Razotkriveno

Ne, Reuters nije “priznao” da jedan od šest tinejdžera ima srčane probleme nakon cijepljenja

Znanstvenici u Tajlandu istraživali su učestalost srčanih problema nakon cijepljenja protiv Covida-19. Njihovim nalazima se manipulira na rubnim portalima i društvenim mrežama.
Foto:Pixabay

Jesu li Reutersovi fact-checkeri “upali u zamku” i priznali da jedan od šest tinejdžera ima srčane probleme nakon cijepljenja, kako tvrdi portal Epoha?

Teza je to koju autor na tom portalu temelji na preprint studiji o miokarditisu povezanim s cijepljenjem protiv Covida-19 koju su nedavno objavili znanstvenici sa Sveučilišta Mahido u Bangkoku, glavnom gradu Tajlanda.

Dezinformatori na društvenim mrežama tvrdili su kako je navedena studija otkrila da su se problemi sa srcem razvili kod jednog od tri tinejdžera koji su se cijepili protiv Covida-19.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Tim povodom, Reutersov fact-checking tim napisao je tekst u kojem je raskrinkao netočne viralne tvrdnje o zaključcima studije, a koji je portal Epoha uzeo kao još jedan “dokaz” o štetnosti cjepiva.

“Reuters je priskočio u pomoć ljubiteljima cjepiva tako što je ‘opovrgao’ te tvrdnje. Bio je ‘samo’ 1 od 6 tinejdžera koji su razvili probleme sa srcem nakon uzimanja ‘cjepiva’ protiv Covida”, navodi se u tekstu.

Analiza s Tajlanda uključila je 301 osobu u dobi od 13 do 18 godina iz dvaju škola u Bangkoku. Svi su cijepljeni Pfizer-BioNTech cjepivom protiv Covida-19.

Studija je otkrila  blage i privremene promjene srčanog ritma nakon druge doze kod jednog od šest tinejdžera, a ne kod jedne trećine, kako se tvrdilo u pojedinim objavama na društvenim mrežama.

Što piše Reuters?

Reuters je zaključio da tim objavama nedostaje kontekst jer su u svim slučajevima simptomi bili blagi i s potpunim oporavkom unutar 14 dana, što je detalj iz studije koji portal Epoha ignorira.

Naime, sudionici u studiji bili su uglavnom muškarci (oko 67 posto) i nitko nije imao simptome promjene srčanog ritma nakon primanja prve doze cjepiva. Nakon druge doze, 50 od 301 učenika prijavilo je povišenu temperaturu, a 35 glavobolju, što su uobičajene nuspojave nakon cijepljenja protiv Covida-19.

EKG je pokazao da je 54 sudionika (otprilike jedan od šest) imalo ubrzan rad srca ili abnormalni srčani ritam, od kojih je 39 prijavilo simptome kao što su lupanje srca ili bol u prsima. Ostalih 15 nije prijavilo nikakve simptome.

Među sudionicima s abnormalnim EKG-om, njih sedam je imalo povišene biomarkere ozljede ili upale srčanog mišića. Od njih sedam, četvero je prijavilo nelagodu ili bol u prsima, a troje ih nije imalo nikakvih simptoma osim povišenih biomarkera. Svih sedam ispitanika također je imalo normalan rad srca te nisu uočeni simptomi smanjene sposobnosti pumpanja koji bi mogli signalizirati zatajenje srca.

Jedan je mladić primljen na bolničku jedinicu intenzivne njege na četiri dana radi promatranja te je liječen protuupalnim lijekovima, no njegovi su se simptomi povukli u roku od nekoliko dana, bez vidljivih oštećenja srca.

Iako autori studije u svom radu navode da su mnogi od sudionika ankete (44 posto) imali druge bolesti uključujući astmu, alergije, poremećaje krvi ili štitnjače i migrenu, studija ne analizira jesu li ta stanja bila povezana s rizikom od kardiovaskularnih nuspojava.

Autori također napominju da nisu mogli napraviti osnovni pregled djece prije primanja prve doze cjepiva, što navode kao jedno od ograničenja studije.

Mišljenje stručnjaka

Navedenu je studiju pregledao i Eric Han, američki kardiolog i pedijatar koji je na portalu Science Based Medicine objasnio kako sam abnormalni EKG nije dovoljan za dijagnosticiranje miokarditisa kod osobe koja nema simptoma te bolesti.

Han također navodi kako se ne može reći koliko su promjene abnormalne budući da u studiji ne postoje podaci koji se odnose na period prije cijepljenja i koji bi se mogli koristiti za usporedbu.

“Preprint iz Tajlanda daje nam više informacija o miokarditisu povezanom s cjepivom kod mlađih ljudi. Međutim, aktivisti protiv cijepljenja ne bi ga trebali uzeti kao razlog za izbjegavanje cijepljenja protiv Covida-19”, navodi Han te dodaje kako u navedenoj studiji nema nikakvih šokantnih otkrića.

Otprije je poznato da su mlađe muške osobe nakon cijepljenja u povećanom riziku od miokarditisa i perikarditisa (upale srčanog mišića i srčane ovojnice).

Međutim, radi o rijetkim i uglavnom blagim nuspojavama, za koju javno-zdravstvene ustanove i institucije zaključuju da nije prepreka za primanje cjepiva protiv Covida-19, budući da je rizik od takvih nuspojava i dalje manji od rizika težih posljedica oboljenja od Covida-19 (1, 2). Naime, znatno su veće šanse da će se srčani problemi pojaviti nakon preboljenja Covida-19, nego nakon cijepljenja protiv ove bolesti (1, 2).

Logično

Nepotpune podatke o ovoj studiji ranije je iznosio i portal Logično, također poznat po objavljivanju dezinformacija (arhivirano ovdje).

“Zastrašujući rezultati Tajlandske studije – 29 % tinejdžera razvija srčane probleme nakon druge doze Pfizerovog mRNA cjepiva”, naslov je članka objavljenog na portalu Logično.

I oni, baš kao i portal Epoha, propuštaju spomenuti ograničenja tajlandske studije, kao i činjenicu da su srčani problemi koji su u studiji zabilježeni bili vrlo blagi te su se svi pacijenti u potpunosti oporavili.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.