Razotkriveno

Cijepljenje protiv majmunskih boginja nije tek sada započelo

Stranica Antiglobalisti Balkana Dva dijeli stari video.

“Počele bocke za majmune”, stoji na stranici Antiglobalisti Balkana Dva u opisu videa objavljenog 25. kolovoza ove godine. Video, arhiviran ovdje, koji govori o testiranju cjepiva protiv majmunskih boginja na adolescentima, prikazuje 17-godišnjaka kako prima cjepivo i doktora Jamesa Campbella koji priča o prednostima cjepiva.

Screenshot / Facebook

Komentari na video su prilično oštri, kreću se u smjeru toga da su osobe koje se cijepe “ovce koje ne zaslužuju živjeti”, no neki su previše prosti da bismo ih prenijeli. Opis videa na stranici sugerira da je “počelo cijepljenje”, i to protiv majmunskih boginja – “bocke za majmune”.

Video star godinu dana

Pretragom interneta otkrili smo da je video s Facebooka od 25. kolovoza originalno objavljen više od godinu dana ranije te stoga ne može poslužiti kao dokaz za tvrdnju “počele bocke”. Objavio ga je Medicinski fakultet pri Sveučilištu Maryland gdje se, još uvijek, već više od godinu dana, provodi druga faza kliničkog ispitivanja cjepiva protiv majmunskih boginja na adolescentima. Video je objavljen na njihovim stranicama na YouTubeu i Facebooku.

“Prošlogodišnja epidemija majmunskih boginja (koje se sada zovu mpox) ukazala je na nedostatak odobrenog cjepiva za zaštitu osoba mlađih od 18 godina od ove zarazne bolesti. Kako bi odgovorili na ovu hitnu potrebu, znanstvenici Medicinskog fakulteta Sveučilišta Maryland (UMSOM) pokrenuli su novo kliničko ispitivanje. Rezultati bi mogli pomoći u zaštiti tinejdžera u budućnosti.

Medicinski fakultet Sveučilišta u Marylandu veliki je akademski zdravstveni centar koji ima za cilj pružiti najbolje medicinsko obrazovanje, provesti inovativna biomedicinska istraživanja i pružiti najbolju skrb pacijentima i zajednici u Marylandu i šire”, napisali su u opisu videa na njihovim službenim kanalima 2. svibnja 2023.

Video je objavljen nakon što je u lipnju 2023., kako su i sami napomenuli, započeto kliničko ispitivanje cjepiva protiv majmunskih boginja za mlađe od 18.

Zašto cijepljenje mlađih od 18?

Kako pišu na stranici Sveučilišta, globalnim širenjem zaraze majmunskih boginja 2022. u SAD-u je oboljelo više od 30.000 ljudi, a umrlo ih je 38. To je dovelo do zabrinutosti zbog činjenice da za mlađe od 18 ne postoji odobreno cjepivo. Upravo je zato pokrenuta druga faza ispitivanja i testiranja cjepiva na adolescentima u dobi od 12 do 17 godina. Osim toga, kako prenosi Medicinski fakultet Sveučilišta Nebraska, djeca čine 80 posto svih smrtnih slučajeva u Kongu.

Cjepivo JYNNEOS (MVA-BN) odobrila je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) 2019. godine za upotrebu kod odraslih osoba koje imaju povećani rizik od zaraze majmunskim boginjama. Isto je cjepivo 2022. odobreno za hitnu upotrebu za pacijente mlađe od 18 godina tijekom globalnog izbijanja zaraze.

Cilj je druge faze kliničkog ispitivanja istražiti je li cjepivo sigurno i pokreće li imunološki odgovor kod adolescenata u dobi od 12 do 17 godina koji je usporediv s odraslima u dobi od 18 do 50 godina.

“Premda je rizik da se djeca i adolescenti u SAD-u zaraze majmunskim boginjama trenutno nizak, važno je osigurati dostupna i sigurna cjepiva koja će dovesti do imunološkog odgovora kod tinejdžera”, rekao je dr. James Campbell, profesor pedijatrije na Sveučilištu Maryland, znanstvenik i voditelj studije koji objašnjava istraživanje i u videu s početka teksta. “Djeca i adolescenti mogu se zaraziti majmunskim boginjama različitim načinima prijenosa, uključujući bliski kontakt s ljudima ili životinjama koji su već zaraženi, kontakt s kontaminiranim materijalima i spolni kontakt. To uključuje maženje i zagrljaje, njegu, dijeljenje kreveta i kontakt s tjelesnim tekućinama i respiratornim izlučevinama pacijenata s majmunskim boginjama.”

U studiju je uključeno oko 315 adolescenata, a predviđeno trajanje je do 1. prosinca ove godine što znači da je istraživanje još aktivno. Svi detalji o tome mogu se pronaći ovdje.

Dosad je, zbog procjene hitne situacije, od listopada 2022. cjepivo primilo 951 dijete mlađe od 18 godina u SAD-u.

Cjepivo protiv majmunskih boginja postoji već godinama

U opisu “počele bocke za majmune” u spornom videu problematično je i to što se sugerira da je sad počelo cijepljenje protiv majmunskih boginja, iako cjepivo postoji već godinama.

Svjetska zdravstvena organizacija trenutno preporučuje cijepljenje samo osobama za koje se smatra da se nalaze u većem riziku od zaraze, a to su: zdravstveni radnici i njegovatelji koji rade sa zaraženim pacijentima; osobe koje dijele kućanstvo ili neki drugi oblik zajednice u kojem je moguć bliski kontakt sa zaraženom osobom, uključujući djecu; osobe koje imaju više seksualnih partnera, uključujući muškarce koji imaju odnose s muškarcima; seksualni radnici bilo kojeg spola, kao i njihovi klijenti.

Među cjepivima koje preporučuju, nalazi se MVA-BN danske tvrtke Bavarian Nordic koji se na tržištu prodaje pod imenom Imvamune ili Imvanex, a odobreno je u Kanadi i EU-u. Ista tvrtka proizvodi cjepivo Jynneos, jedino odobreno u SAD-u još 2019. Preporučuju i cjepivo LC16 japanske tvrtke KM Biologics, odobreno u kolovozu 2022. u Japanu, kao i cjepivo ACAM2000 američke kompanije Emergent Bio Solutions koje se dugo koristilo kao cjepivo protiv velikih boginja.

Kako se navodi u studiji iz 2005. godine, i cijepljenje protiv velikih boginja može pozitivno utjecati na ishod zaraze i zaštiti od majmunskih boginja. Od 2015. godine CDC savjetuje cijepljenje cjepivom protiv velikih boginja osobama koje su u direktnom kontaktu s majmunskim boginjama, poput znanstvenika u laboratorijima, bilo da istražuju virus ili su u kontaktu sa zaraženim životinjama. U istim preporukama navode da se cjepivo može ponuditi i zdravstvenim djelatnicima koji rade sa zaraženim pacijentima ili administriraju cjepivo ACAM2000.

Podsjetimo, tijekom 2022. godine majmunske su se boginje proširile svijetom, o čemu smo iscrpno pisali ovdje. U svibnju te godine proglašena je multinacionalna epidemija majmunskih boginja, a sve zemlje EU-a (osim Lihtenštajna) imale su lokalno stečene slučajeve. U rujnu 2023. otkrivena je epidemija majmunskih boginja (tada nove) podgrane Ib na istoku DR Konga, uz kontinuiran prijenos s čovjeka na čovjeka. Potom su otkriveni slučajevi u Burundiju, Keniji, Ruandi i Ugandi. Zbog širenja bolesti afričkim zemljama u kolovozu 2024. glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus proglasio je porast broja boginja u DR Kongu i drugim afričkim zemljama izvanrednim javnozdravstvenim događajem od međunarodnog značaja (PHEIC) te je spomenuo rizik od daljnjeg širenja nove grane te od pojavljivanja drugih grana virusa.

Nigerija je 27. kolovoza 2024. primila 10.000 doza cjepiva Jynneos protiv majmunskih boginja u sklopu borbe protiv širenja bolesti koje je donirao SAD. DR Kongo je istog dana od Japana zatražila pomoć od dva milijuna doza cjepiva LC16. U Kongu je prijavljen najveći broj slučajeva zaraze u Africi ove godine.

U konačnici možemo zaključiti da je video objavljen na stranici na Facebooku Antiglobalisti Balkana Dva točan i nije izmijenjen, no korisnike se komentarom videa “počele bocke za majmune” pogrešno navodi na zaključak da se radi o tek započetoj akciji cijepljenja. Video je, naime, snimljen prije više od godinu dana kao objašnjenje za drugu fazu kliničkog istraživanja cjepiva protiv majmunskih boginja za mlađe od 18 godina, koje je još u tijeku. Inače, cjepivo protiv majmunskih boginja primjenjuje se na rizične skupine od 2019. godine.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.