Razotkriveno

Stara snimka ne dokazuje da Teksas šalje tenkove na granicu s Meksikom

Snimka kojom se navodno dokazuje ta teza objavljena je na društvenim mrežama još krajem listopada 2018. godine.
Foto: Hina/ EPA/Adam Davis

Na Facebook profilu hrvatskog privatnog korisnika 29. siječnja ove godine objavljen je video koji prikazuje prijevoz vojnih vozila (snimka arhivirana ovdje), dok na snimci stoji opis: “Teksas šalje tenkove na granicu“.

No, nije točno da američka savezna država Teksas šalje tenkove na granicu, dok priložena snimka, koju se može pronaći na internetu objavljenu prije nekoliko godina, tu tezu ne dokazuje. Najvjerojatniji povod za širenje ove dezinformacije je aktualni politički sukob te savezne države i američke Vlade, odnosno administracija američkog predsjednika Joea Bidena.

Politički sukob oko kontrole granice

Kao što je Faktograf pisao početkom veljače, Teksas, odnosno republikanski guverner te savezne države Greg Abbott, trenutno vodi bitku s Bidenovom administracijom oko prava na kontrolu granice između SAD-a i Meksika, a spor se zaoštrio u prvoj polovici siječnja nakon tragične pogibije migranata, majke s djecom, na rijeci Rio Grande, u blizini teksaškog grada Eagle Pass.

Teksaške vlasti od 2021. omotavaju kilometre žice duž obala Rio Grandea u sklopu Operacije Lone Star, inicijative guvernera Abbotta vrijedne više milijardi dolara. Više od 90 milja (oko 144 kilometara) žice s oštrim rubovima razmotano je diljem južnog Teksasa. Na rijeci su također postavljene plutajuće barijere. Vrhovni sud SAD-a je 22. siječnja izglasao odluku u korist ovlasti federalne vlade da ukloni kontroverznu žicu duž granica u Teksasu. Unatoč tome, tvrdokorni republikanac Abbott intenzivira svoje planove da pokuša ograditi dijelove američke granice s Meksikom.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Snimka je kolala internetom još 2018. godine

U statusu se netočno navodi da Teksas šalje tenkove na granicu, a snimka kojom se to “dokazuje” nije snimljena u jeku trenutačnog sukoba s federalnim vlastima SAD-a.

Najstariju objavu snimke iz statusa pronašli smo još 2018. godine. Snimka je tada objavljena na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru (arhivirano ovdje). Objavljena je na profilu naziva @realJoelFischer objavljena je 31. listopada 2018. godine. Uz video stoji i opis koji bi u prijevodu na hrvatski značio da se tadašnji američki predsjednik Donald Trump misli ozbiljno jer je vlak s vojnom opremom poslao iz Arizone na jug. Sudeći po ostalim objavama istog korisnika, riječ je o pristaši sadašnjeg potencijalnog republikanskog kandidata za američke predsjedničke izbore, a tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

U vrijeme svojeg predsjedničkog mandata Trump je slao vojne trupe na granicu s Meksikom o čemu je u listopadu 2018. godine pisao Reuters. Međutim, nema niti jednog relevantnog izvora da je tada na granicu slao tenkove. U tom tekstu navode se izjave neimenovanih američkih dužnosnika koji su kazali da će vojnici samo pomagati u pomoćnim poslovima na granici, kao što je gradnja šatora i barikada te prevoženje graničara na lokacije diljem granice. Tada je rečeno da neće obavljati graničarski posao, odnosno naoružani patrolirati na granici. Najave o slanju vojske na granicu s Meksikom Trump je davao uoči izbora za američki Senat 2018. godine, što su mnogi smatrali kao politički potez za mobilizaciju republikanskih glasača na temi migracija.

Prijevoz vojne opreme željeznicom u SAD-u nije rijetkost

Kao što smo već naveli, snimka iz statusa na Facebooku objavljena je uoči tih izbora 2018. godine. Na njoj se vide željeznički vagoni koji prevoze vojnu opremu. Veliki dio te opreme u vlasništvu vojske je označen slovima DODX. Osim nje, također se koriste oznake USNX (Mornarica), USAX (Vojska) i druge. Točnu lokaciju i vrijeme nastanka snimke nismo uspjeli utvrditi, ali je nedvojbeno da je ona nastala prije aktualnog sukoba oko granice te da ne prikazuje slanje tenkova na granicu s Meksikom s obzirom da tenkove na granicu s Meksikom nitko nije niti poslao.

Vojska Sjedinjenih Država koristi željeznice već dugi niz godina te se na internetu mogu pronaći mnoge snimke takvih željezničkih kompozicija. Na snimci iz statusa vidi se prijevoz koji je obavila željeznička kompanija Union Pacific čiji je logo štit u plavo-crveno-bijeloj boji s plavim krilima. Na fotografija se nalazi konkretna lokomotiva iz snimke s oznakom 7125.  Union Pacifik i sam na svojoj web stranici navodi da godišnje prevozi tisuće kompozicija s vojnom opremom.

Teksaški Odjel za obranu: Ne šaljemo tenkove na granicu

Predmetna snimka nije jedini slučaj širenja netočnih informacija da se šalju tenkovi na granicu Teksasa s Meksikom u kojoj se kao dokaz koriste snimke prijevoza vojne opreme. Na društvenim mrežama Instagram i X je 27. i 28. siječnja objavljenja još jedna snimka prijevoza vojne opreme željeznicom uz koju se navodi da je Teksas poslao tenkove na granicu.

Međutim, USA Today je u svojoj ocjeni točnosti napisanoj 7. veljače utvrdio kako informacija o prijevozu tenkova na granicu nije točna. Kako je pisao USA Today, taj je video snimljen u Teksasu, ali vojna oprema nije poslana prema granici s Meksikom. “Teksaška Nacionalna garda ne šalje tenkove na granicu”, kazao je za USA Today glasnogovornik Odjela za obranu Teksasa. Također, stručnjaci su za taj medij naveli da je prijevoz vojne opreme na području Teksasa svakodnevna pojava.

Zaključno, nije točan navod iz statusa da Teksas šalje tenkove na granicu s Meksikom, a da to dokazuje priložena snimka. Teksaški Odjel za obranu je za USA Today potvrdio da se tenkovi na granicu ne šalju, dok je predmetna snimka kolala internetom još 2018. godine i nema nikakve veze s trenutnim sukobom američke savezne države Teksas i administracija američkog predsjednika Joea Bidena oko kontrole granice.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.