Ocjena točnosti

Bandić: Karamarko je zajedno sa SDP-om oduzeo zastupnike dijaspori

Hina / Denis Cerić / mm

“U Mostaru Tomislav Karamarko obeća kako će mijenjati izborni zakon o zastupljenosti hrvatske dijaspore, a on ga je zajedno s SDP-ovom dvotrećinskom većinom promijenio i Hrvate sveo na manjinu i broj zastupnika s 11 smanjio na tri”, poručio je Milan Bandić lideru HDZ-a (Hina).

Karamarko je doista bio član Vlade koja je, na čelu s Jadrankom Kosor, u Ustav uvela odredbu prema kojoj dijaspora ima tri fiksna mandata u Saboru. U skladu s predmetnim izmjenama od 16. lipnja 2010. godine, u Ustav RH uvedena je sljedeća odredba: “U izborima za Hrvatski sabor birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj imaju pravo izabrati tri zastupnika, u skladu sa zakonom”.

Radi se o izmjenama Ustava koje je Kosor dogovorila s tadašnjim šefom oporbe Zoranom Milanovićem nakon dugotrajnih pregovora. Radilo se o izmjenama koje je bilo nužno donijeti zbog pristupanja EU, a u koje je upravo SDP ugradio odredbe prema kojima dijaspora glasa u diplomatskim predstavništvima, te dobiva tri fiksna mandata u Saboru. Kosoričina Vlada, u kojoj je sjedio i Karamarko, takvim se uvjetima isprva protivila, ali na koncu su ih ipak prihvatili i uputili na glasanje u Sabor gdje je novi Ustav prihvaćen kompromisnim dogovorom vlast i oporbe.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.