Razotkriveno

Lažna nagradna igra na lažnom profilu radijske voditeljice Ivane Mišerić

Otvoreni radio je na svom Facebook profilu upozorio čitatelje da ne nasjedaju na prevaru te da ne daju svoje podatke.
Foto: HINA/ XOXO/ ua

Na lažnom profilu radijske voditeljice Ivane Mišerić objavljena je lažna nagradna igra (arhivirano ovdje) u sklopu koje 20 korisnika Facebooka navodno može osvojiti 1000 eura.

⚡️* POBJEDA * POBJEDA * POBJEDA *⚡
Bok svima..!!
Nasumično ću odabrati ljude na Facebooku. Blisko smo surađivali s našim sponzorima kako bismo odabrali 20 sretnih dobitnika od 2015. do 2024. koji će dobiti:
“POSEBNA NAGRADA 1000€ ?”
ℹ️ EKSKLUZIVNO!
SAMO ZA 20 ODABRANIH DOBITNIKA
KAKO DO NAGRADA:
⭐️ 1. Lajkajte, pratite i dijelite I dodajte me za prijatelja
⭐️ 2. Posjetite moju službenu stranicu: https://rb.gy/8c5ikg
⭐️ 3. REGISTRIRAJTE SE i PRIJAVITE SE na našoj sponzorskoj stranici
⭐️ 4. Pošaljite dokaz o svojoj registraciji (Screenshot) u rubrici komentara ili privatnoj poruci.
⭐️ 5. Pošaljite email s kojim ste se registrirali zajedno s brojem telefona na koji vas se može kontaktirati putem privatne poruke
✅ Pričekajte postupak za ponovnu provjeru vaše registracije.
*Nagrade će biti poslane 10-15 MINUTA nakon što je registracija dovršena i proglašena važećom, a zatim ćemo vas kontaktirati da potvrdimo isporuku vaše nagrade.
? Hvala svim našim slušateljima, gostima, prijateljima i partnerima koji su 2023. učinili jednom od naših najuspješnijih godina ikada!!
I hvala svim stranama i sponzorima koji su doprinijeli da ovaj trenutak bude sretan. ?
? NE PROPUSTITE, preuzmite sada!
Uvjeti korištenja primjenjuju se.
Čestitamo pobjednicima!??

Screenshot/Facebook

Nagradna igra je objavljena 9. siječnja. Na vizualu uz tekst piše “REGISTRIRAJTE SE I OSVOJITE NAGRADU OD 1000 €”.

Otvoreni radio: Lažni profil Ivane Mišerić

Međutim, taj profil nije pravi profil radijske voditeljice Mišerić niti se radi o pravoj nagradnoj igri, a potvrdili su to i u objavi na službenoj Facebook stranici Otvorenog radija.

“LAŽNI PROFIL: https://www.facebook.com/nur.h.harahap.5. Ekipa, molimo vas da prijavite lažni profil od Ivane Mišerić i da ne nasjedajte na poziv na nagradnu igru i nagrade. Profil je fejk i ne dajte nikome vaše podatke. HVALA! Nikada vas voditelji neće osobno kontaktirati putem društvenih mreža radi slanja podataka. #oprez #prijava #lazanprofil #scam #otvoreniradio”, ističu s Otvorenog radija.

Na lažnom profilu navodi se i link na koji korisnici trebaju kliknuti kako bi se registrirali, a koji ustvari služi za prikupljanje osobnih podataka građana, kao i podataka o kreditnim karticama. Kako bi povećali vjerodostojnost prevare, prevaranti su se potrudili vjerno iskopirati pravi profil radijske voditeljice. Ispunili su sve podatke o profilu, na njega dodali puno fotografija i antidatirali više objava koji se nalaze i na pravom profilu.

U ovoj vrsti prevare radi se o takozvanom phisingu odnosno mrežnoj krađi podataka. Kako se navodi na stranicama CARNetaphishing (varijanta engleske riječi za pecanje, fishing) je vrsta socijalnog inženjeringa koja se odnosi na prijevare, kojima se služe zlonamjerni korisnici šaljući lažne poruke koristeći pritom postojeće internet servise. Riječ je o kriminalnoj aktivnosti. Koristeći razne načine manipulacije, kriminalci od korisnika pokušavaju prikupiti povjerljive podatke (korisnička imena, lozinke, podaci s kreditnih kartica i sl.). Kako ističu, društvene mreže posebno su opasne jer podaci prikupljeni sa njih mogu poslužiti za krađu identiteta, ali i zbog činjenice da poruke dobivene od prijatelja, kojima su kompromitirani (oteti) računi, imaju određeni kredibilitet.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Lažni nagradni natječaji česta praksa

Na društvenim mrežama često se pojavljuju lažne stranice trgovačkih lanaca i tvrtki koje nude poklone, a “poklanjaju” se različite stvari – od mobitela, hladnjaka, do novca, automobila pa čak i kućica. Potrebno je samo javiti se organizatoru “nagradnog natječaja”, a cilj je naravno prijevara, odnosno krađa podataka. O takvim prijevarama Faktograf je pisao u više navrata.

Internetski prevaranti korisnicima društvenih mreža obećavaju vrijedne nagrade, a zapravo ih pokušavaju opljačkati. Nekima je namjera od korisnika pokušati izvući novac, drugi preferiraju krađu osobnih podataka.

Više o tome kako se putem lažnih Facebook profila i stranica varaju korisnici ove društvene mreže pisali smo ovdje, a o tome kako internetski prevaranti iskorištavaju društveno zanemarivanje starijih osoba pisali smo ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.