Tjedni retrovizor

Dezinformacijsku kampanju o ruskom financiranju predsjednika Zorana Milanovića prekinula je SOA

Dragan Primorac 12. listopada: "Dokazi se skupljaju i treba vrijeme da se to skupi", Dragan Primorac 16. listopada: "I danas sam prikupljao dokaze dok sam putovao do Zagreba, čitao sam novine."
Hina

“Idemo pogledati dokaze, dokazi se skupljaju i treba vrijeme da se to skupi, ja u to ne ulazim. (…) Ali evo, nije li čudno da je od početka rata u Ukrajini njegovo ponašanje potpuno u suprotnosti svih saveznika, njegova proruska orijentacija, a imali smo Domovinski rat u Hrvatskoj. Zbog čega?”, upitao se Dragan Primorac, predsjednički kandidat HDZ-a 12. listopada, nakon što su ga novinari zamolili za komentar izjava koje su stizale iz redova HDZ-a.

Protekli tjedan obilježile su, naime, vrlo teške optužbe na račun predsjednika Zorana Milanovića – da ga, ni više ni manje, financiraju Rusi.

Kampanju pokrenuo ministar vanjskih poslova

Kampanju je u petak 11. listopada pokrenuo ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman sa svojim uobičajeno nejasnim “očito možda”.

“Njegovu kampanju očito financiraju možda i neki ruski izvori, predmnijevamo s obzirom na njegovo ponašanje”, izjavio je Grlić Radman na konferenciji koju je sazvao u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i s koje je pozvao na smjenjivanje predsjednika Milanovića, iako mu do istjeka mandata preostaje svega par mjeseci.

Slično je potom ustvrdio i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković koji je, gostujući u Studiju 4 HRT-a rekao da postoje “vrlo jasne indicije da kampanju predsjednika Zorana Milanovića financira Rusija odnosno ruski kapital”.

Primorac je nastavio liniju zadanu iz stranke koja ga je kandidirala za predsjedničke izbore.

Potom je ovotjedni Nacional izašao s naslovnicom na kojoj se, pozivajući se na “izvore bliske Primorcu”, navodi da Primorac namjerava podnijeti kaznenu prijavu protiv ruskih trolova koji su plaćeni kako bi njega ocrnili lažima u komentarima ispod tekstova na portalima te tako pomogli Milanoviću. U opremi teksta se navodi kako “Primorac sve vidi kao dio velike međunarodne zavjere u kojoj sudjeluju i ruski hakeri, ali i neimenovani Milanovićevi američki savjetnici, te sumnja da je dio novca za tu operaciju osigurala srpska BIA”. U tekstu se spominje kako “Primorac i njegov tim znaju punu istinu. Milanović ima dečke koji to rade, ali on nije upućen u operativu”, a kao “ključni mozak te operacije” navodi se Milanovićev glasnogovornik Nikola Jelić i “neki Milanovićevi američki savjetnici”. Dio novca, navodi se, omogućila je srpska BIA, a dio general Ivan Čermak, a “najizravnija veza je”, kako se navodi, ali se ne precizira njena uloga, predsjednička kandidatkinja “Aurora Weiss koja radi za Dodika”.

Primorac nije pod svojim imenom želio za Nacional komentirati te navode.

Primorac: Neistine se šire vrlo brzo

Dan kasnije mediji su od samog Primorca saznali odakle mu dokazi za sugestije da Milanovića financira ruski kapital.

“I danas sam prikupljao dokaze dok sam putovao do Zagreba, čitao sam novine. Na te dokaze mislim, to je početak i kraj svega. Svaka institucija u RH radi svoj posao, ja se ne bavim time, to nije u mojoj nadležnosti, to je početak i kraj cijele priče.”

“Nitko od nas nije rekao o postojanju ili nepostojanju dokaza, time se bave institucije”, ustvrdio je, ali je, bez trunke samokritike dodao i: “Neistine se šire i ustanove vrlo brzo, morate gledati svaku riječ i reagirati brzo.”

Sve njih, naime, demantirala je SOA kojoj se u ime Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost obratio predsjednik Odbora, SDP-ov Ranko Ostojić.

Ostojić: Odgovor SOA-e bio je kategorički negativan

Ostojić je rekao da je 14. listopada zatražio od SOA-e da odgovori jesu li točne informacije da Rusi financiraju kampanju predsjednika Milanovića te prikuplja li netko dokaze već dvije godine od početka sukoba u Ukrajini o tome da bi Rusi na bilo koji način financirali predsjednika.

Rekao je kako je odgovor SOA-e na pitanje financiraju li Rusi Milanovićevu kampanju bio kategorički negativan. “Ono što smo tražili, to smo dobili. Oni koji su za to zaduženi vrlo su konkretno na to odgovorili i to više nije pitanje za mene, nego za one koji obnašaju vrlo odgovorne funkcije u državi, od ministra vanjskih poslova pa do ovih koji bi trebali biti kandidati za predsjednika, da ne šire lažne informacije”, rekao je Ostojić.

Dodao je da su na konkretna pitanja dobili doslovno dvije rečenice odgovora. To je sasvim dovoljno i samo govori o tome na koji se način ponašaju oni koji takvo nešto šire i govore, ustvrdio je. Naglasio je da se ne prikupljaju nikakvi dokazi da predsjednika financiraju Rusi i da onaj tko je o tome govorio ne govori istinu, aludirajući na izjavu Dragana Primorca.

Odgovor SOA-e u svom izvornom obliku nije prezentiran javnosti, ali je Ostojić o njemu izvijestio dužnosnike i na ovotjednoj uzavreloj sjednici Odbora za obranu pa nema razloga sumnjati u autentičnost njegovih riječi.

Facebook
Threads

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.