Razotkriveno

PPD upozorio na prevaru koja kruži Facebookom

PPD je objavio da tvrtka ni na koji način ne traži ulaganja građana niti u zamjenu za ulaganja daje mogućnost ostvarivanja prihoda
Foto: www.ppd.hr

Na Facebook stranici ART_Secondbrand objavljen je oglas (arhivirano ovdje) u kojem se građanima u ime Prvog plinarskog društva (PPD) nudi mogućnost uključivanja u investicijski program koji nudi mogućnost ostvarivanja prihoda uz ulaganje od 250 eura.

Na vizualu oglasa se ispod fotografije zgrade PPD-a navodi sljedeće: “PPD jamči svakom investitoru 7000 eura mjesečno na karticu. Vaša investicija je 250 eura“.

Screenshot/Facebook

Metin sustav za objavljivanje oglasa Ad Library pokazuje da je oglas na stranici pokrenut 14. svibnja.

PPD: Ne tražimo ulaganja građana u zamjenu za mogućnost ostvarivanja prihoda

Riječ je o već dobro poznatom tipu prevare kojim se prevaranti službe kako bi došli do osobnih podataka i podataka o kreditnim karticama građana, a potvrdio je i to sam PPD u priopćenju.

“Prvo plinarsko društvo upozorava građane na pokušaj prevare putem objava na društvenim mrežama. U lažnim objavama, u ime PPD-a, građani se pozivaju da se uključe u investicijski program koji nudi mogućnost ostvarivanja prihoda uz ulaganje od 250 EUR”, ističe se.

Iz PPD-a naglašavaju da tvrtka ni na koji način ne traži ulaganja građana niti u zamjenu za ulaganja daje mogućnost ostvarivanja prihoda. “Jedini službeni kontakti i informacije kompanije navedeni su na njenoj službenoj stranici www.ppd.hr. Upozoravamo građane da se radi o prevari te ih pozivamo da navedene slučajeve prijave Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske”, zaključuju iz PPD-a.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Česte su prevare kojima se građanima obećava velika zarada

Postoji još nekoliko znakova po kojima je lako prepoznati da se radi o očitoj prevari. Prvo, oglas je objavljen na Facebook stranici ART_Secondbrand koja ima svega tri pratitelja, nema baš nikakve veze s PPD-om , a u nekoliko objava mogu se pronaći fotografije igračaka. Također, u opisu stranice nema gotovo nikakvih informacija, što sigurno ne bi bio slučaj da se radi o službenoj Facebook stranici neke tvrtke ili brenda.

Prevare s navodnim investicijskim platformama na kojima građani mogu očekivati veliku zaradu česte su, a Faktograf je o njima pisao više puta.

Kako bi građani lakše prepoznali financijske prevare, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je putem svojih internetskih stranica posebno posvećenim potrošačima daje više informacija o tome kako prepoznati financijsku prijevaru. Na njihovim stranicama također se može pronaći i edukativni letak i brošura koji upozoravaju na razne oblike prevare te znakove koji mogu upućivati na investicijsku prevaru.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.