Razotkriveno

Kako je nastala bizarna teza da je Alex Soros otvoreno pozvao na ubojstvo Donalda Trumpa

Soros je samo podijelio članak The Atlantica, a potom su desni portali zbrojili novčanice u ilustraciji i iznijeli suludu teoriju.
Foto: Hina/ EPA/MICHAEL REYNOLDS

Facebook profil Provjeri.hr 23. siječnja objavio je post (arhivirano ovdje) s linkom na članak istoimenog portala (arhivirano ovdje) s naslovom Alex Soros poziva na ‘eliminaciju’ Donalda Trumpa.

“Alex Soros, sin Georgea Sorosa, je u nedjelju otvoreno pozvao na ubojstvo Donalda Trumpa, upozorivši da je šansa da Trump postane predsjednik prevelik rizik da bi je globalisti zanemarili”, stoji na početku teksta portala Provjeri.hr.

Potom navode da je “Soros podijelio objavu krajnje ljevičarskog The Atlantica, koja prikazuje rupu od metka i iznos od 47 dolara“, dok je u statusu napisao: “Prošle godine su kriza kriminala i inflacije uglavnom nestale. Kao i vodeće teorije o tome što ih je uzrokovalo“.

Točno je da je sin finantropa i osnivača Fondacije Otvoreno društvo Georgea Sorosa, Alex Soros, na svom profilu na društvenoj mreži X (bivšem Twitteru) (arhivirano ovdje) podijelio članak američkog portala The Atlantic (arhivirano ovdje) objavljenog 18. siječnja pod naslovom “Velika normalizacija”, a u statusu je naveo podnaslov iz tog teksta, kao što je i napisano u članku portala Provjeri.hr.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Rupe od metka i dolari simboliziraju kriminal i inflaciju

No, netočno je da je tom objavom Alex Soros na bilo koji način, a posebno ne “otvoreno” pozvao na ubojstvo Donalda Trumpa. U Sorosovom statusu je vidljiva naslovna fotografija iz članka na kojoj se nalazi kolaž koji sadrži rupu od metka u staklu i dolarske novčanice. Time je portal The Atlantic želio ilustrirati teme o kojima su pisali u članku, odnosno rupu od metka za kriminal i dolare za inflaciju, što je česta praksa mnogih internetskih portala.

Kako je došlo do bizarnog zaključka da je tim statusom Soros otvoreno pozvao na Trumpovu eliminaciju, Provjeri.hr otkriva u nastavku teksta, pozivajući se na thegatewaypundit.com.

Apsurdnu tezu konstruirali američki desničarski portali

Kao što u svom članku otkriva Provjeri.hr, izvor za njihovu tezu da je tim statusom na društvenoj mreži Alex Soros pozvao na ubojstvo Trumpa je članak američkog desničarskog portala The Gateway Pundit. Taj je portal 21. siječnja objavio članak (arhivirano ovdje) naslovljen: “Alex Soros tweetao rupu od metka i 47 – direktnu nasilnu prijetnju Donaldu Trumpu!” U članku su prenijeli i screenshot Soroseva statusa s društvene mreže X. Prije njih toga dana je tezu o nekakvom pozivu na ubojstvo, kao što to navodi Gateway Pundit u svom članku, iznio američki desničarski konzervativni blog – The Conservative Treehouse.

Oni su, pak, 21. siječnja, objavili (arhivirano ovdje) da je Soros preko Twittera poslao uznemirujuću poruku. “Suptilno poput bacanja cigle kroz prozor ljevičarski milijunaš je objavio fotografiju ‘rupe od metka’ i ’47 dolara’. Predsjednik Trump će biti 47. predsjednik SAD-a“, navodi The Conservative Treehouse uz screenshot statusa Alexa Sorosa.

Na tom su blogu očito kolaž iz teksta The Atlantica shvatili kao kriptiranu poruku, odnosno, prijetnju ubojstvom potencijalnom 47. predsjedniku SAD-a. Do brojke 47 su došli zbrajajući iznos novčanica na fotografiji iz članka The Atlantica. U takvom stvaranju teze, desničarski blog je već zaključio da će Trump biti 47. američki predsjednik, iako mu još, do osvajanja te funkcije, predstoji bitka za stranačku republikansku nominaciju i sraz s, prema svemu sudeći, aktualnim predsjednikom Joeom Bidenom, odnosno kandidatom Demokratske stranke.

Soros nije birao fotografiju, a Trumpa nije niti spomenuo

U toj bizarnoj priči o pozivu na eliminaciju Donalda Trumpa, Alex Soros našao se samo zbog činjenice da je podijelio članak s tom naslovnom fotografijom iz The Atlantica. Podsjetimo, on nije sam birao tu fotografiju, već su to napravili urednici The Atlantica, dok Soros u statusu nije napisao ništa o Donaldu Trumpu, nego je samo kopirao podnaslov teksta koji tematizira pad kriminala i inflacije prošle godine u SAD-u.

Ukratko, kronologija kako je nastala netočna teza iz teksta Provjeri.hr je da je portal The Atlantic objavio tekst o kriminalu i inflaciji u SAD-u, a za naslovnu fotografiju stavili su kolaž rupu od metka i dolarske novčanice. Taj članak s tom istom fotografijom i statusom u kojem se ne spominje Donald Trump na svom je profilu podijelio Alex Soros. Potom su američki desni portali zbrojili novčanice na fotografiji i zaključili da je rupa od metka poruka 47. predsjedniku SAD-a, a smatraju da će to na izborima u studenom postati Donald Trump. U završnom činu su zaključili da je tom fotografijom i statusom Alex Soros, koji fotografiju nije izabrao, a ni u statusu spomenuo Trumpa, otvoreno pozvao na njegovu eliminaciju.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.