Ocjena točnosti

Grabar Kitarović: Izbjeglice loše utječu na turizam

Hina / UN / Kim Haughton / iš

“Ovo je utjecalo na naš turizam, zato što ljudi percipiraju element nesigurnosti”, izjavila je Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za američki CNBC komentirajući utjecaj tzv. izbjegličke krize na hrvatsko gospodarstvo.

Takva izjava Grabar Kitarović u koliziji je s rezultatima turističke sezone koje je ministar turizma Darko Lorencin predstavio na press konferenciji u Splitu 8. listopada (Slobodna Dalmacija). Na toj press konferenciji Lorencin je kazao da je Hrvatska u prvih devet mjeseci 2015. godine ostvarila turistički promet kao u cijeloj 2014. godini.

“Imali smo 13.133.000 gostiju, što je rast od 8,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te je zabilježeno 75.674.000 noćenja, što je porast od 7 posto”, rekao je Lorencin, te dodao kako može “sa sigurnošću tvrditi da će ove godine ukupan financijski prihod od stranih turista prijeći 8 milijardi eura”.

Komentirajući predsjedničinu izjavu o utjecaju izbjegličke krize na turizam, ministar Lorencin rekao je (Novi list) da je šokiran. Tvrdi da nisu zabilježeni nikakvi negativni efekti otkad su izbjeglice počeli prolaziti kroz Hrvatsku. “Mi u rujnu imamo deset posto bolje rezultate u odnosu na isti mjesec prošle godine”, kaže Lorencin.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.