Razotkriveno

Donald Trump nije Nancy Pelosi poslao pismo s tajnom uvredljivom porukom

Donald Trump je, zaista, Nancy Pelosi u prosincu 2019. poslao oštro intonirano pismo, ali u njemu nije bila skrivena psovka.
Foto: Hina/EPA/ALLISON DINNER

Na društvenim mrežama korisnici objavljuju lažno pismo s datumom 20. prosinca 2019. godine, koje je, kako se tvrdi, Donald Trump poslao Nancy Pelosi. Korisnici tvrde da pismo, kada se pročitaju prva slova redova, sadrži uvredljivu poruku: “Fuck you cunt” (arhivirano ovdje).

U naznačeno je vrijeme, podsjetimo, Donald Trump bio na kraju svog predsjedničkog mandata, a Nancy Pelosi obnašala je dužnost predsjednice Zastupničkog doma Sjedinjenih Država. Aktualan je bio proces Trumpovog opoziva i američki predsjednik, uistinu, je 17. prosinca 2019. godine šefici Zastupničkog doma poslao oštro pismo, u kojem je optužuje za kršenje zakletve, Ustava i najavu otvorenog rata američkoj demokraciji (arhivirano ovdje). Dakako, u tom pismu nema “skrivenih poruka”, točnije “skrivene” psovke kakva se nalazi u lažnom pismu.

Na dan 20. prosinca 2019. godine – samo jedan dan nakon što je u Zastupničkom domu izglasan Trumpov opoziv – predsjednica Zastupničkog doma Pelosi pismeno se obratila predsjedniku, pozivajući ga da se 4. veljače obrati Kongresu i govori o stanju nacije, što je redovita godišnja procedura. Lažno pismo sa psovkom pojavilo se na društvenim mrežama kao navodni Trumpov odgovor na taj poziv Nancy Pelosi. Međutim, američki mediji u izvještajima o Trumpovom odgovoru ne spominju nikakve kontroverze.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

O lažnom Trumpovom pismu upućenom Nancy Pelosi 23. prosinca 2019. godine pisao je američki portal Truth or Fake. Novinari su utvrdili da se na web stranicama Bijele kuće (WhiteHouse.gov) takvo pismo ne može naći, niti su američki mediji o njemu izvještavali, što bi zasigurno bio slučaj da je američki predsjednik uistinu poslao uličarsku poruku šefici Zastupničkog doma.

O pismu je pisao i portal Snopes, također sa zaključkom da je pismo lažno. Novinari Snopesa također su utvrdili da pismo nije objavljeno na stranicama Bijele kuće, odnosno istaknuli da relevantni mediji o njemu nisu izvještavali.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.