Razotkriveno

Biden nije na proslavi Dana D pokušao sjesti na nepostojeću stolicu

Duža snimka otkriva da je iza Bidena bila stolica na koju je sjeo. No, društvenim mrežama se proširila skraćena snimka od 13 sekundi.
Foto: Lou Benoist / POOL / AFP

Prošlog su se tjedna na 80. godišnjici Dana D velike vojne operacije, savezničkog iskrcavanja u Normandiju, koja je označila početak oslobođenja zapadne Europe od nacističke okupacije – zapadni svjetski čelnici okupili u Francuskoj. Među njima je bio i američki predsjednik Joe Biden, čiji govor nije pretjerano odjeknuo internetskim okruženjem, u odnosu na njegov navodni gaf.

Istog je dana, 6. lipnja 2024. godine, među korisnicima društvenih mreža na engleskom jeziku počeo kružiti video koji pokazuje Bidena kako pokušava sjesti na “nepostojeću stolicu” (1, 2). Taj je sadržaj nedugo nakon toga preuzelo nekoliko portala iz regije (Vijesti.ba, Nezavisne novine, Slobodna Bosna, Glas Krajine).

“U trenutku kada je trebalo da počne govor sekretara odbrane SAD Lloyda Austina, Biden se sagnuo kao da hoće da sjedne na stolicu iza njega, koje u stvari nije bilo.

Dok je stajao u toj ‘polusjedećoj’ pozi muzika je odjednom stala, a sa zvučnika se čula najava za Austinov govor.

‘Zamrznuti’ Biden se malo pridigao, a onda se opet pogrbio kao da i dalje pokušava da sedne. Na snimku se naizgled vidi i kako mu prva dama, koja je rukom prekrila usta, daje instrukcije, dok Macron sa druge strane mirno stoji”, navodi portal Glas Krajine u članku objavljenom 8. lipnja 2024. godine.

Screenshot/Facebook

Video navodnog Bidenovog novog gafa koji se masovno dijeli na društvenim mrežama traje tek 13 sekundi, što je, u ovom slučaju, bitna informacija.

Biden je ipak sjeo na stolicu

Videozapis u objavi na društvenim mrežama prikazuje Bidenovo rukovanje s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, nakon čega on zauzima lagani nagib i priprema se sjesti. Novinska agencija Reuters prenosila je uživo taj događaj, a cijeli videozapis od 4 i pol sata dostupan je na njenom YouTube kanalu. Na tom se videu, vide stolice, kao i to da Biden, u konačnici (u četvrtom satu videa i 16 minuta), sjeda na jednu od stolica.

Biden (81), koji je u utrci za drugim mandatom, često je na meti kritika, poruga i dezinformacija zbog svoje starosne dobi. Kako je pisao AFP Fact Check, koji je utvrdio da su gore navedeni sadržaji netočni, radi se o “najnovijoj dezinformaciji osmišljenoj da se 81-godišnjeg Demokrata okarakterizira kao senilnog, zbunjenog i nesposobnog voditi naciju uoči predsjedničkih izbora u studenom”.

Ovaj viralan video provjerili su brojni portali specijalizirani za promjenu činjenica (1, 2, 3, 4) i svi su zaključili da je video namjerno izrezan kako bi se plasiralo dezinformaciju o Bidenovom nesmotrenom potezu. Isto zaključujemo i mi. Biden nije pokušao sjesti na “nevidljivu stolicu”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.