Ocjena točnosti

Hajdaš Dončić: Britanskim laburistima je pao rejting zbog skretanja ulijevo

Siniša Hajdaš Dončić
Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Smatram da u slučaju da Zlatko Komadina pobjedi SDP-u prijeti laburistički scenarij kao u Velikoj Britaniji. Pad rejtinga. Preveliko skretanje ulijevo bi smanjilo bi naš utjecaj na hrvatskoj političkoj sceni. Komadina vraća stranku poput Jeremyja Corbyna prema marksističkoj ideologiji”, izjavio je Siniša Hajdaš Dončić (SDP) u emisiji Veto na TV Jabuka.

“Skretanje ulijevo” na koje se Hajdaš Dončić referira dogodilo se nakon što je predsjednik Laburističke stranke i lider britanske oporbe 12. rujna 2015. godine postao Jeremy Corbyn, koji za sebe tvrdi da je demokratski socijalist. Međutim, suprotno tvrdnjama tehničkog ministra Hajdaša Dončića, popularnost britanskih laburista zahvaljujući Corbynu i njegovim “lijevim skretanjima” je – porasla.

Rejting raste zbog predsjednika ljevičara

Prema zadnjem istraživanju čiji su rezultati objavljeni prije Corbynovog dolaska na čelo laburista (9. kolovoza 2015.), ovu je stranku podržavalo 31 posto birača u Ujedinjenom Kraljevstvu. Prema anketi objavljenoj 13. rujna 2015., dan nakon što je Corbyn postao predsjednik stranke, laburiste je podržavalo 32 posto birača. Ovi podaci svima su dostupni na internetskoj stranici UK Political Info.

U međuvremenu su objavljena još tri istraživanja javnog mnijenja: 11. listopada 2015. laburiste je podržavalo 34 posto birača, 15. studenog 2015. imali su rejting od 33 posto, a u istraživanju od 20. prosinca podrška laburistima ponovo se popela na 34 posto. To britanske laburiste čini drugom strankom u državi, iza konzervativaca predvođenih premijerom Davidom Cameronom, koje je u najrecentnijem istraživanju podržavalo 39 posto birača. Bolji rejting od konzervativaca su laburisti zadnji put imali 6. svibnja 2015. godine, kada ih je podržavalo 35 posto birača, naspram 34 posto koji su favorizirali konzervativce. Dan kasnije, 7. svibnja 2015. godine, održani su parlamentarni izbori na kojima su Cameronovi konzervativci uspjeli zadržati vlast, što je laburiste i natjeralo da izaberu novo vodstvo.

Više od 200 tisuća novih članova

Samo dan nakon tvrdnje Hajdaša Dončića da laburisti zbog Corbyna bilježe pad rejtinga, britanski dnevni list The Guardian objavio je rezultate istraživanja kojim je njihov novinar Ewen MacAskill pokazao da laburisti pod Corbynovim vodstvom zapravo doživljavaju preporod. Broj članova laburista se od 6. svibnja 2015. do 10. siječnja ove godine povećao s 201.293 na 388.407. U istom razdoblju se određeni broj članova zbog Corbynove pobjede doista iščlanio iz stranke – njih ukupno 13.860 – ali broj novih članova koje je Corbynova lijeva politika privukla laburistima drastično je veći. Kada se od brojke članova koje su laburisti imali 6. svibnja prošle godine oduzme i broj članova koji su u međuvremenu napustili stranku, ispada da se u Corbynovu stranku u zadnjih osam mjeseci učlanilo 200.974 novih članova.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.