazana vlakna na higijenskim potrepštinama nisu opasna

Morgeloni su navodno pronađeni i u pelenama. I dalje liče na vlakna koja kolaju zrakom, a koje se ni ne sumnjiči za uzrokovanje bolesti.
Izvor: Rosalia Ricotta, Pixabay

Društvenim mrežama širi se veliki broj videozapisa kojima se “dokazuje” da su pelene, ali i drugi higijenski artikli, zagađeni tzv. “Morgelonima” ili parazitima. Poput našeg ranijeg teksta o larvama u FFP2 maskama, i ovaj članak je dio serijala koji nastaje u suradnji s kolegama s Raskrinkavanja.ba, koji su se već pozabavili dijelom napisa o relativno novom infodemijskom trendu – Morgelonima.

Kako je u ovoj analizi detaljno objašnjeno, “bolest Morgellons” predstavlja kontroverzno medicinsko stanje o čijoj stvarnoj prirodi još uvijek ne postoji medicinski konsenzus. Dvije linije mišljenja u medicinskoj zajednici jesu da se radi ili o stanju psihičke prirode sličnom deluzionoj parazitozi ili o stvarnom kožnom oboljenju. Postoje istraživanja čiji nalazi podupiru oba ova stava, ali formalnog konsenzusa još uvijek nema.

Ono u čemu se mišljenja zagovornika oba pravca promatranja ovog stanja podudaraju jeste da ono, bez obzira na uzrok, izaziva ozbiljne simptome kod onih koji od njega pate. Najočigledniji simptom “oboljenja” od ovog medicinskog stanja jesu “vlakna koja eruptiraju iz kože”. Ipak, treba istaći da se “vlakna” ovdje navode kao simptom, a ne kao eventualni uzročnik ili način transmisije ove bolesti.

Sada, kad smo to raščistili, treba reći da i niz videa kojima se bavimo u ovom tekstu podsjećaju na već viđene “dokaze” da se Morgeloni nalaze u materijalima zaštitnih maski, testova na Covid-19, ali i higijenskih uložaka, vlažnih maramica i drugih proizvoda.

“Izgleda kao dlaka”, a po svemu sudeći i jest

Jedna korisnica Facebooka prikazuje mrvice i vlakna u dječjoj peleni tvrdeći da “u nove Pampers pelene ubacuju klice” djeci zato jer ne moraju nositi maske. Kada ih se potopi u vodu, navodi ova žena, “one ožive i počnu da se mrdaju”. (Video arhiviran OVDJE.)

Ja sam ovo nazvala klica jer ne znam kako se zovu ove bakterije ili ne znam što već… Postoje čak i u pelenama koje se u apoteci kupuju na komad… Mnogi su mi se smejali kada sam govorila za maske.. Nije mi bilo mrsko proveriti maske… Na PCR testu također postoji, u maskama, a sada i Pampers.

Nastavlja s prikazivanjem crnih točkica.

Crne tačke su učahurene i prilikom vlage, one ožive i ulaze u naša usta, organizam

I prikazuje i jednu, prema izgledu, dlaku.

Izgleda kao dlaka, golim okom se ne vidi. Plašim se da dodirujem rukom.

Zaključak je da su “krenuli su u napad i na malu decu koja nose pampers, jer ne koriste maske, ali zato koriste pampers, bilo koje marke”.

Pokušali su je razuvjeriti u komentarima, da se radi o vlaknima kakva se mogu naći u sličnim materijalima, no nije uspjelo.

Pokretni “Morgelon”

Među raširenim videima je i jedan koji je snimila majka, nakon što je na koži svoje bebe otkrila vlakna i zgrozila se (arhiviran OVDJE) te muškarac koji je sličnu stvar pronašao na licu svoje djevojke (arhiviran OVDJE), nakon što je nosila masku.

Ipak, najviše je pažnje izazvao video koji prikazuje vlakno koje se pomjera u peleni Pampers proizvodnje (arhiviran OVDJE). Najčešće ga prati tekst:

Dobra večer draga necenzurisana ekipo,
Jutros sam sinu skinuo pampers (brand pampers), opet sam primijetio crne niti na koži.
Uzeo jedan i stavio pod mikroskop.
Kretao se.
Nakon toga smo uzeli svježe pamperse i pregledali ih također;
Ovo je bio rezultat…

Ovu konkretnu snimku prati zvuk dubokog disanja, odnosno dahtanja, što smo već imali priliku vidjeti u ranijim pričama o Morgelonima. Je li to razlog pomjeranja niti, nije najjasnije. Ono što je zajedničko svim ovim navodima jest da se implicira kako je ovo način da se ova bolest pokušava proširiti populacijom koja nije obvezna nositi maske, ali i činjenica da nitko od snimatelja nije naknadno analizirao o kakvim se česticama, odnosno vlaknima radi.

Pa čak ni korisnik Twittera koji temeljem objavljenih fotografija niti tvrdi da su u “hemijsko-biološki rat” uključeni i “hirurška maska, štapići za uši, ženski uložak, vlažna maramica za bebe”.

Nemoguće je pomiješati vlakna sa živim bićima

Sporni materijal, dakle, ne vidimo pod mikroskopom i stoga ne možemo razaznati radi li se o živim bićima kao što se tvrdi ili o ostacima tkanine ili mrvicama. Kako je za njemački Correctiv izjavio Mark Benecke, stručnjak za biološke tragove, forenzičar i kriminalni biolog, važno je zaviriti detaljnije.

Svako živo biće mora imati određene organe, naprimjer, svaki život treba neku vrstu usta, životinjama su potrebni mišići za kretanje, biljke se sastoje od određenih vlaknastih komponenata, mnoga stvorenja imaju male dlake ili čekinje itd.

Tokom ranijeg mikroskopskog promatranja tamnih vlakana – koja pod velikim uvećanjem izgledaju plavičasto, a pripisivana su Morgelonima – Benecke nije pronašao ništa od toga. Slično je izjavila i znanstvena suradnica na Institutu za opštu i fizičku hemiju u Beogradu Marina Jovanović:

Nije moguće pomešati vlakna sa živim organizmima. Vlakna imaju ponavljajući obrazac, znamo kako to izgleda, tako da to nisu mikrobi.

Neće nam ništa

Podsjetimo da AFP u svojoj analizi sličnih navoda o Morgelonima citira Janu Nebesarovu, docenticu u laboratoriji za elektronske mikroskopije u Biološkom centru Češke akademije znanosti.

Najverovatnije se radi o komadima tkanine – bilo od odeće koju nosi osoba koja eksperimentiše ili od zastora ili tepiha u sobi. Vazduh je prepun ovih fragmenata tkanine koji slobodno lebde zajedno sa polenom, plesni, delovima mrtvih ćelija naše kože, mikroskopskim komadićima zemlje itd… Maska ili (štapić za Covid-19) test može da sadrži niti koje su tamo dospele tokom proizvodnog procesa ili tokom rukovanja neposredno pre nego što je trebalo da se koriste. U svakom slučaju nisu opasne za zdravu osobu, to su stvari koje udišemo svakog dana i naš trepavičasti epitel, koji oblaže naš respiratorni sistem, vrlo dobro zna kako da se dobro nosi sa tim stranim mikroskopskim česticama

Pomjeranje se najjednostavnije može objasniti kretanjem zraka, odnosno puhanjem ili kroz fenomen statičkog elektriciteta. Njega može izazvati primicanje različitih stranih predmeta vlaknu. Vlakna kakva se mogu naći na higijenskim potrepštinama, čak i kada su druge boje, ne mogu nauditi ljudima, budući da slična vlakna koja se kreću zrakom, udišemo svakodnevno i s njima smo neprestano u dodiru.

P&G: Nismo primijetili povećanje pitanja o sastojcima u Pampers pelenama

Među prozvanijim proizvođačima je Procter & Gamble, odnosno njihove Pampers pelene. U P&G-ju nam kažu da do našega upita, kroz potrošačku liniju i kroz media clipping, nisu zamijetili povećanje pitanja o sastojcima u Pampers pelenama, odnosno o navodima da sadrže strana tijela koja mogu naškoditi bebama.

Na temelju najprenošenijeg videozapisa, onoga koji prikazuje “pokretni Morgelon“, proveli su, navodi, temeljitu istragu u Hrvatskoj i Njemačkoj kako bi razumjeli uzrok prikazanog problema.

“Međutim, kako nismo u mogućnosti kontaktirati potrošača koji je objavio videozapis, nismo mogli obaviti detaljniju istragu kao što to obično radimo u ovim slučajevima”, navodi Neven Kružljak iz P&G-ja, navodeći da nezadovoljstvo potrošača ovog tipa mogu tumačiti tek kao izolirani slučaj, jer pritužbe nisu zaprimili. Nastavlja da su do sada imali tek iskustva da su neželjeni sadržaji u pelenama završavali ondje zbog neadekvatnog skladištenja. Za primjer navodi pronalazak ličinki moljaca, za koje bi se utvrdilo da su se ugnijezdile nakon smještanja pakiranja pelena uz hranu – u trgovini ili kod kuće.

U P&G-ju navode da im je teško komentirati ovakve videe u nedostatku konkretne pelene za ispitivanje i pod pretpostavkom da je snimka koja se vidi na društvenim mrežama iskren prikaz stanja pelene.

Bez komentara na Morgelone kao takve

Kružljak također naglašava da provode “robusne postupke osiguranja kvalitete na svakom koraku našeg proizvodnog procesa” i “holistički pristup” kako bi osigurali kvalitetu proizvoda prije nego on dođe do potrošača. Na upit o kakvim se postupcima radi, nabraja:

  1. Pampers materijali pažljivo se biraju i ocjenjuju na bazi njihove sigurnosti i učinkovitosti. Materijali su strogo kvalificirani prije upotrebe u Pampers pelenama, uključujući provjeru potencijalnih nečistoćama.
  2. Sastavljanje materijala – djelujemo u skladu s najvišim standardima kvalitete koje je potvrdila međunarodno priznata organizacija kako bismo osigurali “Pampersovo obećanje” kroz čitav proizvodni proces – npr. naše proizvodne linije osmišljene su tako da minimiziraju nečistoće – potrebno je samo nekoliko sekundi da se kombiniraju sve različite sirovine i pelena zatvori u ambalažu. Proizvodni proces ima provjeru kvalitete u svakoj fazi proizvodne linije. Proizvodna linija je “zatvoreni” pretvarač što znači da pristup proizvodu nije dostupan tijekom proizvodnog procesa – linije su otvorene samo za čišćenje i održavanje. Tijekom cijelog postupka održavamo svakodnevnu vrhunsku kvalitetu uz stroge zahtjeve osobne higijene poput pranja ruku i odjeće.
  3. Konačni proizvod – 100% sljedivo – napredni postupak sljedivosti proizvoda omogućuje nam praćenje i analizu proizvoda koji se stavljaju na tržište.

Nisu se upuštali u optužbe za “podmetanje” Morgelona, ni u pretpostavke znanstvenika da se na videima zapravo vide vlakna i nečistoće koje inače cirkuliraju zrakom, usprkos direktnom upitu o tome. Ponavljaju tek da su svi sastojci 100% sigurni, klinički testirani na sigurnost i kompatibilnost s kožom, a da su pelene proizvedene i pakirane pod strogom kontrolom te se stoga mogu pouzdano koristiti. Potrošačima poručuju da ih kontaktiraju u slučajevima bilo kakvih pitanja putem telefona ili e-pošte.

Ovaj članak nastao je u suradnji s portalom Raskrinkavanje.ba, Faktografovim partnerom u regionalnoj SEECheck mreži.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.