Razotkriveno

Mario Radić ne promovira nepostojeću investicijsku platformu PPD-a

Putem lažnog intervjua Marija Radića prevaranti putem interneta pokušavaju nagnati građane da im daju osobne podatke.
Foto: Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Na Facebook profilu “Jutarnji vjesnik” proteklih dana objavljeno je nekoliko oglasa sa snimkom na kojoj se vidi predsjednik stranke DOMiNO (Dom i nacionalno okupljanje) Mario Radić te se navodi citat: “Svaki Hrvat stariji od 40 godina može primati isplatu od 3500 eura mjesečno“. Nadalje piše da “Mario Radić najavio je novi državni program” koji je “stvoren u suradnji s Vladom“.

Link u oglasu vodi na lažni članak koji portal Jutarnjeg lista nije objavio, iako na grafičku opremu tog portala podsjeća, s naslovom: “Prema riječima Maria Radića, svi građani Hrvatske sada i službeno mogu u mirovinu s 40 godina!“. Članak (arhivirano ovdje) nije objavljen na domeni portala Jutarnjeg lista već na domeni jutarnji-inform.world. U lažnom intervju, Radić obećava zaradu građanima preko investicijske platforme Prvog plinarskog društva (PPD-a).

Intervju nije objavljen na portalu Jutarnjeg lista

Radi se o čestom obliku prevare na internetu u kojem se objavljuju lažni intervjui s poznatim osobama, a sve kako bi korisnici nasjeli na lažna obećanja o bogaćenju i autorima prevare ostavili svoje osobne podatke. Podatke im ostavljaju kroz kontakt formu ugrađenu u stranicu u kojoj traže njihovo ime i prezime, adresa e-pošte i broj telefona čime se, tobože, registriraju na platformu.

Da se radi o prevari jasno navodi nekoliko tragova. Intervju s Marijom Radićem potpuno je izmišljen, odnosno Mario Radić takav intervju nikada nije dao Jutarnjem listu i na stranicama portala tog dnevnog lista on nikada nije ni objavljen. Također, nema nikakvog traga da je Mario Radić ikada reklamirao bilo kakvu investicijsku platformu pa ni onu PPD-ovu. Također, nema niti jednog traga da je Vlada pokrenula program prema kojemu građani mogu u mirovinu već s 40 godina, kao što nije niti ikada reklamirala investicijsku platformu PPD-a.

PPD upozorio na prevare

Ta hrvatska privatna kompanija je proteklih mjeseci bila žrtva sličnih lažnih objava na društvenim mrežama, o čemu je Faktograf ranije pisao u nekoliko navrata (1, 2). Prvo plinarsko društvo već je u dva navrata na svojim službenim internetskim stranicama upozorilo da se prevaranti koriste imenom i vizualima te tvrtke kako bi mamili na sumnjive investicijske platforme.

“Prvo plinarsko društvo upozorava građane na pokušaj prevare putem objava na društvenim mrežama. U lažnim objavama, u ime PPD-a, građani se pozivaju da se uključe u investicijski program koji nudi mogućnost ostvarivanja prihoda uz ulaganje od 250 EUR”, upozorili su u priopćenjima iz PPD-a u travnju i svibnju (OVDJE i OVDJE).

Iz PPD-a su tada naglasili da tvrtka ni na koji način ne traži ulaganja građana niti u zamjenu za ulaganja daje mogućnost ostvarivanja prihoda. “Jedini službeni kontakti i informacije kompanije navedeni su na njenoj službenoj stranici www.ppd.hr. Upozoravamo građane da se radi o prevari te ih pozivamo da navedene slučajeve prijave Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske”, zaključili su tada iz PPD-a.

I u ovom slučaju lažnog intervjua Marija Radića radi se o istom tipu prevare u kojem su prevaranti iskoristili PPD kako bi jednostavnije došli do podataka korisnika te ih, možda, u krajnjem koraku naveli i na ulaganje novca u sumnjivu platformu koja s PPD-om nema nikakve veze, a vrlo je vjerojatno da platforma uopće ni ne postoji nego je samo paravan za krađu.
Facebook
Threads

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.